Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маценко 59-64_.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
161.79 Кб
Скачать

екваторіальній зоні, який предмет з поіменованих далі ви перш за все візьмете з собою до рятувального човна  і чому: шоколад, хустинка, прісна вода, люстерко, спінінг, засіб для відстрашення акул, рушниця, акваланг, компас, їжа, мотузка? "

Відповідь: За вказаних умов потрібно якомога довше протриматися до підходу рятівників, подаючи про себе сигнали. Ці сигнали можна передати лише люстерком.

17. Лист надіслала співробітниця Зоологічного музею міста Старцевська пані Людмила Зооложенко. Ось про що вона пише: "Відомий український палеонтолог Калениченко після особливо вдалої експедиії  спорудив на власний кошт пам'ятник. Ця подія сталася в 1841 році у селі Кулемівці  (нині Харківська область). Скажіть, будь ласка, чий барельєф був зображений на цьому пам'ятнику?

Відповідь: У 1839 році в межах села Кулешівка в період розкопок Калениченко відкрив непошкодженйй кістяк мамонта. Саме цій події присвятив він відкриття пам'ятника, на якому був зображений барельєф мамонта.

18. Лист від директора кондитерської фабрики міста Підлужжя Івана Солодкого. "Майже 100 років тому відомий київський кондитер Собітек довго боровся з двома почуттями   скромністю  і самолюбством. Врешті він зміг примирити ці почуття. Як назвав Собітек новий сорт цукерок?"

Відповідь: Собітек просто написав своє прізвище навпаки "Кетібос". Так і  були названі цукерки, а прізвище  їх творця лишилося невідомим, хоча  є названим.

19. Лист прийшов від співачки з міста Біла Церква Тетяни Буйнохвіст. Вона цитує одну старовинну народну пісню:

Там, де Ятрань круто в'ється,

З-під каміння б'є вода.

Там дівчина воду брала,

Чорнобрива й молода.

Що таке Ятрань?

Відповідь: Ятрань - річка.

20. Лист надійшов від Колі Конопатенка, учня 5-го класу середньої школи з міста Божі Стовпи, що на Чернігівщині. Ось його запитання: "На одній з доріг сучасної Чернігівщини водій подивився на спідометр автомашини  побачив, що кількість пройдених кілометрів означена симетричним числом 14941 км., тобто таким числом, що однаково читається зліва направо і справа наліво.

Через 2 години водій знову подивився на спідометр і знову побачив на ньому нове, але теж симетричне число.

З якою середньою швидкістю рухався автомобіль дві останні години?"

Відповідь: Середня швидкість була 55 км на год., оскільки нове симетричне число могло бути лише 15051.

21. Лист  з запитанням прийшов від історика, знавця античного світу Дмитра Ставрідіса з міста Балаклави. Він пише: "Колись у сиву давнину, в давній Греції  вважалося, що деякі рослини символізують людські  почуття та пристрасті. Коли подружжя вивішувало над дверима свого будинку листя буряка, всі знали, що до цього дому заходити не варто. Що саме відбувалося в цей час у домі з буряковим листям над входом?"

Відповідь: Буряк і його листя символізували в давній Греції розбрат і  суперечки. Коли над дверима вивішували бурякове листя, це означало, що в родині  сваряться.

22. Лист надійшов до нас від мандрівника Андрія Петровича Заливахи, майстра спорту з міста Бородянка Київської області. Ось що він, зокрема, написав: "По традиції , яка склалася в містечку Бабікан на острові Ява в  Індонезії , раз на рік сухий кокосовий горіх вимочують в керосині, чекають поки настануть сутінки… Втім, що відбувається після цього маєте відповісти ви".

Відповідь: Досі в містечку Бабікан на острові Ява відбувається матч  з "вогняного футболу". Кокосовий горіх підпалюють  і він править за м'яча. Матч відбувається вночі, футболісти грають босоніж і  демонструють свою хоробрість та здатність вийти з поєдинку непошкодженими.

