Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
деонтологія залік.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
788.48 Кб
Скачать

54. Система вищої юридичної освіти в Україні

В Україні діє 106 університетів, 59 академій, 150 інститутів та більш як 660 вищих навчальних закладів І—II рівнів акредитації. Статус національного мають 48 університетів та академій. В університетах, академіях, інститутах навчається 1403 тис. студентів. У розрахунку на 10 тис. населення України чисельність студентів становить 392 особи. Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за 70 напрямами, які включають понад 500 спеціальностей.

Підготовку юристів переважно здійснюють вищі навчальні заклади системи МВС України, Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Одеська національна юридична академія, Державна академія податкової служби.

Система юридичної освіти складається із відповідних закладів освіти, наукових, науково-методичних і методичних установ, баз навчальної юридичної практики, державних і місцевих органів управління освітою та самоврядування в галузі освіти. Структура юридичної освіти включає вищу юридичну освіту, післядипломну юридичну освіту, аспірантуру, докторантуру, професійну юридичну самоосвіту.

У системі юридичної освіти діє психологічна служба, організуються безкоштовне медичне обслуговування та харчування, забезпечуються безпечні й нешкідливі умови навчання, праці та виховання тощо. Вища юридична освіта за змістом є системою світоглядних і громадянських якостей, професійних знань, умінь і навичок, що формуються в процесі навчання у вищих навчальних закладах. Залежно від домінування у змісті освіти інтелектуальних чи професійних якостей, вона поділяється на освітню та освітньо-кваліфікаційну складові; залежно від ступеня сформо-ваності інтелектуальних чи професійних якостей — на відповідні освітні чи освітньо-кваліфікаційні рівні.

55. Престиж юридичної професії в Україні та світі

Розвинені країни світу завжди високо цінували юристів. Зростання ролі юриста в сучасному суспільстві України об'єктивно обумовлено ускладненням всієї соціальної інфраструктури (демократизація суспільних відносин, лібералізація економічного життя, зростання приватної ініціативи), розвитком правового статусу особистості, розширенням індивідуальних прав і свобод.

Зросла роль різних форм соціального та правового регулювання, затребуваних поява специфічних соціальних посередників у відносинах між людьми та їх групами, а також державою, які володіють знанням принципів і норм соціального регулювання.

Професія юриста у всьому світі завжди була універсальною і витребуваною. Для українського суспільства професія юриста дуже важлива. Саме зараз, коли проходить процес розвитку правової держави, на правників покладено обов’язок і надії щодо утвердження принципа верховенства права шляхом посилення правових гарантій населення, підвищення правосвідомості, правової культури, подолання правового нігілізму.

Сфери прикладання праці юриста можна класифікувати таким чином:

- Правові послуги: консультування, правовий супровід, представництво, правовий аудит і ін;

- Правовий нагляд і контроль;

- Правосуддя та вирішення спорів (кримінально-правового, адміністративно-правового та цивільно-правового характеру).

Професія юриста пов'язана з можливістю позитивно впливати на події. Юрист може допомогти несправедливо скривдженій людині, захистити права потерпілого від злочину, допомогти людині, незаконно звільненій з роботи, поновити чи захистити оскаржувані майнові чи житлові права. Взагалі, можна з упевненістю стверджувати, що справді розумний, висококваліфікований юрист - це бажаний працівник, радник і порадник у будь-якій галузі професійної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]