Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Діловодство.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
26.35 Кб
Скачать

Срс:

  1. Структура української держави.

  2. Конституційні обов’язки громадян України.

  3. Питання:

  1. Хто відповідно до конституції України надає дозвіл на прослуховування телефонів.

  2. На який строк особа може бути затримана і за яких умов.

  3. Чи дозволяє конституція України і в яких випадках насильницьке проникнення в житло.

  4. Чи зобов’язана особа давати покази слідству і суду про себе і своїх родичів.

Поняття літературної мови та мовної норми

Українська мова слов’янська мова. Українська мова національна мова українського народу. Українська національна мова існує:

А) у вищій формі загально народної мови, сучасній українській літературній мові;

Б) у нижчих формах загальнонародної мови – її територіальних діалектах.

Мова – найважливіший універсальний засіб спілкування організації та координації всіх видів суспільної діяльності.

Галузі виробництва та культури освіти науки побуту обслуговування тощо;

Літературна мова – це оброблена унормована форма загальнонародної мови, яка в писемному та усному різновидах обслуговує культурне життя народу, всі сфери його суспільної діяльності;

За функціональним призначенням це мова державного законодавства, засіб спілкування людей у виробничо-матеріальній та культурній сферах, мова освіти науки, мистецтва, засобів масової інформації. Літературна мова реалізується в усній та писемній формі. Писемна форма функціонує в галузі державної політичної, господарської наукової та культурної діяльності. Усна форма літературної форми обслуговує безпосереднє спілкування людей, побутові та виробничі потреби суспільства.

Сучасна українська літературна мова сформувалася на основі південно-східного наріччя ввібравши в себе окремі діалектні риси інших наріч. Зачинателем нової української нової мови був Котляревський. Він першим використав народно-розмовні полтавські говори і фольклор. Основоположником сучасної української літературної мови вважають Шевченка. Саме він уперше своєю творчістю підніс її на високий рівень суспільно мовної та словесно художньої культури, заклав основу для розвитку в ній наукового публіцистичного та ін., стилів літературної мови.

Відповідно до ст.. 10 прийнятої верховною радою 28 червня 1996 року. Українська мова є державною мовою в Україні. «Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України».

Державна мова – закріплена традицією або законодавством мова, вживання якої обов’язкове в органах державного управління, та діловодства, громадських органах та організаціях, на підприємствах, у закладах освіти, культури, зв’язку та інформації. Утвердження Української мови як державної неможливе без органічної взаємодії принаймні двох засад: створення такох мовної ситуації за якої б українська мова мала б усі можливості безперешкодного вживання, вияву комунікативних функцій властивих іншим високорозвиненим літературним мовам у сучасних цивілізованих суспільствах.

Українська мова, як вища форма загальнонародної мови відшліфована майстрами слова характеризується наявністю сталих норм, які є обов’язковими для всіх її носіїв. Унормованість головна ознака літературної мови.

Захист господарчих прав та інтересів. Розгляд господарчих спорів.

Правова освіта і правове виховання. Правила – норми суспільного життя

Правила це норми суспільного життя які визначають дії людей, організацій, колективів, у певних життєвих ситуаціях. Правознавці називають правила соціальними нормами адже суспільство латинською мовою означає соціум.

Є правила, які затверджує та запроваджує держава або різні її органи – Верховна Рада, уряд, різні міністерства, інші державні органи. Держава встановлює правила дорожнього руху.. Існують правила які, формуються в житті людей самостійно. Вони не є результатом свідомої діяльності тієї чи іншої особи а виробляються в наслідок багаторазового повторення саме так виникли традиції та звичаї з чого почався шлях утвердження норм моралі, які встановлюють певні моральні правила. Моральними називають правила, які визначають розуміння добра і зла, співвідношення порядності та безчестя тощо.