23. Запитання надіслав мистецтвознавець  Іван Андрійович Небаба з міста Києва. Його лист містить текст старовинного латинського церковного гімну. Послухайте:

"Uq eamlatis Resonare fibris Mira gestorum. Famuli tuorum Solve polluti Labii reatum Sancte loannes". Звичайно, питання стосується цих рядків. Воно формулюються так: "Який вплив має текст цього гімну на всю подальшу культуру народів світу?"

Відповідь: Перший склад кожного рядка дав назву семи нотам. Як бачите, лише нота "ут" згодом була замінена на "до".

    • «Швидка палочка»

Учнів поділяють на дві-чотири команди. Вони розташовуються навколо ігрового майданчика так, щоб усім все було видно. Накреслюють загальну стартову лінію на яку стають по одному гравцю від кожної команди. За 12-16 кроків від кожного, хто став на старт, позначено кружок, а в ньому дерев'яна паличка. За сигналом вчителя діти біжать до кружків, беруть палички, стукають ними три рази по землі, кладуть палички в кружок і повертаються назад. Той хто прибіг першим, приносить своїй команді одне очко, другий – два очка. Виграє команда, яка набрала найменше очок.

  • «Кохання з першого погляду»

В середині кожного загону проводиться розважальна програма, в якій беруть участь троє хлопців і троє дівчат. Їм задаються різні запитання, пропонуються різні життєві ситуації і учасники повинні розповісти як би вони в них поступили. Після цього кожен має зробити свій вибір (написати на листочку номер обраної „другої половинки”). Якщо якісь пари співпали, то оплесками залу обирається найкраща.

Мета: виховати в учнів почуття любові, поваги одне до одного, розвивати їх здібності бути більш уважним і спостережливішим до своїх друзів.

Ведучий:

(звучить музика)

Добрий вечір, шановні глядачі. Нам дуже приємно бачити вас на нашому вечорі.

Ведуча:

Сьогодні ми проведемо досить відому серед молоді гру, але яка ще не проводилась у нас.

Ведучий:

„Кохання з першого погляду".

Ведуча:

Зараз у цьому залі зустрінуться три дівчини і три юнаки. Звичайно, вони зустрінуться не вперше. Враховуючи це, ми перед грою дали учасникам завдання.

Ведучий:

Учасники повинні були підібрати інші імена, придумати історію свого життя. Також всі учасники повинні бути у масках, які б закривали більшу частину обличчя. Надіємося, що все ж таки гра пройде цікаво. А ми своїми оплесками і увагою допоможемо їм.

Ведуча:

Учасники, як і в справжній грі будуть задавати їм запитання, відповідати на них, вибирати свою другу половинку. Буде ідеальна пара. Але все по порядку.

Ведучий:

А поки зустрічаємо наших учасниць (звучить тиха музика).

(Заходять учасниці).

Ведуча:

Перша учасниця бажає бути завжди гарною. Її нове ім'я КАТЕРИНА, що з грецької означає, непорочна, навіть свята.

Ведучий:

Найбільше бажання ОКСАНИ - бути завжди коханою. Це ім'я залетіло до нас ще за часів Київської Русі з Греції через Візантію. Спочатку воно звучало як Ксеня, що перекладається словами гостя, гостинна, чужоземка.

Ведуча:

СОФІЯ - любить займатися математикою і слухати сучасну музику. Софія означає мудрість.

Ведучий:

Учасниці представлені, а тепер черга познайомити вас з учасниками, які не менш чарівні, (звучить тиха музика, заходять учасники).

Ведуча:

ОЛЕКСАНДР - любить займатися спортом. В перекладі це ім'я означає „захисник від лиха".

Ведучий:

ТАРАС - бунтар. Мріє про життя в Парижі.

Ведуча:

КОСТЯ- захоплюється їздою на мотоциклі із красивими дівчатами. В перекладі ім'я означає постійний, рішучий, стійкий.

