Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен ФІЛОСОФІЯ.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.06.2019
Размер:
293.38 Кб
Скачать

47.Ф Франсуа Марі Аруе Вольтер

Світогляд Вольтера - деїзм. Він піддав гострій критиці церкву і феодальну ідеологію. Спираючись на погляди англійських просвітників Локка і Ньютона, Вольтер близько підійшов до ідеї вічності матерії, вічного руху. Він виключав релігійне пояснення явищ природи, хоча першопричину руху та мислення він вважав божественною. Свідомість, за Вольтером, є атрибутом матерії. Не заперечуючи релігію, він вимагає релігійної свободи. Людину Вольтер розуміє як суспільну істоту. Проповідує необхідність політичної рівності людей перед законом і правом.

Егоїзм, пристрасті й потяги є першопричиною всіх людських вчинків, які призводять до діяльності й об'єднують людей, спричиняючи утворення міст та держав.

48.Ф Жан Жак Руссо

У питаннях світогляду Жан-Жак Руссо дотримувався теїзму –  розуміння Бога, котрий створив світ, і керує в ньому. Філософ вважав, що Всесвітом керує мудра і могутня сила, котра є «благий бог». Руссо заперечував атеїзм, критикував систему церкви, і вимагав щоб кожний громадянин мав релігійні переконання.

Він пропагував необхідність встановлення соціальної та майнової рівності. Спираючись на договірну теорію держави, він обґрунтовував право народів на повстання проти деспотичної влади. Органічним станом суспільства, на його думку, є стан незалежності від інших людей ні виробника, ні споживача. Люди повинні повернутися до стану, в якому всі рівні, а моральність не зіпсована приватною власністю.

Основні проблеми котрі розглядав у своїх творах Руссо: Проблема людини, її соціальне становище у суспільстві; Проблема походження і сутності соціальної нерівності та соціального гніту; Проблема договірної теорії суспільства і держави; Проблема виховання громадян. Руссо дотримувався дуалістичних поглядів – визнавав існування рівноправних матерії і духу.

49.Ф Жюльєна Офре де Ламетрі

Жюльєн Офре де Ламетрі перший представник французьких матеріалістів. Центральною темою у нього є людина, яка розглядається як частина природи. Природа існує сама по собі, без надприродного начала. Матерія – будівельний матеріал природи. Вона вічна, їй притаманний рух. Людину роблять злою недосконалі суспільні відносини, які треба виправляти шляхом просвітницької діяльності.

Ламетрі доводив, що єдина матеріальна субстанція — природа, постає у трьох формах: органічній, рослинній та тваринній. До «тварин» він відносив і людину, яка відрізняється мірою чутливості та розуму. За визначенням Ламетрі, людина - освічена машина, що «уособлює безперервний рух».

Ламетрі обґрунтовував вчення про душу, як здатність відчувати та мислити, про єдність душі та тіла, про залежність суспільного життя від інтересів людей, які визначаються пануючими в суспільстві ідеями.

Він закликав до життєрадісного буття на основі почуттів. Фундаментом свободи, на думку Ламетрі, є приватна власність, що ототожнюється із свободою особистості. Головним покликанням філософії він вважав просвітництво державців.

50.Ф Дені Дідро

Дені Дідро дотримувався матеріалістичного світогляду. Він виступив організатором проекту знаменитої "Енциклопедії". Це була гігантська праця, в якій брали участь майже всі просвітителі. З просвітницьких позицій у цьому творі аналізувалося все, що відомо з історії людства, всі досягнення ремесел, мистецтв та науки.

Дені Дідро переконаний ворог абсолютизму, феодального устрою та релігійного світогляду. У свїх працях він визнає об'єктивне існування матерії, з молекул. Основною властивістю матерії є рух.

Філософ підкреслює взаємозв'язок живої і неживої природи. У теорії пізнання філософ поєднує переваги емпіризму і раціоналізму. Він поєднує «раціональну» філософію з «експериментальною». Єдиним провідником людини він вважає розум. Дідро обстоював вирішальну роль середовища у формуванні людини, що є підґрунтям формування ціннісних орієнтацій та моралі.