Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Levak_lazha_chyos_33__33__33__33__33__33__33__3....rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.07.2019
Размер:
831.38 Кб
Скачать

5. Проектування поздовжнього профілю

Поздовжнім профілем дороги називають розріз земляного полотна вертикальною площиною,проведеною через вісь дороги.

При проектуванні вихідними данними для накреслення поздовжнього профілю є план траси на топографічній карті з прямими і кривими ділянками дороги ,позначки поверхні землі на пікетах і плюсових точках,які визначають за горизонталями інтерполяцією та екстраполяцією.

На поздовжній профіль наносять:лінію поверхні землі по осі дороги та висотні позначки пікетів і характерних точок;проектну лінію- лінію бровок земляного полотна , її ухили та висотні позначки;розріз грунту по осі дороги з зазначенням місць закладання шурфів і свердловин,характеру і товщни грунтових нашарувань,рівня грунтових вод;тип місцевості за зволоженням.

Нанесення проектної лінії на профіль

Проектуючи поздовжній профіль користуються такими основними вимогами:

1.Проектну лінію погоджують з позначками контрольних точок (початок і кінець траси,мінімальні позначки брівки земляного полотна біля мостів труб,шляхопроводів).

2.Ухил проектної лінії не повинен перевищівати нормативного ухилу у виїмці проектна лінія повинна мати ухил не менше 55%о і бути без переломів зі спуску на підйом ,для того щоб забезпечувалось раціональне водовідведення.

3.На рівнині та малопересіченій місцевості проектну лінію прокладають у насипу з дотриманням певних вимог та врахуванням товщини снігового покриву.Для доріг IV категорії мінімальне підвишення насипу над рівнем снігового покриву складає 0,7м.На ділянках поздовжнього профілю дуже пересіченої, горбистої та гористої місцевості проектну лінію прокладають з урахуванням балансу земляних мас,тобто чергують виїмки і насипи.

4.Радіуси кривих у поздовжньому профілі не повинні бути меншими за нормативні для наведенної категорії : Rвип=7500м; Rугн=2500м.

Існують три методи нанесення проектонї лінії поздовжнього профілю за шаблонами –графоаналітичний ,аналітичний і тангенсів.Шаблони прикладають намагаучись закрити якомога більшу ділянку ескізної лінії.Шаблони повинні торкатися один одного безпосередньо в одній точці або з’єднуватись спільною дотичною в точках з одинаковим ухилом на суміжних шаблонах.

5.2 Розрахунок керівних і контрольних точок.

Керівною відміткою називається бажане піднесення брівки земляного полотна над поверхнею землі, прийняте з умов забезпечення не занесення снігом земляного полотна, а також з умови мінімального піднесення низу дорожнього одягу над розрахунковим рівнем ґрунтових і поверхневих вод або над рівнем поверхні землі в ділянках з незабезпеченим поверхневим стоком.

Розрахунок контрольних точок труб проводимо за формулою:

H = Hл + d + δ + Δ

Де Hл – відмітка логу

d – діаметр труби, приймаємо

δ – товщина стінки труби, приймаємо

Δ – мінімальна засипка над трубою, приймаємо

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]