Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_до_самост.роботи.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать

Тема 10. Фундаментальний аналіз цінних паперів

1. Сутність і складові фундаментального аналізу цінних паперів.

2. Аналіз фінансового стану емітента.

3. Рейтингова оцінка емітента і цінних паперів.

4. Аналіз прибутковості цінних паперів.

5. Аналіз ризикованості цінних паперів.

5. Портфель цінних паперів: поняття, завдання формування та управління.

6. Управління прибутковістю портфеля цінних паперів.

7. Управління портфельним ризиком.

8. Фінансовий ризик та методи його оцінки.

9. Оцінка ефективності інвестицій у цінні папери

2. ТЕМИ РЕФЕРАТІВ

  1. Фінансовий ринок як джерело фінансових ресурсів.

  2. Ринок довгострокових інвестиційних ресурсів.

  3. Ринок кредитних ресурсів.

  4. Фактори, що впливають на стан та розвиток фондового ринку.

  5. Особливості та основні тенденції розвитку фондового ринку України.

  6. Ринок державних цінних паперів.

  7. Професійна діяльність на ринку цінних паперів.

  8. Фондові індекси як індикатор стану економіки.

  9. Ризик і ставки прибутковості.

  10. Інфляція і відсоткові ставки.

  11. Похідні цінні папери як інструмент хеджирування ризику на фондовому ринку.

  12. Оцінка інвестицій у цінні папери.

  13. Фундаментальний аналіз цінних паперів.

  14. Технічний аналіз цінних паперів.

  15. Формуавння та управління портфелем цінних паперів.

  16. Оцінка ризику вкладень у цінні папери.

  17. Оцінка прибутковості цінних паперів.

  18. Прогнозування фондового ринку.

3. Вказівки до практичних занять

3.1 Фінансові обчислення у комерційних угодах

Оцінка вартості грошей з урахуванням фактора часу вимагає попереднього розгляду пов'язаних з нею базових понять, основні з яких наступні.

Відсотки - сума доходу від надання капіталу в борг або плата за користування позиковим капіталом у всіх його формах (депозитний відсоток, кредитний відсоток, відсоток по облігаціях і т.п.).

Простий відсоток – сума доходу, що нараховується до основної суми капіталу в кожному інтервалі, за яким подальші розрахунки платежів не здійснюються. Нарахування за простими відсотками застосовується, як правило, при короткострокових фінансових операціях.

Складний відсоток – сума доходу, що нараховується в кожному інтервалі, яка не виплачується, а приєднується до основної суми капіталу й у наступному платіжному періоді сама приносить доход. Нарахування складного відсотка застосовується, переважно, при довгострокових фінансових операціях (інвестуванні, кредитуванні і т.п.).

Відсоткова ставка (ставка відсотка) – питомий показник, відповідно до якого у встановлений термін виплачується сума відсотка в розрахунку на одиницю капіталу. Зазвичай, ставка відсотка характеризує співвідношення річної суми відсотка і суми наданого (запозиченого) капіталу (виражене в десятковому дробу або у відсотках).

Майбутня вартість грошей – сума інвестованих у даний момент коштів, у яку вони перетворяться через певний період часу з урахуванням визначеної ставки відсотка (відсоткової ставки).

Теперішня вартість грошей – сума майбутніх коштів, приведених з урахуванням визначеної ставки відсотка до теперішнього періоду часу.

Нарощування вартості (компаундінг) – процес приведення теперішньої вартості грошей до їхньої майбутньої вартості у певному періоді шляхом приєднання них суми нарахованих відсотків.

Дисконтування вартості – процес приведення майбутньої вартості грошей до їхньої теперішньої вартості шляхом вилучення з їхньої майбутньої суми відповідної суми нарахованих відсотків ( дисконту).

Період нарахування – загальний період часу, протягом якого здійснюються процеси нарощення або дисконтування вартості коштів.

Інтервал нарахування – обумовлений конкретний термін часу (у межах загального періоду нарахування), у рамках якого розраховується окрема сума відсотка за встановленою його ставкою (здійснюється окремий платіж відсотка).

Попередній метод нарахування відсотків – спосіб розрахунку платежів, при якому нарахування відсотків здійснюється на початку кожного інтервалу.

Наступний метод нарахування відсотків – спосіб розрахунку платежів, при якому нарахування відсотків здійснюється наприкінці кожного інтервалу.

Дискретний грошовий потік – потік платежів на вкладений капітал, що має чітко обмежений період нарахування відсотків і кінцевий термін повернення основної його суми.

Безперервний грошовий потік – потік платежів на вкладений капітал, період нарахування відсотків по якому не обмежений, а відповідно, не визначений і кінцевий термін повернення основної його суми.

Ануїтет – тривалий потік платежів, що характеризується однаковим розміром платежу і однаковим інтервалом між двома суміжними платежами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]