Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод ІІ курс м.с. 2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
297.98 Кб
Скачать

Галицький коледж імені В’ячеслава Чорновола

Циклова комісія

професійної та практичної підготовки спеціальності

«Туристичне обслуговування»

Технологія і організація туристичної діяльності

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до написання курсової роботи

для студентів ІІ курсу

спеціальності «Туристичне обслуговування»

Тернопіль, 2012

ЗМІСТ

І. Загальні положення

II. Етапи виконання курсової роботи

IІІ. Оформлення курсової роботи

ІV. Критерії оцінювання

V. Список рекомендованої літератури

V. Додатки

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Курсова робота є одним із видів наукової роботи, самостійним навчально - науковим дослідженням студента. ЇЇ написання передбачено навчальним планом спеціальності «Туристичне обслуговування» як першим практичним етапом професійної підготовки спеціаліста і є своєрідним підсумком здобутих студентом теоретичних знань з дисципліни «Технологія і організація туристичної діяльності».

Завдяки виконанню курсової роботи перевіряється рівень самостійного мислення автора, вміння зібрати матеріал та провести його аналіз, здійснити узагальнюючі висновки, практично застосувати знання, набуті в процесі навчання.

Сучасний стан наукових і практичних знань з туризму, туристичної діяльності та туристичних послуг має багато спірних і неоднозначних понять. Тому під час написання першої курсової роботи з технології і організації туристичної діяльності потрібно використовувати практичний тип самостійної діяльності: вирішення конкретного завдання в туризмі з обраної теми (обґрунтування, мета, планування етапів, проведення інноваційної роботи і розроблення технологій туристської діяльності); розроблення конкретних типових і впровадження нових турів та оформлення результатів роботи.

Основною метою виконання курсової роботи є:

  • розвиток вмінь застосовувати на практиці набуті теоретичні знання;

  • формування та розвиток наукового мислення;

  • розвиток вмінь ведення самостійних досліджень, спостережень та аналізу діяльності підприємств туристичної галузі;

  • систематизація та закріплення знань з основних технологічних і організаційних процесів та їх складових у туристичній діяльності й циклів надання туристичних послуг;

  • розвиток умінь і навичок аналізу і виявлення основних технологічних і організаційних процесів і циклів;

  • оволодіння технологією гостинності;

  • набуття навичок туроператорської діяльності та самостійної роботи з туристичною довідковою літературою, каталогами і документацією;

  • розроблення типових і впровадження нових турів;

  • вироблення навичок оформлення науково-дослідної роботи.

Першочергова вимога до курсової роботи – її науковість, що передбачає творчий підхід до обраної теми, правильне та глибоке висвітлення всіх її аспектів, усвідомлення результатів дослідження та вміння робити узагальнення, висновки та рекомендації щодо вдосконалення досліджуваної проблеми.

Науковий рівень курсової роботи визначається не її обсягом, а якістю, тобто її науково-теоретичним рівнем і практичною значимістю.

Важливою вимогою до курсової роботи є логічно-послідовне викладення матеріалу та наочність. Усі розділи роботи та ілюстративний матеріал повинні бути взаємопов'язаними між собою.

Курсова робота повинна відповідати і таким вимогам як грамотність, культура та правильність оформлення. Робота повинна бути акуратно надрукованою, мати якісну графіку ілюстративного матеріалу, не мати стилістичних та орфографічних помилок.

Виклад змісту кожного питання повинен бути доказовим, науково аргументованим і поясненим (а не описовим і декларативним!). Теоретичні положення та висновки мають ґрунтуватись на конкретних матеріалах реальної дійсності, факти і приклади повинні бути не випадковими, а типовими.

Необхідно витримати заданий обсяг курсової роботи. Значне перевищення встановленого обсягу свідчить про те, що студент погано орієнтується в матеріалі, не вміє відібрати головного, найбільш суттєвого. Разом з тим, занадто малий обсяг роботи не дозволяє достатньо розкрити тему.

Потрібно також дотримуватись пропорції обсягу всіх структурних частин роботи. Зокрема, вступ і висновки в сумі не повинні перевищувати 10 відсотків її загального обсягу.

Курсова робота, що не відповідає вимогам до змісту та оформлення, написана без дотримання затвердженого графіку виконання до захисту не допускається і повертається на доопрацювання.

Курсова робота виконується як на матеріалах конкретних підприємств туристичної індустрії, так і на базі теоретичних досліджень, що дає змогу виявити творчий підхід під час вирішення практичного завдання.

Якщо робота виконана тільки на підґрунті літературних джерел, без аналізу технологічних і організаційних процесів діяльності туристичного підприємства розробки, споживання та реалізації туру, до захисту не допускається і повертається студенту на доопрацювання.

Керівництво курсовими роботами здійснюється викладачами циклової комісії. Керівник проводить індивідуальні консультації для студентів, допомагає у складанні плану написання курсової роботи та контролює процес виконання роботи за відповідним графіком, встановленим циклової комісією.

В процесі написання роботи студенти повинні показати вміння працювати з літературними джерелами, оволодівати прийомами підбору, систематизації та правильного використання інформаційного та статистичного матеріалу, чітко і логічно формулювати свої думки, проявити навички вірного застосування теоретичних положень дисципліни для порівняльного аналізу, навчитися виявляти взаємозв'язки між технологічними та організаційними процесами різних підприємств туристичної індустрії.

