Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Горяная.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
4.16 Mб
Скачать
    1. Режими підготовки та зберігання зерна

Зерно – живий організм. На нього різноманітно впливає навколишнє середовище. Ці фактори при окремих умовах можуть негативно впливати на зерно. Негативні зміни можуть зайти так далеко, що зерно стає непридатним для використання за призначенням. Попередити такий розвиток процесу дозволяє система окремих заходів, яка отримала назву післязбиральної обробки зерна.

Післязбиральна обробка зерна направлена на приведення прибраної з поля зернової маси в стійкий при зберіганні стан та покращення якості прийнятого зерна. Повний цикл післязбиральної обробки включає в себе: приймання зерна та формування партій, очищення від домішок, сушіння та активне вентилювання.

Робота із зерном повинна базуватися на трьох принципах: прогресивна технологія, поточні методи обробки зерна, повна механізація та автоматизація виробничого процесу.

Приймання і обробку зерна доцільно проводити на поточних технологічних лініях (ПТЛ) методом повного потоку, не перериваючи процес аж до приведення зерна в стійкий при зберіганні стан.

Організація післязбиральної обробки зерна повинна забезпечувати своєчасність виконання всіх її етапів при можливих мінімальних затратах засобів та праці.

В основу організації виробничого процесу на зерновому комплексі покладена технологічна схема приймання та обробки зерна із урахуванням формування партій за цільовим призначенням та якісним показником. В зв’язку з цим надзвичайна роль відведена робітникам зернового комплексу, які в період приймання зерна повинні професійно скласти уяву про особливості зерна, яке приймається, точно визначити якість кожної партії, встановити раціональні режими обробки та зберігання, підготувати до роботи все обладнання та всі можливі прибори.

При направленні зерна у приймальний пристрій враховується число культур та партій різної якості, які можливо одночасно розвантажувати. Оператор приймального пристрою не повинен допустити змішування зерна різних культур і якості.

Для забезпечення безперебійного приймання зерна необхідно виділити накопичувальні бункери. Масу приймального зерна визначають за результатами зважування на автомобільних вагах в присутності здавальника. Безпосередньо при прийманні зерна із кожного автомобіля (партій зерна) відбирають щупом або пробовідбірником точкової проби у відношенні із стандартом чотирьох, шести або восьми точках в залежності від довжини кузова: при довжині кузова до 3,5 м – в чотирьох точках; від 3,5 до 4,5 м – в шести точках, а при довжині кузова більше 4,5 м – у восьми точках. Проби відбирають на відстані від 0,5 до 1 м від переднього та заднього бортів та 0,5 м – від бокових бортів. Загальна маса точкових проб повинна бути 1; 1,5 та 2 кг відповідно для кожної схеми відбору точкових проб. З точкових проб формують об’єднану пробу, яку піддають швидкому аналізу: дають органолептичну оцінку (колір, блиск, запах), визначають тип, підтип, зараженість шкідниками хлібних запасів та вологість (на електровологомірах). За цими показниками направляють машину на розвантаження у відповідності з планом розміщення зерна, розробленим перед прийманням зерна нового врожаю.

Зерно, яке поступає на елеватор, лабораторія направляє на обробку, формування товарних партій та зберігання, виходячи з його якості.

Відомі три режими зберігання зерна: в сухому стані, в охолодженому стані і в стані без доступу повітря (в герметичних умовах). Крім цього, зерно перед закладанням на зберігання необхідно очистити, знезаразити і, по можливості, створити умови для протікання післязбирального дозрівання (теплова сушка, активне вентилювання сухим повітрям і т.п.).

Режим зберігання зерна в сухому стані оснований на тому, що інтенсивність дихання сухої зернової маси вкрай низька. Багато комах та всі кліщі, шкідники хлібних запасів не можуть пошкоджувати сухе цільне зерно та отримувати з харчами достатню кількість вологи. Мікроорганізми перестають розмножуватися та поступово відмирають.

Режим зберігання в охолодженому стані оснований на тому, що вже при температурі 10°С інтенсивність дихання зернової маси знижується, більшість комах стають малорухомі та припиняють розмножуватись. Подальше охолодження призводить до того, що всі комахи та кліщі припиняють розмноження та через деякий час помирають. При понижених температурах призупиняється розвиток мікробів, однак загибель їх не відбувається. Цей режим дає гарні результати для зберігання якості зерна при нетривалому зберіганні. Для тривалого зерна потрібно просушувати. Дуже гарний результат дає поєднання цих двох режимів.

Потреба переважної частини живих компонентів зернової маси в кисні дозволяє консервувати її шляхом ізоляції від атмосферного повітря або в спеціальному середовищі, яке не містить кисень. Відсутність кисню в між зерновому просторі і над зерновою масою значно зменшує інтенсивність її дихання. Зерно основної культури і насіння смітних рослин переходять на анаеробне дихання і постійно знижують свою життєздатність. Майже повністю зупиняється життєдіяльність мікроорганізмів так, як переважна маса їх складається із аеробів. Виключається здатність розвитку кліщів і комах, які також потребують кисню.[8,16]