Ведучий:

Багато з нас знає усіх учасників, але можливо хтось - ні. Для цього ми просимо всіх учасників сказати кілька слів про себе.

Ведуча:

А тепер ваша розповідь про себе... Напевне, наші леді почнуть розповідати першими.

Ведучий:

Зараз ми пропонуємо вам випадки з життя, на які будете підбирати відповіді, які, на ваш погляд, будуть найкращими.

Запитання для учасників (дівчат).

Серед танцю вас залишив партнер. Ви:

  • Вернетесь і підете на місце.

  • Запросите когось самі на танець.

  • Свій варіант.

Ви йдете дуже швидко шкільним коридором, майже біжите, і хтось ставить вам підніжку. Ви падаєте серед людного коридору.

Ви:

  • Просто встанете і підете.

  • Розберетесь з тим хто це зробив.

  • Свій варіант.

Ведуча:

Якщо у декого з вас виникли якісь запитання, чи ви хочете щось у наших учасників дізнатись, ви можете просто зараз їх запитати.

(Запитання із залу, якщо є).

Ведучий:

Повернемось знову до наших запитань:

Якою ви б хотіли бачити супутницю життя?

Ви пообіцяли своєму другові спекти його улюблений пиріг чи торг і запросили його до себе. Коли він прийшов, ви, заговорились забули про пиріг, і він підгорів, чи просто не вийшов. Ви:

  • Дасте його таким, який вдався.

  • Вибачитесь і зразу ж зробите інший, попросивши його зачекати.

  • Свій варіант.

Ведуча:

А зараз я б хотіла дати вам складний випадок, з якого ви всі маєте знайти вихід. Можливо, у когось з вас у житті й були такі випадки, ви можете просто сказати, як ви поступили у цій ситуації.

Уявіть собі, що розмовляєте з близькою вам людиною і розумієте, що розмова з нею вас вже не цікавить, що всі ваші думки і ваше серце належить іншій людині. Ви зразу ж скажете про це, чи будете її (його) обманювати, цим самим обманювати себе.

Ведучий:

Що ж я думаю, вже можна робити свій вибір. Просимо Вас написати ім'я вашого партнера чи Вашої обраниці.

Ведуча:

Першими в нас зійшлися Саша і Катя. Друга пара - Костя і Софія, (на 10хв йдуть говорити) (За оплесками глядачів обираємо ідеальну кару, а всі інші одержують призи пізніше, а зараз музика).

Ведучий:

Нашою ідеальною парою стали Костя і Софія. Надіємось, ви досить добре пізнали одне одного, за час музичної паузи, щоб відповісти на наші запитання.

Ведуча:

А решта учасників одержують наші можливо, скромні, але все ж власно зроблені призи. Дякуємо Вам за участь і вважаємо, що ідеальну пару було дуже важко вибрати.

(звучить музика)

Ведучий:

А Вас прошу зайняти ваші місця (ідеальну пару)

Запитання

  • Який напій йому подобається?

  • Як звати маму дівчини?

  • Йому подобаються дівчата з макіяжем чи без?

  • Які предмети подобаються Кості?

  • Чим найбільше любить займатися Софія?

(Далі проходить вечір призів)

Ведуча:

На цьому наша гра закінчена. Дякуємо за участь.

Естонія

Культура

Традиційна культура західної і північної Естонії випробувала скандинавський і фінський вплив, південна і східна - балтський і східно - слов'янський.

Духовна культура Фольклор

Фольклор включає рунічні пісні, на основі яких складений національний епос "Кальовіпоег" (1857-61), пісні, казки. Старовинні музичні інструменти - кантеле (типу гусел), дерев'яні труби, козині ріжки, сопілки, волинки. У 18 столітті розповсюджується скрипка, в 19 столітті утворюються духові оркестри, розвивається хорове мистецтво. У 1869 проводиться перше всеестонське співецьке свято. Зберігаються деякі народні звичаї, наприклад святкування Іванового дня із запаленням багать, піснями, гойданням на гойдалках. Розвинено прикладне мистецтво (візерункове ткання, вишивка і в'язання, плетіння мережив, обробка шкіри, срібла, на заході - різьблення і випалювання по дереву і ін.).

