Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕСКУЧНА ЕКОНОМІКА.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
7.85 Mб
Скачать
  1. Економічне учення г. С. Ськовороди

По ученню Григорія Савіча Сковороди, економічного ефекту працівник зможе досягти лише тоді, коли займеться справою, до якої у нього є найбільші здібності. Так багато учених були б, можливо, кращими рознощиками, багато суддів – орачами, воєначальники – пастухами, а керівники – робітниками. (Я пропоную вам, друзі мої, подумати, чи вибрали ви ту професію, до якої маєте схильність, і, коль відповідь буде невтішною, поки не пізно, змінити її на іншу). Всі біди економіки походять від того, що більшість працівників її зайнята не своєю роботою: то хіба може виникнути безробіття і дефіцит там, де кожен володіє своєю справою досконало?

Завдання економічної науки – навчити розумно господарювати. Але перш ніж почати свою справу, треба визначитися, яка справа – твоє. При виборі професії дивися не на її прибутковість і модність, але лише на її спорідненість собі. Економіка мертва, якщо вона складається з працівників, що мучать себе роботою, що сумують і нудьгуючих в робочий час, точно поміщених у в'язниці. Як би не була вигідна твоя справа, навіть якщо ти постарів в нім, кинь його, і стань останнім гончарем, як тільки відчуєш, що до цих пір займався ним без природи. Не сама людина вибирає собі справу, але від народження зумовлений до нього. Аби краще зрозуміти свою справу, подумай, чи погодишся ти займатися їм при малих доходах, і в убогості, і в безславності і гоніннях, чи погодишся навіть віддати за нього життя: за мед бджолу убивають, але вона працювати не припиняючись, доки жива.

  1. Економічний ідеал

Уявіть собі авіалайнер, який летів би в повітряному просторі без всякої навігації. Ясно, що такий літак, хоча бак його і повний палива, всі механізми працюють справно і корпус готується – незабаром розіб'ється.

Так само економічний механізм, нехай навіть самий здійснений, всі частини якого працюють на повну потужність і у цілковитій згоді один з одним, забезпечуючи максимальний позитивний ефект, зростання прибутку підприємств і доходів населення, - але при всьому цьому що не знає кінцевої мети свого польоту – це те ж літак, який терпить крах.

Впродовж історії людства було не мало спроб встановити навігацію економічного польоту, визначити економічний ідеал, кінцеву мету розвитку економіки. Люди завжди відчували необхідність такого ідеалу.

Економічний ідеал християнства – загальна робота і загальна власність. Кожен член колективу працює на благо всього колективу.

Ідеал «Утопії» Томаса Мора: загальна праця: дефіцит в найнеобхідніших предметах суспільство відчуває лише тому, що величезна частина його живе без діла: багачі і жебраки, а також що займаються даремними ремеслами. Обов'язкова для всіх праця має бути при цьому нетривалою: не більше 6 годин, деколи навіть менше. Останній час слід присвячувати наукам, музиці і відпочинку. Головним задоволенням мають бути вправи в доброчесності, а із задоволень, що доставляються тілом, пальма першості має бути віддана здоров'ю. Солодка їда і пиття, звичайно, заслуговують на прагнення, але лише ради здоров'я. Все це приємно не само по собі, а в тій мірі, в якій воно опиратися недузі, що підкрадається нишком.

Економічний ідеал перших християн і «Утопії» Мору в багатьох характерних ознаках успішно реалізуються в монастирях. Чернець не має права володіти навіть особистою власністю, оскільки турботи про власність відволікали б його від служіння суспільству і що всьому має потребу. Вся його праця належить общині! Праця обов'язкова навіть для вищих чернечих чинів. Адже праця перший спосіб вдосконалення ченця. Найважча фізична праця постійно переменяется високоінтелектуальною розумовою працею: читанням богословських праць, бесідами, іконописом, - і духовною працею: щоденною роботою над своїми недоліками.

Економічний ідеал Маркса – суспільство, в якому відсутня будь-яка форма насильства над працівником, і кожен отримує все, чого потребує.

Економічний ідеал російського, а потім радянського економіста А. В. Чаянова – міста, перетворені в села, настільки їх обличчя закриється суцільними садами і парками, серед яких острівцями виникатимуть невисокі, красиво зроблені будинки.

Але чи можемо ми описати економічний ідеал сучасного суспільства?