Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
derzhavnij_vischij_navchal_nij_zaklad.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.07.2019
Размер:
5.24 Mб
Скачать

Література

1. Болтман С.О. Сравнительный анализ теоретических подходов к определению кадрового потенциала предпринимательских структур [Текст] / С.О. Больман // Экономические науки. - 2008. -№4(41). - С.129-132.

2 Кальєніна Н.В. Сутність категорії «трудовий потенціал підприємства» [Текст] / Н.В. Кальєніна // Держава та регіони. Серія: Економіка та підпри­ємництво.-2008. - №3. - С. 111-115 - ІSSN 1814-1161.

3. Пашкова А.В. Розвиток кадрового потенціалу підприємства [Текст] / А.В. Пашкова // Економіка та держава. - 2005. - № 5. - С. 69-72.

4. Потенціал підприємства: формування та оцінка: навчальний посібник / О.С. Федонін, І.М. Рєпіна, О.І. Олексик. - Київ: КНЕУ, 2004. - 316 с. - С. 14-ISBN 966-574-519-0.

Запорожець Андрій

студент V курсу економічного факультету ЗНУ

Наук. кер.: Дугієнко Н.О.

Основні засади розвитку та реформування системи бухгалтерського обліку в бюджетних установах україни

Організація бухгалтерського обліку в бюджетних установах та реалізація ефективної облікової політики у сфері державних фінансів посідають достатньо важливе місце у процесі регулювання економічного розвитку держави. Реформування системи бухгалтерського обліку є складовою частиною заходів, орієнтованих на впровадження економічних відносин ринкового спрямування. Основною проблемою реформування бухгалтерського обліку в бюджетних установах є відсутність єдиних підходів до розробки дієвих механізмів удосконалення системи бухгалтерського обліку з урахуванням вимог міжнародних стандартів, недостатність розробленості питання переходу на єдині методологічні засади бухгалтерського обліку і звітності, а також створення уніфікованого організаційного та інформаційного забезпечення бухгалтерського обліку.

Аналіз наявної в країні фінансової системи свідчить про недостатню оперативність обліку за надходженням і витратами бюджетних коштів, контроль за їх цільовим призначенням, тривалістю проходження виділених коштів до кінцевого споживача, слабкий взаємозв’язок між фінансовими органами в процесі виконання бюджетів різних рівнів[1,с.9 ].

Саме інформаційний комплекс казначейських органів у поєднанні з банківською системою здатний не тільки функціонально забезпечити виконання органами Державного бюджету, але й призначений організовувати ефективну взаємодію фінансових органів різних рівнів і відомчої залежності, а також банківської та податкової систем [3, с.15].

Основні перспективи розвитку бухгалтерського обліку в Україні полягають в переході до міжнародних стандартів та створенні нової нормативної бази бухгалтерського обліку, що в свою чергу вимагає рішення проблем регулювання бухгалтерського обліку на національному рівні.

Сприяє удосконаленню у порядку складання і виконання бюджету на основі програмно-цільового методу в бюджетному процесі модернізація системи бухгалтерського обліку. Постановою уряду від 16 січня 2007 року №34 затверджено Стратегію модернізації бухгалтерського обліку в державному секторі на 2007-2015 роки, мета якої - вдосконалення системи бухгалтерського обліку в державному секторі з урахуванням вимог міжнародних стандартів [2, с.29]. Слід зазначити, що міжнародні стандарти обліку для державного сектора є офіційно прийнятими вимогами до фінансової звітності. Фінансова звітність державного сектору є ключовою ланкою в інформаційному забезпеченні державного фінансового контролю, фінансового планування і прогнозування на державному рівні.

Щодо методологічного забезпечення бухгалтерського обліку на рівні інших органів виконавчої влади необхідно зазначити, що єдиного підходу до галузевої нормативної бази з обліку у міністерств та відомств немає. Така розбалансованість свідчить про відсутність загальної концепції створення методичного забезпечення№1бухгалтерського обліку, а також відсутність координації діяльності органів виконавчої влади, які визначають облікову політику [1, с.23].

Для оптимізації ведення бухгалтерського обліку в бюджетних установах необхідна розробка пропозицій стосовно уніфікації плану рахунків шляхом його деталізації як на рівні синтетичних рахунків, так і на рівні субрахунків. Такі доповнення будуть доречні в частині ведення обліку фінансування та здійснення видатків установи за кодами економічної класифікації видатків. Зазначена процедура, безумовно, є дуже важливою, оскільки від її результату залежить якість бухгалтерського обліку в цілому та довідкової інформації зокрема, коли йдеться про бухгалтерський облік як основну інформаційну підсистему в системі управління організацією.

У підсумку впровадження таких заходів можна очікувати досягнення таких результатів, як адаптація законодавства з питань бухгалтерського обліку та звітності в бюджетних установах до міжнародних стандартів та запровадження єдиного плану рахунків бухгалтерського обліку з виконання бюджетів та кошторисів розпорядників бюджетних коштів, що дасть змогу забезпечити прозорість облікових процесів, складення звітності та отримання інформації про фінансові операції, які здійснюються у державному секторі, поглиблення системи стратегічного бюджетного планування та системи контролю за процесом виконання бюджету, а також забезпечення створення інтегрованої інформаційно-аналітичної системи управління державними фінансами [4, с. 26-27].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]