Матеріальна культура Заняття

Головним заняттями естонців були землеробство (жито, ячмінь, льон, боби) ріллі, тваринництво (молочна худоба, свині, вівці). З 2-ї половини 19 століття розповсюджуються товарне виробництво льону, картоплі, молочне тваринництво, рибальство. Розвивається промисловість, головним чином текстильна і машинобудування.

Житло

Якнайдавніші сільські поселення - села купчастого і рядового планування, на півдні - також однодвірні і розкидані поселення. Основне традиційне житло - житлова клуня (рехетуба) - зрубова трикамерна споруда з високим солом'яним дахом; центральне житлове приміщення, опалювальне по-чорному (клуня), використовувалося також для просушування снопів; примикаючі приміщення - холодна комора-камора (камбер) і тік (рехеалуне). Інші споруди садиби - кліть (айт), хлів (лаут), літня кухня (коду), лазня (саун). В кінці 19 століття у заможних селян число комор росте, в них влаштовуються спальні, з'являються печі з димарем. Іноді житло будують окремо, залишаючи за клунею тільки господарське призначення. У 20 столітті розповсюджуються будинки типу котеджів.

Естонки у святковому вбранні. Початок ХХ ст.

Національний одяг

Традиційний жіночий одяг середини 19 століття - сорочка прямого покрою (сярк, хамі), смугаста спідниця (сеелик, керт), тканий пояс, верхня суконна коротка кофта в талію (кампсун) або безрукавка (лийстик). На півночі поширена коротка блуза з пишними рукавами (кяйсед). Заміжні жінки носили фартух, полотняний головний убір (линик), пізніше - полотняний чіпець (тану), на півночі і заході - убір типу кокошника (поттмютс, кабимютс). Головний убір дівчат - вінець на твердій основі (пярг) або стрічка. Характерне льняне (ипалиник, каал) або шерстяне покривало (сиба). Святковий одяг прикрашався срібними фібулами - конічними (сильг) і плоскими (преэс), ланцюжками з монетами і намистами; особливо рясні нагрудні прикраси сету. Жіночий одяг сету відрізняли російські елементи: сорочка із довгим рукавом (пізніше - т. з. новгородського типу з широкими рукавами) і глухий клинчастий сарафан (рююд, сукман). Головний убір - полотняний линик, дівчата носили вінець російського типу (ваник). Чоловічий одяг – прямого покрою сорочка з прямим розрізом коміра (сярк), штани - довгі або по (пюксид) коліна, жилет (вест), куртка (ваммус), повстяний капелюх (каап). У сету була поширена російська косоворотка. Верхній чоловічий і жіночий одяг - каптан, взимку шуба. Взуття - шкіряні постоли (пастлад), у свята - туфлі у жінок, високі чоботи у чоловіків. Були поширені в'язані кольорові рукавички (киндад), панчохи (сукад), шкарпетки (сокид).

Варіанти національного костюму естонців.

Кухня

Основна традиційна їжа - житній хліб (лейб), каші (головним чином ячмінні), юшки, овочі (бруква, ріпа, капуста, з 19 століття - картопля), риба, кисле молоко, м'ясо (солона і копчена свинина, баранина, яловичина). Напої - квас (розжарюй, таар), пиво (илу). До свят випікали чистий житній або пшеничний хліб (сепик), готували ковбаси (на півдні - кров'яні, на півночі - "білі", з начинкою з крупи), холодець (сюльт, яхелиха). Для півдня характерний сир (сийр).

Музика часу

Мета: відкрити нові таланти, розважити дітей.