II. Етапи виконання курсової роботи

Підготовка курсової роботи потребує виділення її певних етапів та визначення конкретних завдань, які необхідно розв’язати на кожному із них. Планування передбачає розподіл часу для написання роботи, дотримання визначених термінів та обсягів. Для виконання курсової роботи слід виділити наступні етапи:

  1. вибір та затвердження теми курсової роботи;

  2. визначення об’єкту дослідження;

  3. пошук та опрацювання літератури та додаткових джерел інформації;

  4. складання та узгодження з науковим керівником плану курсової роботи;

  5. підбір та опрацювання фактичного та теоретичного матеріалу;

  6. написання роботи;

  7. оформлення роботи;

  8. захист курсової роботи.

2.1. Вибір теми та об’єкта дослідження

Під час вибору теми курсової роботи потрібно:

  • обґрунтувати її наукову і практичну актуальність, перспективність і відповідність вимогам виробничої діяльності в туризмі;

  • визначити предмет і об'єкт дослідження;

  • сформулювати концепцію, мету і завдання;

  • дати характеристику новизни розроблювальної чи адаптованої технології;

  • спланувати основні етапи розроблення (чи адаптації) технології;

  • виявити наявність потрібних джерел для написання курсової роботи.

Усі теми визначаються вимогою аналітичного вивчення туристичних технологій та організації розробки турів. Тому назви тем різняться тільки назвою туру: «Технологія та організація діяльності туристичного підприємства в процесі формування нового туру «…………»» (додаток А).

Студент має право запропонувати свою тему з обґрунтуванням доцільності її дослідження.

Закріплена за студентом тема курсової роботи після погодження її з науковим керівником оформляється рішенням циклової комісії. Курсові роботи студентів, які не відповідають затвердженій тематиці, до реєстрації не приймаються.

Вибір об'єкта дослідження зумовлює збирання вихідної інформації, що має стати основою для предмета дослідження і визначатиме характер і обсяг практично доступних для використання наукових, навчальних та інших джерел і матеріалів.

2.2. Пошук, опрацювання літературних джерел і складання плану курсової роботи

Робота над курсовою роботою розпочинається з бібліотеки. Після ознайомлення з літературою студент вже має сформовану думку про напрям свого дослідження і готовий до складання плану дослідження.

Для написання якісної курсової роботи потрібен ретельний і обміркований добір літературних джерел, складання загальної бібліографії.

До складу бібліографії мають бути віднесені вітчизняні та міжнародні інструктивні матеріали, підручники, навчальні посібники, довідники, збірники, словники, енциклопедії, монографії, матеріали наукових конференцій, журнальні та газетні статті, атласи, карти, картосхеми, звіти підприємств і організацій тощо. Слід починати із загальної (підручники, довідники, видання енциклопедичного характеру, теоретичні розробки) та переходити до спеціальної літератури (інструктивні та нормативні документи, монографії, статті специфічні для даної проблеми, періодичні видання, картографічний матеріал, статистичні дані тощо).

Вивчення літератури та дослідження проблеми повинні проводитись в історичному аспекті – від історії питання, його теоретичних засад, до сучасного стану, практичної реалізації, перспектив розвитку. Це дозволяє вивчити явище чи проблему в динаміці, виявити тенденції розвитку, науково спрогнозувати її. Після підбору літератури слід розпочинати її вивчення, систематизацію, конспектування.

Виконуючи курсову роботу, необхідно пам’ятати, що вивчення – це не лише механічне засвоєння інформації, а й активний творчий процес, спрямований на вирішення поставлених завдань. Працюючи над тією чи іншою монографією чи статтею, слід конспектувати основні положення, точки зору, висновки та їх обґрунтування. Кожну виписку рекомендується робити на окремих аркушах з вказівкою всіх вихідних даних видання, що дасть змогу зробити правильне посилання на літературу. Під час роботи над теоретичною літературою студент повинен зуміти дати аналіз прочитаного, критично розібрати концепції автора, відзначивши їх сильні та слабкі сторони.

Особливу увагу слід звернути на питання, що не знайшли висвітлення у сучасній літературі чи були лише поставленими в працях дослідників. Якщо з даної проблеми існує декілька точок зору, то автор курсової роботи повинен коротко викласти кожну з них, дати їм критичну оцінку й обґрунтувати, чому він дотримується тієї чи іншої концепції, чи висунути та довести власну точку зору.

Слід пам’ятати, що якісне написання курсової роботи забезпечується використанням (вивченням) не одного джерела, а декількох, як рекомендованих, так і вибраних самостійно.

Кожна надрукована на папері (компакт – диску чи інших носія) або у всесвітній мережі Інтернет думка має власника, а її несанкціоноване використання є крадіжкою чужої інтелектуальної власності. Тому, курсова робота, в якій буде виявлено ознаки плагіату, не допускається до захисту, а її авторові виставляється незадовільна оцінка.

Курсова робота має простий план, який включає: вступ, основну частину, висновки, список використаних джерел та, за необхідності, додатки.

План затверджує керівник, і зміни можуть бути внесені тільки за його згодою (додаток Є )

Керівник курсової роботи повинен видати заповнений бланк завдання до курсової роботи, в якому зазначаються реквізити автора, вказується тема і план роботи, рекомендована література, графік виконання (додаток Б). Чітке дотримання термінів виконання роботи дозволить своєчасно завершити виконання курсової роботи, врахувати зауваження керівника, усунути недоліки, здати її на циклову комісію та вийти на захист.