Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основ. псих. практики Н.П..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
241.15 Кб
Скачать

Тема 1. Особливості психологічної практики в сучасному суспільстві

Історія виникнення такої сфери діяльності психологів, як практична психологія – вітчизняної, західноєвропейської, американської.

Взаємозалежність успішності, розвиненості, прогресивності суспільства та рівня його психологічної культури. Поняття та компоненти психологічної культури.

Компоненти психологічної культури :

  1. самопізнання та самооцінка.

  2. пізнання других людей .

  3. уміння управляти своєю поведінкою , емоціями , спілкуванням.

Етичні принципи .

  1. Відповідальність.

  2. Конфиденційність.

  3. Відношення до клієнта.

  4. Анонімність.

  5. Благополуччя клієнта.

  6. Інформованість клієнта.

Розкрити поняття клієнта та пацієнта.

Основні компоненти професійної готовності психолога–консультанта:

  1. Теоретичний аспект.

  2. Практичний аспект.

  3. Особистістний аспект.

Інформаційна функція психолога як одне з складових джерел розвитку рівня психологічної культури суспільства.

«Інструмент» діяльності практичного психолога – його особистість. Вимоги до особистісних якостей практичного психолога. Три головні вимоги, наявність яких визначає право психолога займатися практичною діяльністю.

Етичний кодекс психологів України. Основні положення та необхідність їхнього дотримання для професіонала. Етичні кодекси психологів Америки, Скандинавії т. ін.

Тема 2. Предмет, метод і завдання практичної психології

Психічна реальність як феномен і предмет діяльності практичного психолога. Роль Іншої людини в породженні психічної реальності. Характеристики психічної реальності. Роль Індивідуальних відмінностей людей в існування психічної реальності.

Предмет роботи практичного психолога. Методи діяльності практичного психолога. Цілі та завдання практичного психолога.

Динаміка психічної реальності. Схема психічної реальності. Етапи розвитку психічної реальності. Деструктивні зміни, які можливі на кожному з етапів розвитку психічної реальності. Необхідність знання структури та динаміки психічної реальності практичним психологом для діагностики та корекції порушень в її структурі.

Зв’язок між індивідуальними відмінностями людей і психічною реальністю як унікальне явище та структура і динаміка психічної реальності як закономірність розвитку в онтогенезі.

Тема 3. Модель професійної діяльності практичного психолога

Психологічна інформація. Джерела отримання психологічної інформації. Своєрідність процесу використання психологічної інформації практичним психологом.

Жива свідомість, фантомна свідомість, невротизм – етапи та умови перетворення. Сучасні співвідношення між психосоматичними та соматичними захворюваннями. Необхідність високої кваліфікації практичного психолога для ефективної роботи з клієнтами в сучасних умовах.

Кваліфікований психолог та його якісні відмінності від некваліфікованого . Цілі та завдання кваліфікованого психолога. Структура позиції кваліфікованого психолога.

Особистісні диспозиції психолога як основа його готовності психолога до професійної діяльності.

Кваліфікований і некваліфікований психолог і їхнє ставлення до: мети психологічної допомоги, реакції в ситуації практичної діяльності, культурної продуктивності, конфіденційності, обмежень в практичній діяльності, міжособистісного впливу в процесі консультування, людської гідності, узагальненої теорії.