Основні заходи дня:

  • «Зарядка»

  • Конкурсна програма «Караоке»

(На вулиці збираються діти; кожен є потенційним учасником гри; спочатку ведучий співає пісню разом з усіма; далі на власний розсуд обирає для подальшої гри декількох із тих, хто найкраще заспівав запропоновану пісню; серед обраних співаків визначаються фіналісти програми; фіналісти виконують фінальну пісню і по гучності оплесків визначається переможець)

  • Конкурс «Танцюють всі»

Утворюємо декілька пар конкурсантів. Протягом кількох днів вони готують три танці, які діляться на три тури. У кожному турі хтось покидає шоу. А в останньому має залишитись тільки дві пари. Хто з цих 2 пар виграє отримує солодкий подарунок.

  • «Дискотека на честь переможців»

29.07.

День лицарства

Мета: узагальнити знання учнiв про секрети вихованої людини, про правила поведiнки вдома, у школi, в громадських мiсцях; спонукати до пiклування про рiдних, близьких, оточуючих; виховувати любов та пошану до оточуючих людей.

Основні заходи дня:

  • Ранкова зарядка

  • Лицарський турнір "Секрети вихованої людини"

Обладнання: плакат iз девiзом, два м’ячi, двi скакалки, двi квiтки ромашки, малюнок лицаря на колiнах, на вершечку списа якого є стрiчка з написом: «Лицарський турнiр».

Девiз: Нехай живе ввiчливiсть i доброта!

Вступне слово.

Ми йдемо далi й далi дорогою пiзнання, опановуючи складнi науки, владно проникаємо в таємницi океану i космосу. А от пiзнати самих себе нам iнодi нелегко.Найбiльше прикрощiв завдають нам буденнi невдачi, дрiбнi конфлiкти, з яких виникають великi непорозумiння. Навiть рiднi та друзi, буває, сваряться через дрібницi, i не тому, що вiд природи злi, недобрi, а тому, що в кожного свiй стиль поведiнки, не завжди прийнятний для інших. Легковажне iгнорування вимог цiєї чемностi, вихованостi, яка дається так дешево, а цiнується так дорого, i в основi якої знаходиться звичайнісiньке ставлення до людей, призводить до непорозумiнь мiж ними. А ви знаете, що основою життя людини, її успiху є дотримання норм правил поведiнки. Бути вихованим − це означає бути уважним до iншого, делiкатним, тактовним, скромним, ввiчливим, поступливим, не дрiб’язковим. Багато столiть iснує людство. У життi людей мiльйони разiв повторювалися повсякденнi ситуації. Люди зустрiчалися i розлучалися, знайомилися, робили один одному послуги, просили щось або відмовляли, приносили подарунки, висловлювали спiвчуття, ходили в гостi і приймали їх у себе тощо. Поступово люди знаходили i з поколiння в покоління передавали зручнi, розумнi способи дії в подiбних ситуацiях. Так виникли правила поведiнки. Але основне не змiнювалося: повага й чуйне ставлення до людей.

Лицарський турнір на тему «Секрети вихованої людини».

(В турнiрi беруть участь двi команди: команда хлопчиків-лицарiв i команда дiвчаток-глядачiв)

Оголошується склад журi.

II. Основна частина. Проведення конкурсiв

Конкурс 1. «Чи вихованi ви?»

Дiти, уважно прослухайте запитання-тести i виберiть правильну вiдповiдь, за яку отримаєте один бал.

1. Кожен iз нас знає, що вiд того, як людина поводить себе iз iншими людьми, залежить:

а) ставлення до неї оточуючих;

б) її заробiтна плата, бали успiшностi;

в) тривалiсть життя людини.

2. Вiзитна карточка людини пiд час знайомства, розмови:

а) одяг;

б) культура поведiнки;

в) розповiдь про свої здобутки, досягнення.

3. Чи можна смiятися з широко вiдкритим ротом?

а) можна;

б) такий смiх недоречний;

в) можна, але не бажано.