Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на екз пит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
329.73 Кб
Скачать

Дайте визначення поняттю «товар». Поясніть властивості товару. Назвіть принципи формування товарного виробництва.

Товар це те, що виробляється не для себе, не для власного споживання, а для споживання іншими, для купівлі-продажу на ринку. ВЛАСТИВОСТІ ТОВАРУ:1) здатність задовольняти певну потребу людини (споживча вартість); 2) придатність для обміну на інші товари (мінова вартість).

Товарне виробництво - це такий тип організації економіки, при якому продукти праці виробляються для продажу на ринок. Товари виробляються з метою задоволення потреб споживачів і надходять до них через використання ринкових відносин. Звичайно, що при цьому господарюючий суб'єкт націлений на отримання вигоди. Така орієнтація виробництва зумовлює необхідність постійних економічних зв'язків між виробниками та споживачами, економічну взаємозалежність їх, яка розпочинається з придбання засобів і предметів праці і закінчується реалізацією продукції чи послуг, та ін.

Принципи формування товарного виробництва: 1. Загальною умовою виникнення, розвитку і функціонування товарного виробництва є суспільний поділ праці. На його основі виникають виробничі відносини між людьми у формі обміну продуктами праці. 2. Безпосередньою причиною виникнення товарного виробництва є економічна відособленість товаровиробників. Вона нероздільно пов'язана з розвитком приватної власності на засоби виробництва та економічною і юридичною свободою виробника. Економічна відособленість товаровиробників - це таке становище, за якого вони самостійно вирішують питання господарської діяльності: що виробляти, якими засобами, які ресурси використовувати тощо. Вона передбачає самостійне розпорядження виробленою продукцією, володіння нею, її відчуження і використання відповідно до власних інтересів.

Дайте визначення поняттю «товар». Розкрийте сутність сукупного суспільного продукту, валового внутрішнього та валового національного продуктів.

Товар це те, що виробляється не для себе, не для власного споживання, а для споживання іншими, для купівлі-продажу на ринку. ВЛАСТИВОСТІ ТОВАРУ:1) здатність задовольняти певну потребу людини (споживча вартість); 2) придатність для обміну на інші товари (мінова вартість).

Сукупний суспільний продукт: є узагальнюючим результативним показником виробничої діяльності суспільства. Він являє собою всю суму матеріальних і духовних благ, створених суспільством за певний проміжок часу (як правило, за рік). Залежно від того, які елементи включають до його складу, слід розрізняти: валовий суспільний продукт, кінцевий суспільний продукт, валовий внутрішній продукт і валовий національний продукт.

Валовий національний продукт - розраховується не за виробничим принципом, а як сума кінцевих доходів або витрат. Представляє собою вартість кінцевих товарів, вироблених як всередині країни так і за її межами за певний час національними виробниками. Його складові частини такі: вартість спожитих населенням предметів споживання і послуг; вартість державних закупок; капітальні вкладення; сальдо платіжного балансу. Цей показник широко використовується при аналізі соціально-економічного розвитку країни і при міжнародних зіставленнях.

Валовий внутрішній продукт - представляє собою вартість кінцевих товарів, вироблених всередині країни за певний час як національними виробниками так і іноземцями.