Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ_АВП до лаб.роб. А-419_сп.0804_2008_Гончаренк...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
24.36 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор _________ _______________

(Підпис) (Прізвище, ініціали)

«_____» __________________2008 р.

АВТОМАТИЗАЦІЯ ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСІВ

АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЦЕСІВ ПАКУВАННЯ МІКРОПРОЦЕСОРНА ТЕХНІКА В ПАКУВАЛЬНОМУ ОБЛАДНАННІ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання лабораторних робіт

для студентів спеціальності 6.090200 – Обладнання харчових та переробних виробництв, - Обладнання фармацевтичної та мікробіологічної промисловості, - Машини і технологія пакування, - Машини і технології переробки використаної упаковки

денної,скороченої та заочної форм навчання

Реєстраційний номер

електронних методичних

вказівок у НМУ – .12.2008

СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій

Протокол №

від 01.04.08р.

Київ нухт 2008

Автоматизація виробничих процесів: Метод. вказівки до викон. лабораторних робіт для студентів спеціальності 6.090200 – Обладнання харчових та переробних виробництв, - Обладнання фармацевтичної та мікробіологічної промисловості, Машини і технологія пакування, - Машини і технології переробки використаної упаковки, ден.,ск. та заоч. форм навч. / Уклад.: Б.М. Гончаренко, С.М.Швед, С.С. Шаруда, К.В. Коновалов, М.Д. Місюра, – К.: НУХТ, 2008. – 103 с.

Рецензент В.Г. Трегуб, д-р техн. наук, професор

Укладачі: Б.М. Гончаренко, д-р техн. наук, професор

С.М. Швед

С.С. Шаруда

К.В. Коновалов

М.Д. Місюра,

Відповідальний за випуск А.П.Ладанюк, д-р техн. наук, професор

ВСТУП

Методичні вказівки є збіркою інструкцій до виконання лабораторних робіт з дисципліни "Автоматизація виробничих процесів" для студентів механічного напряму підготовки. Роботи присвячені вивченню будови та принципу дії засобів вимірювання основних технологічних параметрів, основних методів вимірювання та регулювання, а також вивченню апаратного та програмного забезпечення мікропроцесорних контролерів, їх конфігурування (тобто вибору структури) та програмування.

У перших чотирьох лабораторних роботах вивчаються прилади для вимірювання температури, тиску, рівня та витрати. Кожна лабораторна робо­та розрахована на 2 години аудиторних занять і 2 години самостійної підготовки і виконується в лабораторії контрольно-вимірювальних приладів. Пята – виконується в лабораторії регулювання на двох різних лабораторних стендах, стосується позиційного та неперервного методів регулювання і розрахована (кожна з них) на 4 годин аудиторних занять і 4 години самостійної підготовки. В наступних роботах вивчаються мікропроцесорні засоби автоматизації (контролери Ломіконт та фірми Мітсубіші, розташовані у різних спеціалізованих лабораторіях), стосовно їх програмування та налаштування за чотири 4-годинні заняття після відповідної самостійної 4-годинної підготовки.

Лабораторна робота № 1 Вивчення методів та приладів для вимірювання температури (манометричного термометра, термометра опору та термоелектричного термометра – термопари)

1. Мета роботи

1.1. Вивчити принцип дії та будову манометричного термометра, термометра опору та термоелектричного термометра.

1.2. Ознайомитись з будовою компактного вимірювального перетворювача SITRANS TF2 фірми “Siemens” з уніфікованим вихідним сигналом та з цифровою індикацією в комплекті з термометром опору Pt 100.

1.3. Засвоїти методику повірки термометричних комплектів з термометром опору та термоелектричним термометром за допомогою вимірювального перетворювача SITRANS TF2, визначити їх основні метрологічні характеристики.