Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВНІ_ТИПИ_ЗАДА_Ч_2008[1].doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

5

Основні типи задач основі виробничи фонди

1. Первісна вартість станка А тис. грн.., ліквідаційна – В тис. грн.. Термін служби – С роки. Визначити суму амортизаційних відрахувань за перші Д роки його експлуатації методом «суми років».

2. Визначити суму амортизаційних відрахувань за рік. Балансова вартість металорізального станка на початок року – А грн.

Використовувати методику, прийняту в Україні в податковому обліку.

3. Вартість основних виробничих фондів на початок року склала А грн., на кінець року – Б грн. У звітному році введено основних виробничих фондів на суму С грн., вибуло – на Д грн.

Розрахувати коефіцієнти оновлення та вибуття основних фондів.

4. Балансова вартість групи 2 основних виробничих фондів на 1 липня складає А грн., в жовтні введені в експлуатацію основні засоби на суму Б грн., у листопаді зписані основні засоби на суму В грн. Визначити суму амортизаційних відрахувань за Т1-й та Т2-й квартали, а також балансову вартість основних фондів на 1 січня.

5. Первісна вартість станка А тис. грн.., ліквідаційна – Б тис. грн.. Термін служби – Т роки. Визначити суму амортизаційних відрахувань за перші Т1 роки його експлуатації методом «прискореного зменшення залишкової вартості».

6. Визначити середньорічну вартість основних фондів, якщо на початок року малось обладнання на суму А тис. грн.., на протязі року вводиться нове обладнання: з Т1 березня – на Б тис. грн.., з 1 жовтня – на В тис. грн. З 20 вересня вибуває обладнання на суму Д тис. грн..

7. Визначити рівні екстенсивного, інтенсивного та інтегрального використання обладнання за добовий фонд часу роботи, якщо підприємством працює в 2 зміни, тривалість зміни 8 год., нормативна годинна продуктивність устаткування – А деталей, фактичний час роботи устаткування за добу – Б год., фактично виготовлено за добу - В деталі.

Оборотні виробничи фонди

1. Чиста вага деталі – А кг. В умовах діючого технологічного процесу величина відходів складає Б%. У результаті зміни технології величина відходів зменшилася на С%. Визначити економію матеріальних ресурсів, якщо за рік виготовлено В деталей, а ціна матеріалу, що використовується, Х грн. за 1т.

2. Розрахувати коефіцієнт використання прокату на кожний виріб за планом та фактично, якщо:

Види виробів

Витрати прокату на 1 виріб, кг

Чиста вага прокату на 1 виріб, кг

по нормі

фактично

А

В

С

Х1

Х2

Х3

У1

У2

У3

В1

В2

В3

3. Промислове підприємство в розрахунковому році повинне виробити Х тис. виробів А. До комплекту збірки цього виробу входять Х1 деталі Б, які закуповуються по кооперації за ціною Ц грн. за одиницю. Витрати по обслуговуванню закупівель заплановані у розмірі Д грн. на кожну партію, а витрати на створення запасу від середньорічної вартості товарного запасу – В%.

Визначити потребу підприємства в деталях Б, а також оптимальні величини закупівельної партії та кількості закупівель.

4. Визначити кількість кожного матеріалу, яка йде у відходи при виготовленні 1200 шт. виробів А, якщо на виробництво деталей даного виробу використовуються наступні матеріали:

Деталь

Кількість на

1 виріб, шт.

Матеріал

Чиста вага деталі, кг

Коефіцієнт використання матеріалу

В

С

А1

А2

Б

С

В1

В2

К1

К2

5. Чиста вага виробу – А кг, величина відходів при обробці заготовки – Б кг. В результаті удосконалення технології виготовлення виробу відходи зменшилися на К%.

Визначити коефіцієнт використання матеріалу та частку відходів до та після змінення технології.