Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Горяная.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
4.16 Mб
Скачать

4. Охорона праці

4.1. Стан охорони праці на підприємстві

На підприємстві ТОВ АФ «Олімпекс-Агро» у відповідності із Законом України «Про охорону праці» розроблено положення про систему управління охорони праці.

Згідно положення наказом керівника підприємства створено службу охорони праці. Фахівець з охорони затверджує графіки, відповідно до яких проводяться комплексні перевірки цехів, підрозділів та виробничих приміщень на додержання вимог техніки безпеки, пожежовибухонебезпеки і санітарного стану. Обов’язково з усіма працівниками проводиться інструктажі з охорони праці.

Всі виробничі будівлі підприємства побудовані таким чином, що забезпечується їх добре природне освітлення і провітрювання. Ділянки території заасфальтовані, з’єднані з проїздами і тротуарами. Вільні ділянки засаджені деревами, а також виділені місця для відпочинку працівників. Озеленіння територій підприємства сприяє зменшенню шуму, поглинанню виробничого пилу, внаслідок чого вміст пилу в повітрі зменшується до 40%.

На території елеватору є вказівники проїздів, проходів, спеціальні надписи, знаки швидкості і напрямок руху транспорту. Ці заходи значно зменшують число дорожньо-транспортних нещасних випадків на виробництві.

Розміщення технологічного обладнання в робочій будівлі безпечне для життя і здоров’я обслуговуючого персоналу. Це пояснюється тим, що всі проходи, які пов’язані з виходами в інше приміщення та на сходи, мають

ширину не менше 1 м; відстань між групами машин становить 0,8 – 1,0 м; всі проходи між обладнанням вільні, нічим не завантажені. Це забезпечує вільний доступ до обладнання, зручність його обслуговування.

Рухомі частини технологічного обладнання огороджені, елементи їх конструкцій не мають гострих кутів, всі струменеві проводи ізольовані.

Ремонт робочих органів машин обов’язково проводять майстри, апаратники під час декадних зупинок на підприємстві. До обслуговування виробничого обладнання допускають лише тих працівників, які пройшли інструктаж з охорони праці і медичний огляд. Це дозволяє зменшити кількість нещасних випадків під час роботи з обладнанням.

Освітленість робочих приміщень має велике значення. Від її якості залежить ефективність роботи і фізичний стан працівників, кількість і тяжкість професійних захворювань. На елеваторі ТОВ АФ «Олімпекс-Агро» використовується два види освітлення: природне і штучне. Природне освітлення виробничих приміщень здійснюється через бокові вікна.

Так, як підприємство є вибухо- і пожежонебезпечним категорій Б і В, штучне освітлення здійснюється за допомогою ламп розжарювання, які забезпечують вибухо- і пожежобезпеку в приміщеннях. В робочій будівлі кількість природного і штучного світла відповідає нормам освітленості приміщень. Також на кожному поверсі робочої будівлі наявні вогнегасники, плани евакуації працівників під час пожежі та встановлена сигналізація.

4.2. Заходи з охорони праці при встановлені та експлуатації обладнання

4.2.1. Загальні положення

Безпечність експлуатації технологічного та електричного обладнання багато в чому залежить від дотримання вимог, що представленні, як до обладнання, так і до його розміщення у виробничих приміщеннях. Велике значення має організація обслуговування обладнання у відповідності до встановлених правил техніки безпеки.

При конструюванні виробничого обладнання з ухиленням від вимог з безпеки праці, а також при не вірній експлуатації обладнання можуть виникнути небезпечні і шкідливі виробничі фактори, такі як: підвищений рівень шуму та вібрацій, підвищена запиленість, шкідливий рівень статичного та електричного струму.

Виробниче обладнання повинно бути безпечним при монтажі та демонтажі, ремонті, транспортуванні та зберіганні, при використанні окремо чи в складі технологічної схеми. У процесі експлуатації обладнання не повинно виділяти шкідливих речовин у навколишнє середовище вище норм, які встановлено законом. На ряду з цим обладнання повинно бути пожежо- та вибухобезпечним.

Складові частини виробничого обладнання (у тому числі кабелі, проводи, трубопроводи ) виготовляють з таким розрахунком, щоб виключити можливість їх пошкодження, що може викликати небезпеку.

Рухомі частини обладнання, що можуть бути джерелом небезпеки, огороджують за виключенням частин, які не допускається огороджувати. У випадку, коли виробничі органи обладнання, які можуть бути небезпечними для людини, але не можуть бути огородженими, передбачають сигналізацію, яка попереджує про запуск машини у роботу, а також можливість зупинки, відключення від мережі.

Розміщують обладнання у виробничих приміщеннях таким чином, щоб його ремонт та обслуговування було зручним та безпечним. Проходи, які пов’язані з виходами на драбинні майданчики або в суміжні приміщення залишають шириною не менше 1м. Такої ж ширини проходів доцільно дотримуватись і між групами машин.

Ширина проходів між сепараторами також залежить від особливостей устаткування цих машин. Так, для сепараторів з вийманням сит з бокових сторін, ширина повинна бути не менше 1,2 м, а у сепараторів з вийманням сит з боку приводного валу – не менше 1,0 м.

Повздовжні та поперечні проходи для обслуговування машин та механізмів, які розміщені на майданчиках, помостах та галереях – повинні бути не менше 0,8 м, при цьому не дозволяється загромаджувати проходи самопливними трубами та іншим обладнанням. [4]