Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА для самостійних.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
904.19 Кб
Скачать

1.3.6 Регулювання антропогенного навантаження на ґрунти

Ґрунтовий покрив є об'єктом права власності па земельні ресурси і нормування антропогенного навантаження на нього, у першу чергу регулюється Земельним кодексом України та іншими нормативними документами, які дозволяють оцінити зміни хімізму грунтів.

Вивчення даного модулю повинне сформувати такі знання:

  • Правові аспекти охорони ґрунтів: форми власності на землю, суб'єкти державної власності, суб'єкти колективної власності, суб'єкти приватної власності, види користування землею, види і умови оренди землі, що контролюють органи по земельних і водних ресурсів та органи Міністерства охорони навко­лишнього природного середовища України.

  • Екологічні аспекти регулювання антропогенного наванта­ження на ґрунти: основні положення Земельного кодексу щодо антропо­генного навантаження на ґрунти, цільове призначення земель, складові системи охорони земель, складові системи раціонального використання земель, нормативи гранично допустимих концентрацій хіміч­них речовин у ґрунті.

1.3.7 Порядок нормування в сфері поводження

з джерелами іонізуючого випромінювання

Нормування в сфері поводження з джерелами іонізуючого випромінювання - це складка система нормативів, яка спираєть­ся на значну кількість інструкцій, положень, наказів тощо.

Після вивчення даного матеріалу студенту необхідно знати:

  • Види діяльності, що підпадають під поняття нормування в сфері поводження з джерелами іонізуючого випромінювання (ДІВ).

  • Законодавча база ліцензування діяльності з ДІВ.

  • Органи, що здійснюють видачу ліцензій.

  • Порядок видачі ліцензій на здійснення діяльності з ДІВ: документи, на підставі яких приймається рішення про ви­дачу ліцензій; наслідки розгляду при невідповідності документів вимогам; наслідки розгляду при відповідності документів вимогам; мета інспекційного обстеження на підприємстві заявника; терміни, що необхідно витримати при позитивному рішення щодо ліцензування; розсилка повідомлень про видачу ліцензії.

  • Умови і правила здійснення діяльності з ДІВ: особливі умови здійснення ліцензіатом діяльності з ДІВ; дії, що повинні здійснитись при аварійній ситуації.

  • Контроль за діяльністю ліцензіата: ким здійснюється контроль (нагляд) за дотриманням вимог радіаційної безпеки; дії, що тягнуть за собою порушення ліцензіатом визначе­них особливих умов і правил; прийняття рішення про припинення або анулювання дії ліцензії.

1.3.8 Регулювання антропогенного навантаження на рослинні угрупування

На рослинний світ постійно здійснюється антропогенне наванта­ження, і у першу чергу шляхом вирубки.

Якісне опрацювання матеріалу дозволить сформувати знання з таких питань:

  • Правила рубок, пов'язаних із веденням лісового господарства: дозвільний документ на проведення рубки, визначення обсягів заготівлі деревини під час проведення рубок, пов'язаних із веденням лісового господарства;

  • Можливість проведення рубки у лісах заповідників, заповідних і рекреаційних зон національних природних і регіональних ланд­шафтних парків, пам'яток природи, заповідних урочищ.

  • Норми і вимоги щодо здійснення лісогосподарських рубок.

  • Організація рубок догляду за лісом: головні завдання рубок догляду, визначення необхідності проведення рубок догляду в різних де­ревостоях, види рубок догляду, призначення дерев до рубки в окремих невеликих групах;

  • Рекомендовані терміни повторюваності рубок догляду: визначення терміну початку та закінчення рубок догляду;

  • Способи проведення рубок догляду.

  • Особливості інших видів рубок, пов'язаних із веденням лісового господарства: особливості санітарних рубок, необхідність проведення лісовідновних рубок, порядок визначення рубок, пов'язаних із реконструкцією, суть рубок, пов'язаних із прокладанням квартальних просік, правила проведення рубок, пов'язаних зі створенням проти­пожежних розривів.

  • Норми і вимоги щодо здійснення інших рубок.