Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи КПУ.Навч.роб.прогр.2011.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
264.19 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ України

Дніпропетровський національний університет

ім. Олеся Гончара

Юридичний факультет

Кафедра теорії держава і права,

конституційного права та державного управління

„ЗАТВЕРДЖУЮ”

Декан юридичного факультету

проф. _____________________

_________ ____.____.201_ р.

Н А В Ч А Л Ь Н А Р О Б О Ч А П Р О Г Р А М А

О с н о в и к о н с т и т у ц і й н о г о

п р а в а У к р а ї н и

для студентів не юридичного факультету

Дніпропетровськ – 2012

Основи конституційного права України

Модуль І – 7 тиждень (18.10);

Перескладання 8 тиждень (25.10.)

Модуль ІІ – 17 тиждень (06.12);

Перескладання 18 тиждень (13.12.)

Модуль І

50 балів

Модуль ІІ

50 балів

Підсумкова робота за першим модулем – 1

Тематичне опитування

після закінчення семестру

Підсумкова робота за другим модулем – 1

Тематичне опитування

після закінчення семестру

1. Мета та завдання дисципліни

    1. Мета викладення дисципліни

Основи конституційного права України – це вибіркова навчальна дисципліна, метою якої є ознайомлення студентів із конституційно-правовими основами побудови українського суспільства і держави, з основами правового статусу особи в Україні, організацією законодавчої, виконавчої та судової влади, системою місцевого самоврядування, що має сприяти підготовці кваліфікованих спеціалістів-правознавців.

Проголошення 24 серпня 1991 р. незалежності України створило умови для радикальних демократичних перетворень у державі і суспільстві: відбувся поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову гілки, почала складатися реальна багатопартійність, відійшли у набуття колишні бюрократичні державні органи й організації та чисельні інститути тоталітарної системи, зокрема, цензура та інші, виникли нові державні інститути, властиві демократичній правовій державі (інститут Президента України, місцевого самоврядування, демократичної виборчої системи тощо), змінилася організація цілісної системи державних органів. В Україні проведено велику роботу щодо прийняття принципово нових законодавчих актів та істотно оновлено чимало чинних законів. Таким чином, в системі національного права України почала формуватися його провідна галузь – конституційне право України, яке являє собою систему правових норм, які закріплюють та регулюють основи конституційного ладу, правовий статус особи, державний і територіальний устрій, систему, порядок формування і принципи організації та діяльності органів Україн­ської держави.

Провідна роль конституційного права визначається тим, що воно виконує роль ядра системи національного права, його норми становлять основу всіх інших галузей права, оскільки вони регулюють найважливіші суспільні відносини, які є визначальними для інших суспільних зв'язків.

З конституційного права України починається формування всієї системи українського права, що обумовлено рядом об'єктивних факторів. Воно встановлює відправні початки й основні принципи інших галузей права України. Тому конституційне право, основним джерелом якого є Конституція України, посідає перше місце в системі національного права. Саме з цієї галузі права студенти починають вивчення діючої системи права України.

1.2. Завдання вивчення дисципліни

Правильне уявлення про інститути конс­титуційного права, глибоке та якісне вивчення курсу конституційного права України, оволодіння основними юридичними поняття­ми має важливе значення і дає ключ до правильного розуміння суті права України та окремих його галузей. Отже, завданнями курсу конституційного права є:

  • вивчення студентами навчального курсу відповідно до навчальної програми;

  • глибоке та повне засвоєння змісту Конституції України, законів України, міжнародних договорів та інших актів, які містять конституційно-правові норми;

  • ознайомлення з діяльністю органів державної влади та місцевого самоврядування;

  • набуття студентами навичок та вмінь застосування норм конституційного права при розв'язанні конкретних життєвих ситуацій;

  • формування у студентів національної ідеології, патріотизму, поваги до історичних та національних традицій Українського народу, суспільства і держави;

  • виховання у майбутніх юристів правосвідомості, правової культури, поваги до Конституції, законів України, державних символів та інших державних інститутів.

Після вивчення дисципліни „Основи конституційного права України” студент повинен знати основні положення змісту Конституції України та основи діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування; вміти аналізувати основні питання конституційного права та виконувати тестові завдання із зазначеної галузі права.