Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на екз пит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
329.73 Кб
Скачать

Розкрийте предмет, методи економічної теорії.

Предметом економічної теорії як науки є виробничі відноси­ни тобто відносини, що складаються у суспільстві з приводу вироб­ництва, розподілу обміну і споживання матеріальних і духовних благ в умовах обмеженості ресурсів.

Методи економічної теорії:

Об'єктивний і суб'єктивний аналіз Об'єктивний підхід означає трактову економічних відносин як таких, що складаються і роз­виваються незалежно від волі і свідомості людини. Така методологія характерна для марксистської політичної економії. Наприклад, одним з важливих законів цієї науки є закон відповідності виробничих відносин рівню і характеру продуктивних сил.

Суб'єктивний метод економічного аналізу виходить з того, що будь-яка економічна ситуація визначаються суб'єктивною діяль­ністю людей. Якщо підприємство працює рентабельне, то це озна­чає, що ним керує талановитий менеджер, який вдало генерує нові ідеї і вміло організовує колектив на їх реалізацію. Відповідно до цього підходу економічна теорія представляє собою науку про людську діяльність, що визначається обме­женістю ресурсів і необмеженістю потреб, задоволення яких є ме­тою цієї людської діяльності.

Індукція і дедукція Під індукцією розуміють виведення, принципів із фактів. Почи­наємо з нагромадження фактів, які потім систематизуються і аналізуються таким чином, щоб можна було вивести узагальнен­ня або принципи. Індукція означає шлях від фактів до теорії, або від одиничного до загального. Дедуктивний метод означає шлях від загального до одиничного, від теорії до фактів.

Метод аналізу і синтезу. Аналіз — це процес розумового або фактичного розкладання цілого на складові частини. Синтез означає поєднання різних елементів, сторін предмету в єдине ціле.

Поєднання теорії і практики Те­орія визначає тенденції. Корисність і значення економічної теорії залежить від того, наскільки успішно вона пояснює і прогнозує тенденції явищ, які вивчаються. З цією метою теорії постійно провіряються практикою. У результаті подібної перевірки теорії нерідко модифікуються, вдосконалюються, а інколи від них приходиться навіть відмовлятися.

Використання середніх величин Економічні узагальнення тому часто форму­ються у вигляді середніх даних або статистичних вірогідностей.

Припущення "за інших рівних умов" Економічні узагальнення часто виражаються також у формі вірогідностей. Скажімо, Дослідник може припустити, що з вірогідністю в 95% зниження податку на додану вартість на 1% спричинить збільшення виробництва на 3%.

Абстрактний метод. Метод наукової абстракції передбачає вилучення з аналізу дру­горядних фактів, які не мають істотного значення.

Поєднання якісного і кількісного аналізу. Якісна сторона виражає суть явища, а кількісна — величину даної якості.

Закони діалектики: закон єдності і боротьби протилежностей, закон кількісно-якісних змін, закон заперечення заперечення. Філософські і загальнонаукові принципи: принципи матеріалізму, розвитку, суперечності, взаємодії, об’єктивності, системності, тощо.