Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на екз пит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
329.73 Кб
Скачать

Розкрийте предмет, функції економічної теорії.

Предметом економічної теорії як науки є виробничі відноси­ни тобто відносини, що складаються у суспільстві з приводу вироб­ництва, розподілу обміну і споживання матеріальних і духовних благ в умовах обмеженості ресурсів.

Функції економічної теорії:

Виховна - формування сучасного науково­го економічного мислення людей.

Пізнавальна функція - суть її полягає в тому, щоб глибоко й всебічно вивчати вироб­ництво, розподіл, обмін і споживання матеріальних благ і послуг Протягом усієї історії людського суспільства, виявляти закони й тенденції економічного прогресу. Вивчення економічної теорії, головним чином, зводиться до пізнання економічних законів і ка­тегорій, які виражають глибинну суть конкретної, завжди визна­ченої економічної системи. Економічні категорії — це узагальнюючі поняття, які виража­ють суттєві сторони економічних явищ і процесів. Економічні закони — це стійкі, істотні, причинно-наслідкові зв’язки і взаємозалежності між: явищами і процесами економічного життя,

Практична та методологічна функція полягає в розробці принципів і методів раціонального господарювання, науко­вому обґрунтуванні економічної політики держави.

Методологічна функція - теорія виступає теоретичною основою конкретно-економічних на­ук, тобто розробляє загальні методологічні принципи, без яких не можна обійтися при проведенні скільки-небудь ґрунтовного кон­кретно-економічного аналізу.

Поясніть сутність номінальної та реальної заробітної плати. Розкрийте основні функції заробітної плати.

Номінальна заробітна плата – це сума грошей, яку отримує працівник за відповідний період (годину, день, місяць), це грошова сума, яку отримує робітник за продаж роботодавцю своєї робочої сили. Її розміри не дають реального уявлення про життєвий рівень робітника, рівень його споживання. Водночас без показника номінальної заробітної плати не можна обчислити реальної заробітної плати.

Основним фактором, що впливає на рівень заробітної плати, є ефективність використання трудових ресурсів, яка вимірюється показником "продуктивність праці" (або трудомісткістю).

Продуктивність праці — це відношення кількості виробленої продукції до кількості праці, що використали на виробництво цієї продукції. Трудомісткість — це кількість праці, використаної на виробництво одиниці продукції в одиницю часу. В свою чергу, на продуктивність праці впливає ефективність використання інших виробничих ресурсів, тобто фондовіддача і матеріаловіддача.

Реальна заробітна плата – це кількість споживних вартостей (товарів і послуг), яку робітник може придбати за свій грошовий заробіток за певного рівня цін після сплати податків. Отже, рівень реальної заробітної плати залежить від:

  1. номінальної заробітної плати;

  2. рівня цін на предмети споживання та послуги (індекс вартості життя);

  3. податків, які сплачують робітники до бюджету держави і фондів соціального страхування.

Для визначення реальної заробітної плати індекс номінальної заробітної плати ділиться на індекс вартості життя. Реальна заробітна плата прямо пропорційна змінам номінальної заробітної плати і обернено пропорційна змінам рівня цін.

Основні функції заробітної плати: відтворювальна, стимулююча, оптимізаційна, регулювюча, соціальна.