Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tara.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
47.71 Кб
Скачать

9. Класифікация деревяної тари, що використовуются для транспортного зберігання та реалізації товарів.

Згідно з Директивою 94/62/ЄС передбачено таку нумерацію: від 50 до 59 – для деревини;

За функціональним призначенням дерев’яна тара розподіляється на споживчу та транспортну. До споживчої тари відносяться коробки, пенали.

Транспортна тара – це ящики, бочки, барабани, контейнери, ящичні піддони тощо.

Переважно вся дерев’яна тара є багато обігова.

Найбільш поширеним видом дерев’яної транспортної тари є дерев’яні та фанерні ящики.

Багатообігові дерев’яні ящики поділяють на нерозбірні, складні та розбірні. Вони призначені для упакування, зберігання, транспортування товарів широкого споживання та промислової продукції масою до 100 кг.

Основні види дощатих ящиків, які використовуються для упакування, транспортування та зберігання харчових продуктів: - ящики дощаті для продукції рибної промисловості; - для кондитерських виробів; - для овочів та фруктів; - для продукції м’ясної та молочної; - ящики дерев’яні багатообігові для харчових рідин в пляшках.

Дерев’яні бочки призначені для зберігання, транспортування рідких, пастоподібних, інших продуктів. В бочки упаковують рибні товари, перероблену плодоовочеву продукцію (солену, квашену, мариновану), деякі молочні продукти (знежирене сухе молоко, згущене молоко), мед, вино, коньяк, деякі промислові товари.

Бочки поділяють на заливні (для рідин), сухотарні (для сухих продуктів) і фанерно-штамповані (виготовлені із клепок, днищ, склеєних з п’яти шарів шпону).

Заливні бочки можуть мати внутрішнє захисне покриття залежно від типу продукту, що в них наливається.

Для виготовлення бочок застосовують деревину наступних порід: листяні – осика, липа, осокір, береза, дуб; хвойні – ялина, ялиця, сосна, кедр, модрина; для дерев’яних обручів – верба, ліщина, черемха; для бочок під технічний йод – дуб; для бочок під ікру лососевих риб – липа, кедр, модрина і ялина;

Заливні бочки виготовляють з деревини однієї породи. Допускається змішувати листяні (липа, осика) та хвойні породи (кедр, сосна, ялина), якщо ця деревина дозволена для упаковки продукції.

Бочки фанерно-штамповані призначені для упаковки, зберігання і транспортування харчових продуктів (желатину, маргарину, тваринних та кондитерських жирів), а також лакофарбових матеріалів. Для пакування товарів обов’язково використовують мішки-вкладиші із поліетилену, пергаменту, целофану.

Ємність бочок може бути від 5 до 600 літрів.

Бочки мають бути щільно стягнуті симетрично розташованими розвальцьованими по їх формі обручами, без перекосів і задирів клепки.

Існують правила для відкривання бочок: тільки з боку того дна, на якому нанесено маркування.

Барабани представляють особливий вид тари, який має пряму циліндричну форму без обручів катання. Барабани фанерні призначені для зберігання та транспортування сипучих продуктів, сушених овочів, знежиреного сухого молока, лікарсько-технічної сировини, маргарину, барвників, сухих пігментів тощо. Для продовольчих товарів барабани повинні бути з мішками-вкладишами.

Спеціальний вид дерев’яних барабанів призначений для намотування, транспортування, зберігання електричних кабелів, проводів, стальних канатів.

Барабани виготовляють двох типів – з одинарним фанерним остовом і з подвійним, різної ємності від 10 до 100л.

Бочонки – декоративна дерев’яна тара, яка імітує форму бочки з обручами катання. Використовується як споживча упаковка меду, чаю тощо.

Дерев’яні піддони широко застосовуються для транспортування та зберігання товарів, при здійсненні механізованих вантажно-розвантажувальних, транспортних та складських операцій. При виробництві піддонів можуть застосовуватись різні види деревини, в тому числі і з незначними дефектами (наявність сучків, слідів кори, тріщин, викривлення).

Дерев’яна тара потребує оптимальних умов зберігання (температурні режими, вологість), оскільки недотримання встановлених умов призводить до розшарування фанери, загнивання або деформації деревини.