Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕСКУЧНА ЕКОНОМІКА.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
7.85 Mб
Скачать

Принципи економіки

Принципи економіки хороші тим, що це – короткі і ясні думки, які врізаються в нашу свідомість і визначають наші вчинки.

Варіанти.

  1. Займайся своїм господарством так, щоб твої доходи перевищували витрати і завжди залишався надлишок. Принцип економії.

  2. Справедливий розподіл. Той, що кожен працює повинен отримувати по праці.

  3. Принцип самообмеження. Всякий, що бажає більше, ніж має, повинен знати, що він має більше, ніж заслуговує.

  4. Принцип самозабезпечення. Свої потреби забезпечуй сам.

  5. Принцип свободи торгівлі. Продавець має право встановлювати свою ціну, покупець має право вибору товару.

Ситуация для аналізу.

«Рідна праця» Григорія Сковороди

  1. Представте себе в різних професійних ролях:

  1. Ви – директор школи. Ваші перші дії. Розберіть декілька життєвих ситуацій:

а) Класний керівник наводить до Вас учня, який полгода не ходив в школу. За його словами, у нього хворів дід, який живе в глухому селі зовсім один, і він протягом напівроку доглядав його. Ваші дії.

б) Школа потребує термінового ремонту: будівля двоповерхова, вчительська розташована на другому поверсі, і в дощ стеля завжди тече; така сама ситуація в бібліотеці і в роздягальні для учнів при спортзалі; у дворі величезна теплиця, яка вже багато років порожній, крім того, забір довкола школи майже зовсім вкачався. З чого б ви почали?

в) Ви взнаєте, що вчителі і колишній директор регулярно брали з батьків різні побори – на ремонт школи, для проведення свят. Ваші дії:

- ви продовжите цю традицію;

- повністю відмовіться від таких дій;

- зосередите збір в своїх руках;

г) Колишній директор була великим любителем кольорів, і в школі організований прекрасний зимовий сад і почато відновлення теплиці: вже куплено дороге французьке скло, хоча при цьому дуже бідна бібліотека, доступ до Інтернету обмежується 1 годиною в тиждень на одного учня, старі комп'ютери і убогий спортзал. Ви:

- продовжите колишнє фінансування;

- перекинете гроші на інші цілі.

д) Колишній директор украй рідко приймала учнів і зазвичай спілкувалася з вчителями і батьками. При цьому сама вона майже не вела занять, не брала участь в суспільних суботниках і віддавала перевагу своєму кабінету над будь-яким іншим місцем в школі. Кабінет дуже красивий: з безліччю картин, книг, прекрасним комп'ютером і дорогими меблями. Ваші дії.

2) Ви – найнятий робітник приватного фермера:

а) після закінчення інституту у Вас не вийшло влаштуватися в кращому місці. Фермер не знає про Вашу вищу освіту і для нього Ви найпростіший працівник. Він допускає до своїх працівників дуже грубе, нешанобливе відношення. Платить, на вашу думку, мало, при скороченні продажів затримує зарплату. У нього величезне тепличне господарство поряд з містом, зайняте виробництвом овочів і зелені. Робота брудна, але не дуже складна, і по-своєму цікава. Працівники душевні і прості, вони відразу прийняли Вас в свій колектив. Ваші дії.

3) Ви – психолог приватної школи. У школу Ви йдете повні надій на цікаву роботу. Ви вважаєте, що в приватній школі має бути індивідуальний підхід до кожного учня. Ви склали величезну кількість всіляких завдань, якими думаєте зацікавити учнів. Ви вірите, що полюбите їх і вони, бачивши Вашу доброту, полюблять Вас. Через місяць роботи Ви підводите перші підсумки:

а) учні приватної школи дуже розбалувані батьками і вчителями, ледачі і зовсім не хочуть займатися;

б) діти багатих батьків вважають, що “в своїй школі” вони можуть купити і оцінки, і навіть диплом.

Ваші дії:

а) піти в державну школу;

б) спробувати змінити ситуацію;

в) піти з шкільної освіти.