Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи бух.обліку та аудиту СЗ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
339.46 Кб
Скачать

Дніпропетровський гуманітарний університет

Основи бухгалтерського обліку та аудиту

Плани семінарських, практичних занять

Та самостійної роботи

для студентів юридичного факультету

Дніпропетровськ

2011

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

„Затверджую”

Перший проректор

Г.М.Богуславський

„___” _____________ 2011р.

ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Дисципліна Основи бухгалтерського обліку та аудиту

(повне найменування дисципліни)

Напрям підготовки 6.030401 „Право”

(шифр і найменування)

Освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр

Форма навчання денна

Плани семінарських, практичних занять та самостійної роботи з дисципліни “Основи бухгалтерського обліку та аудиту” / Укладач: кандидат економічних наук Фомічова В.Г. – Дніпропетровський гуманітарний університет, 2011 - 15 с.

Рецензенти:

Глазирін В.П. – кандидат економічних наук, професор (Дніпропетровський гуманітарний університет)

Кобець О.Г. – кандидат економічних наук, доцент (Дніпропетровський гуманітарний університет)

Організаційно - методичні поради

В умовах ринку, коли по-справжньому широкого застосування набувають економічні методи управління, різко зростають вимоги до якості економічної інформації, необхідної для обґрунтування управлінських рішень. Головним джерелом такої інформації є первинні документи та бухгалтерські регістри, які формуються при безпосередній взаємодії облікової та планово-економічної служб підприємства, а також управлінського персоналу всіх рівнів.

Обов’язковість постійного використання облікової інформації з метою контролю за результатами господарської діяльності, єдина методологічна основа обліку та планування, єдиний підхід до оцінки виробничих ресурсів, єдине нормативне господарство – все це вимагає від спеціалістів - глибоких знань з бухгалтерського обліку та вміння застосувати їх у практичній роботі.

Мета курсу – набуття студентами елементарних знань з основ бухгалтерського обліку, вміння та навичок використовувати облікову інформацію для оптимізації планів, контролю за їх виконанням, для встановлення факторів, що впливають на економічні показники роботи підприємств та їх підрозділів, для виявлення резервів підвищення ефективності виробництва, для обґрунтування управлінських рішень та удосконалення в цілому системи господарювання.

Завдання курсу – пояснити студентам основні поняття бухгалтерського обліку і забезпечити їх засвоєння; навчити студентів правильно оформляти первинні й групувальні документи з обліку, регістри аналітичного обліку витрат на виробництво; допомогти осмислити взаємозв’язок між окремими рахунками в системі рахунків бухгалтерського обліку, уяснити економічну суть господарських операцій і процесів; сприяти набуттю студентами елементарних практичних навиків пошуку, накопичення, зберігання, оцінки, використання та надання облікової інформації у повсякденній економічній роботі на виробництві.

Специфічність термінології бухгалтерського обліку, стислість курсу щодо обсягу навчального часу і його щільність у зв’язку зі значним обсягом матеріалу, який необхідно засвоїти впродовж одного семестру, вимагають від студента надзвичайної ретельності при вивченні цієї дисципліни. Тому поряд із поглибленим самостійним навчанням, обов’язковими є регулярність відвідування аудиторних занять, поступове опрацювання теоретичного матеріалу , своєчасність виконання практичних завдань.

Практичні заняття у навчальному процесі проводяться для поглибленого вивчення дисциплін та опанування їх методологічних засад.

Опрацювання тем практичних занять або окремих їх питань може відбуватися в різних формах: співбесіди, виконання самостійних індивідуальних завдань, проведення письмових контрольних робіт. Встановлений рівень засвоєння матеріалу на практичних заняттях враховується викладачем при вирішенні питання про допуск до заліку на основі оцінок та поточної атестації. Це стосується і тих тем, які студіювалися студентами самостійно. Основні питання тем вносяться до реєстру питань, які вводяться в білети для іспиту.

Лише дотримання усіх цих вимог сприятиме поступовому засвоєнню програмного матеріалу і створить належне підґрунтя для міцності знань.

При вивченні курсу слід пам’ятати про трансформацію бухгалтерського обліку в Україні. Це значить, що, вивчаючи бухгалтерській облік, слід обов’язково врахувати всі зміни, які сталися в обліку. А для цього треба регулярно і ретельно відслідковувати всі зміни та доповнення до законів та інших нормативних документів, які стосуються до бухгалтерського обліку безпосередньо, - положення (стандарти) бухгалтерського обліку, план рахунків, інструкція про його застосування тощо, чи опосередковано, - закони про оподаткування, соціальне страхування і т. ін.