Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НДРС Метод..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Структура й етапи виконання науково-дослідної роботи (ндрс) студентами спеціальності «Фінанси і кредит»

Участь у НДРС є обов’язковою для кожного студента денної форми навчання.

Планування науково-дослідної роботи здійснюється у вигляді індивідуального завдання з графіком його виконання за семестрами. Зміст індивідуального завдання, порядок його виконання, методи дослідження встановлюються керівником або погоджуються з ним. Завдання можуть бути пов’язані не тільки з виконанням дипломних робіт, а й з науково-дослідницькою роботою кафедри, підготовкою доповідей на студентську наукову конференцію, дослідження окремих питань на замовлення підприємств.

Етапи виконання НДРС за семестрами такі:

  1. семестр.

Вибір теми дослідження з НДРС.

Обґрунтування актуальності обраної теми дослідження, об’єкту та предмету дослідження. Встановлення мети дослідження. Уточнення завдань дослідження для досягнення поставленої мети. Огляд літературних джерел з питань сутності та змісту досліджуваного питання (доцільно розглядати наукові статті фахових видань, монографії, автореферати дисертацій, матеріали конференцій тощо, не менш ніж 20 джерел).

2 семестр.

Розгляд методичних основ дослідження проблеми, що розглядається. Вибір найбільш притаманних методів дослідження обраної теми та обґрунтування такого вибору.

3 семестр.

Пошук та обґрунтування основних напрямків вирішення проблеми, що розглядається, шляхів підвищення ефективності управління фінансовими ресурсами підприємств.

4 семестр.

Вивчення галузевих факторів впливу та галузевих особливостей питань, що розглядаються. Дослідження тенденцій розвитку галузі за даними Державного комітету статистики України. Збір статистичних даних по досліджуваному питанню в рамках певного виду економічної діяльності та по конкретному підприємству. Дослідження фінансової звітності та інших матеріалів базових підприємств за 3 останні роки.

5 семестр.

Розробка та обґрунтування заходів або рекомендацій з підвищення ефективності функціонування конкретного підприємства з урахуванням специфіки певного виду економічної діяльності. Вирішення питань реалізації цих заходів на підприємстві. Визначення їх економічної ефективності.

За необхідності по узгодженню з керівником НДРС на будь-якому етапи виконання може здійснюватися уточнення завдань дослідження, поставленої мети, методики досліджень та самої теми роботи.

За результатами НДРС кожного семестру складається звіт з НДРС та студентами здійснюється захист звіту керівнику або комісії з захисту НДРС, яку призначає завідувач кафедри.

Оформлення ндрс

Науковий звіт повинен бути виконано з урахуванням державних та галузевих стандартів (ДСТУ 3008—95. Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура та правила оформлення).

Мова наукової роботи - державна, стиль - науковий, чіткий, без орфографічних і синтаксичних помилок.

Відповідно до нормативних документів необхідно дотримуватися порядку подання окремих видів текстового матеріалу, таблиць, формул та ілюстрацій.

При написанні наукового звіту студент повинен обов’язково посилатися на авторів і джерела, з яких запозичив матеріал або окремі результати.

Роботу виконують машинописним або машинним (за допомогою комп'ютерної техніки) способом на одному боці аркуша білого паперу формату А4 (210x297 мм). Роботу друкують через півтора інтервали 14 шрифтом Тimes New Roman.

Текст роботи слід друкувати, додержуючись таких розмірів полів: верхній і нижній – 20 мм, правий – 10 -15 мм, лівий – 25 - 30 мм.

Помилки, описки та графічні неточності допускається виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого зображення машинописним способом або від руки. На сторінці може бути виправлень не більше трьох.

Скорочення слів і словосполучень в роботі - допускаються тільки загальновизнані.

Обсяг семестрового звіту 30 – 35 сторінок.

Звіт повинен містити:

- титульний аркуш (Додаток А);

- зміст;

- вступ;

- основна частина (розділи, підрозділи, пункти, підпункти);

- висновки (загальні за результатами дослідження);

- перелік посилань;

- додатки (за результатами дослідження).

Зміст або план НДРС може займати 1–1,5 сторінки. В ньому записуються назви всіх розділів і підрозділів (параграфів) із зазначенням початкових сторінок. План роботи має відображати суть проблеми, її складність та логіку дослідження. Назви розділів і підрозділів повинні бути стислими і зрозумілими, літературно грамотними, тісно пов’язаними з назвою роботи, але не повторювати її.

У вступі 2–3 сторінки дається наукове обґрунтування актуальності і значення обраної теми; формулюються мета, завдання і об’єкт дослідження; наводиться перелік застосованих методів дослідження; повідомляється, чи пройшла робота якусь апробацію у замовника чи в іншій організації.

Зміст основної частини звіту визначається темою НДРС, складом питань, що розглядаються, індивідуальним планом, фактичним матеріалом.

Висновки є завершальною частиною НДРС. Вони містять стислий виклад актуальності теми, зроблених оцінок та узагальнень під час аналізу, пропозицій автора та їх економічної ефективності. Ознайомлення з текстом висновків повинно сформувати у читача уявлення про ступінь реалізації автором НДРС поставленої мети і завдань. Також формуються рекомендації щодо наукового і практичного використання здобутих результатів. Обсяг висновків — 2–3 сторінки.

Посилання, які є в основній частині роботи, наводять у кінці тексту звіту, починаючи з нової сторінки. Всі джерела слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією.

Бібліографічні описи посилань у переліку наводять відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи.

У додатки виносяться громіздкі таблиці допоміжного характеру, блок-схеми, зразки форм таблиць та анкет соціологічного опитування тощо.