Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
деонтологія залік.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
788.48 Кб
Скачать

40. Юридичні науки та її місце в системі суспільних наук

Суспільні науки — це система наук, головним предметом вивчення яких є вивчення закономірностей функціонування суспільства, а також основних його складових. Саме багато років тому почали вперше піднімати питання про те, яка роль індивіда в суспільному житті, яким має бути держава, що потрібно для того, щоб створити суспільство загального благоденства.Основоположниками сучасних суспільних наук є Руссо, Локк і Гоббс. Саме вони вперше сформулювали філософську основу розвитку громадськості.

Об'єктом соціальних наук виступає суспільство і його окремі інститути. При цьому "об'єкти суспільних наук характеризуються деякими специфічними особливостями. По-перше, одним із елементів їх складу виступають дії людей. По-друге, всі інші фактори, які входять в об'єкт пізнання, безпосередньо пов'язані з діями людей. По-третє, закономірності відносно самостійного соціального об'єкта можуть бути розкриті і пізнані лише в складі соціального цілого, як особливий прояв загального".

Суспільні науки класифікують на такі групи:• соціально-філософські;• економічні;• соціологічні;• політичні;• історичні;• юридичні;• соціально-психологічні.

Отже, юридична наука є складовою системи суспільних наук.

Юридичнанаука - це спеціалізована галузь наукових знань в сфері гуманітарних наук або особлива юридична наукова діяльність, яка направлена на вивчення права в теоретичному і прикладному аспектах, правових форм організації і функціонування держави, суспільства, їх окремих інститутів.На відміну від наук, що вивчають природні явища і процеси, суспільні науки вивчають відносини, які складаються між людьми та їх об'єднаннями, безпосередньо слугують людині. Це стосується і юридичної науки, головним завданням якої є через вивчення державних і правових інститутів сприяти розвитку особистості, створенню умов для найповнішої реалізації прав і свобод людини і громадянина. Юридична наука покликана обслуговувати практичні потреби правового регулювання суспільних відносин, сприяти удосконаленню законодавства і правової практики. Тому юридичні наукові знання відрізняються конкретністю, точністю, виражаються в логічно пов'язаних, формалізованих поняттях, категоріях, наукових конструкціях. Предметом юридичної науки, що відрізняє її від інших суспільних наук, є держава і право як суспільні явища. При цьому юридична наука вивчає державу і право як специфічні суспільні явища, яким властиві свої внутрішні закономірності розвитку. Але вона займається не лише пізнанням специфічних закономірностей розвитку, властивих державі і праву, але й пізнанням їхніх зв'язків і взаємодії, їх спільної ролі і призначення в суспільстві. Юридичні науки вивчають державу і право у всьому різноманітті їх властивостей, тому в залежності від того, що конкретно є предметом дослідження в державі і праві виділяються їх види, які і складають в узагальненому вигляді систему юридичних наук: В системі юридичних наук розрізняють науки:

1) історико-теоретичні;2) галузеві;3) спеціально-юридичні.

Історико-теоретичнінауки- це теорія держави й права, історія держави й права, історія політичних і правових навчань.

Галузеві науки - це науки державного (конституційного), цивільного, трудового, адміністративного, фінансового й т.д. права.

Спеціально-юридичні науки- це криміналістика, судова медицина, судова психіатрія, судова психологія, судова бухгалтерія

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]