Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Горяная.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
4.16 Mб
Скачать
  1. Коротка характеристика підприємства

    1. Загальні відомості про підприємство

Товариство з обмеженою відповідальністю агрофірма «Олімпекс-Агро» Новомосковського району Дніпропетровської області займає не останнє місце на зерновому ринку України та за її межами, користується попитом серед хлібоздатчиків Дніпропетровської області.

ТОВ АФ «Олімпекс-Агро» створене шляхом об’єднання земельних паїв громадян на базі колишніх КСП Новомосковського і Магдалинівського районів і радгоспу-комбінату «Голубівський» в серпні 1999 року. Товариство створене як господарче товариство відповідно до Законів України «Про господарчі товариства» та інших законодавчих актів України. Свою виробничу діяльність агрофірма почала здійснювати в 2000 році. Форма власності – приватна.

Агрофірма розташована на відстані 55 км від обласного центру м. Дніпропетровськ та 30 км від районного центру м. Новомосковськ і межує з Харківською областю. Місце знаходження головного офісу – Дніпропетровська область Новомосковський район с. Голубівка вул. Леніна, буд. 10. Тверді асфальтові покриття доріг сприяють розвитку торгівельних відносин як з сусідньою Харківською областю, так і на території Дніпропетровської та прилеглих до неї областей.

Кадрові потреби покриваються за рахунок місцевого населення м. Перещепино, м. Новомосковськ і сел Голубівка, Василівка, Гнатівка, Новостепанівка, Івано-Михайлівка Новомосковського району та сел Личково, Йосипівка і Бузівка Магдалинівського району. Чисельність працівників

агрофірми складає 910 чоловік.

Основні види діяльності підприємства – вирощування сільськогоспо-

дарських культур, розведення великої рогатої худоби, свиней та реалізація продукції, тобто молока, м’яса свиней і ВРХ, зерна. Агрофірма налічує 21315 га землі, із неї 19 364 га – рілля. Земельна площа арендується у пайовиків на основі договорів, які складені строком від 5 до 14 років. Поголів’я великої рогатої худоби складає 3 300 голів, в тому числі 1450 голів – корови.

Досягнення поставленої мети стане реальною при здійсненні наступних організаційно-економічних заходів:

  • засвоєння проектної технології;

  • ритмічне і стабільне забезпечення необхідними ресурсами;

  • приведення маркетингових досліджень на внутрішньому і зовнішньому ринках;

  • розширення посівних площ;

  • зниження собівартості виробляємої продукції на основі маркетингових досліджень і впровадження більш досконалих технологій.

В подальшому агрофірма планує спрямувати кошти для будівництва комплексу по утриманню великої рогатої худоби в селі Голубівка, переробної м’ясної і зернової промисловості, придбання високопродуктивної сільськогосподарської техніки, закупівлю високоврожайних сортів сільськогосподарських культур.

    1. Характеристика елеватора

Елеватор ТОВ агрофірми «Олімпекс-Агро» може за сезон заготівель прийняти на зберігання приблизно 50 000 тон зерна. Приймають зернові та олійні культури.

Даний елеватор виконує такі функції: організацію заготівель, приймання, розміщення, зберігання зерна на короткі та тривалі терміни. Після формування партій по цільовому призначенню здійснює реалізацію зерна.

Елеватор ТОВ АФ «Олімпекс-Агро» виконує наступні важливі операції:

  • приймання;

  • доведення до базисних кондицій (очистка, сушіння);

  • відпуск зерна.

Прийом зерна включає наступні операції:

  • визначення якості зерна;

  • визначення ваги;

  • розвантаження автомобілів;

  • транспортування та обробка зерна (очистка, сушіння) у зерносховищах для подальшого формування партій зерна.

Зерно, яке надійшло на підприємство підлягає аналізу, за показниками якого визначають його якість. Проби відбирають з кожної окремої партії зерна, що надходить автомобільним та залізничним транспортом. Приймання зернових та олійних культур йде у відповідності до встановлених норм показників якості:

  • тип;

  • підтип;

  • клас;

  • натурна маса;

  • вміст домішок: смітної, зернової, шкідливої;

  • зараженість шкідниками хлібних запасів;

  • вологість;

  • зольність;

  • лужистість та інші показники.

Виробничо-технологічна лабораторія є структурним підрозділом ТОВ АФ «Олімпекс-Агро». Основною її функцією є вимірювання фізико-хімічних показників якості зернових та олійних культур з потрібною, згідно НД, точністю, надання рекомендацій щодо усунення недоліків і вивчення причин їх появи з метою запобігання їх в майбутньому. До штату елеватора, а саме ВТЛ, входять такі основні посади: начальник ВТЛ, технік-лаборант, лаборант. Керівництво лабораторією здійснює начальник ВТЛ, який повинен знати: документи, стандарти, положення, інструкції та інші керівні матеріали, які регламентують проведення лабораторних аналізів і випробувань; основні технологічні процеси і режим виробництва; устаткування лабораторії та правила його експлуатації; правила оформлення технічної документації на проведені лабораторні аналізи і випробування; основи економіки, організації праці і виробництва; правила внутрішнього трудового розпорядку. Технік-лаборант повинен: мати базову вищу освіту відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст); виконувати під керівництвом більш кваліфікованого працівника аналізи і випробування з метою визначення хімічного складу і основних властивостей матеріалів відповідно до вимог стандартів і технічних умов; приймати технологічні проби і зразки для проведення аналізів і випробувань; оформляти результати аналізів і випробувань, вести їх облік, готувати технічну документацію на роботи, які виконуються лабораторією; своєчасно повідомляти відповідні підрозділи підприємства про результати аналізів і випробувань; виконувати допоміжні і підготовчі операції для проведення особливо складних лабораторних робіт; брати участь у розробленні нових методів хімічних аналізів, механічних випробувань, відбиранні технологічних проб, металографічних дослідженнях; стежити за справним станом установок, приладів, інструменту та іншого лабораторного устаткування, виконувати просте його регулювання і вносити необхідні виправлення в технічну документацію відповідно до одержаних результатів.

Для швидкого та якісного приймання і обробки зерна на елеваторі є :

  • стаціонарні пункти розвантаження зерна з автомобільного та залізничного транспорту;

  • автомобілерозвантажувачі марки У15-УРАГ;

  • сепаратор А1-БЦС-50;

  • сепаратор А1- БСХ-100;

  • дві сушарки марки «Ezee Dry»;

  • стаціонарні точки відвантаження зерна на залізничний та автомобільний транспорти.

Загальний вигляд комплексу зберігання та переробки зерна наведені на рис. 2.1.

Рис. 2.1 Комплекс зберігання та переробки зерна

Аспіраційні установки відсмоктують запилене повітря. На елеваторі аспірують сепаратори, башмаки та головки норій, завантажувальні воронки та розвантажувальні візки транспортерів, це забезпечує нормальні санітарні умови, для виконання технологічного процесу по відбору домішок, які на відміну від зерна, мають велику супротивагу потоку повітря, попереджує можливість пожеж та пилових вибухів.

Робітники працюють у 2 зміни. Для основних робітників 8-годинний робочий день, а для робітників розвантажувально-завантажувальних робіт, 12-годинний робочий день.