Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА для самостійних.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
904.19 Кб
Скачать

1.3 Регулювання антропогенного навантаження на складові антропосфери

1.3.1 Видача дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами

Один із основних видів стратегії регулювання навантаження на ат­мосферне повітря - це дозвільна діяльність. Саме дозволи регулюють обсяги викидів забруднюючих речовин і економічно зацікавлюють природокористувачів обмежувати вплив на атмосферне повітря.

Після вивчення даного матеріалу студент повинен знати такі по­ложення:

  • Права, що отримує природокористувач завдяки дозволу.

  • Перелік суб'єктів господарювання, які повинні мати дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

  • Перелік документів, що необхідно подати для отримання до­зволу.

  • Загальні вимоги до оформлення документів, у яких обґрунто­вуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди за­бруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для підприємств.

  • Склад документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів.

  • Строки розгляду документів.

  • Порядок розробки розділу «Відомості щодо виду та обсягів ви­кидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонар­ними джерелами» документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів.

  • Порядок розробки розділу «Оцінка впливу викидів забруднюю­чих речовин на стан забруднення атмосферного повітря» доку­ментів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів.

  • Порядок оформлення розділу «Заходи щодо впровадження най­кращих існуючих технологій виробництва» документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів.

  • Порядок оформлення розділу «Витрати, пов'язані з реалізацією запланованих заходів щодо запобігання забрудненню атмосфе­рного повітря».

1.3.2 Регулювання викидів за несприятливих метеорологічних умов

Небезпека екологічної ситуації, що може скластись внаслідок утворення несприятливих метеорологічних умов, не викликає сумніву. Саме тому необхідно на кожному виробництві розробити заходи, що дозволять попередити найтяжчі наслідки і розумно провести роботу з їх планування, підготовки та проведення.

Для цього майбутні фахівці повинні знати:

  • Нормальні та аномальні несприятливі метеорологічні умови: поняття нормальних і аномальних несприятливих метро­логічних умов (НМУ); наявність сверхадіабатичного градієнту температури; наявність небезпечної швидкості вітру; підвищена інверсія температури; наявність штильового шару; присутність туманів.

  • Урахування внеску різних джерел створених приземних кон­центрацій при розробці заходів щодо регулювання викидів; ефективність зменшення приземних концентрацій при ско­роченні низьких розосереджених холодних викидів.

  • Попередження про підвищення рівня забруднення повітря: види попереджень про можливе формування підвищеного рівня забруднення повітря; формування підвищеного рівня забруднення повітря від окремих джерел та по місту в цілому; ступені попередження в залежності від очікуваного рівня забруднення атмосфери; попередження першого, другого та третього ступенів; складання попереджень по місту в цілому; складання попереджень для поодиноких джерел.

  • Визначення необхідності зниження концентрацій у повітрі та вики­дів у періоди НМУ: умови забезпечення зниження концентрацій забруднюючих речовин у приземному шарі атмосфери; визначення необхідних попередніх робіт із метою досяг­нення максимальної концентрації у районі окремих джерел; розподіл джерел на групи у відповідності з дією НМУ на викиди цих джерел; розрахунок поля концентрацій домішок без виконання захо­дів, а також при їх виконанні; оцінка ступені концентрації домішок у повітрі за рахунок виконання заходів; визначення режиму роботи підприємства; визначення зниження концентрацій домішок по місту в ці­лому; застосування інтегральних показників: середньої по місту за всі строки спостережень даного дня та фонового показника забруднення атмосферного повітря.

  • Заходи зі скорочення викидів: визначення першого режиму роботи виробництва та заходи зі скорочення викидів; організаційно-технічний характер заходів; визначення другого режиму роботи виробництва та заходи по скороченню викидів; заходи, що впливають на технологічні процеси, які супрово­джуються незначним знищенням продуктивності підприємства; визначення третього режиму роботи підприємства; заходи, здійснення яких дозволяє зменшити викиди забруд­нюючих речовин за рахунок тимчасового скорочення про­дуктивності підприємства.