Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Станции РГР.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
185.34 Кб
Скачать

5 Розрахунок і зображення у масштабі 1:100 поперечного профілю земляного полотна і верхньої будови колій по осі станції

Поперечні профілі земляного полотна і верху баластного шару в залежності від числа колій на станції, роду грунту земляного полотна і кількості осадків влаштовуються односхилий, двосхилими і пилкоподібними.

Для відводу атмосферної води поверхню земляного полотна і верхівка баластного шару мають поперечні уклони, які направлені до сітки поздовжніх водовідводів (канавам, лоткам, кюветам). Основному майданчику і верху баластного шару на проміжних станціях і обгінних пунктах надають двосхилі уклони. На роздільних пунктах двоколійних ліній ці схили влаштовують від осі міжколійя головних колій.

Система водовідвідних пристроїв станції включає вертикальне планування поверхні земляного полотна, водовідвідні канави, кювети, лотки, штучні споруди.

У даній роботі приймається двосхилий профіль, тому що станція розташована на двоколійній лінії. Поперечний профіль земляного полотна будується по осі станції – осі пасажирської будівлі (масштабна накладка станції) у масштабі 1:100.

Побудова поперечного профілю:

  1. наноситься вертикальними лініями розташування осей колій у даному перетині з помітками відстаней між ними і номерів колій;

  2. на поперечному профілі будується лінія землі по позначкам у двох точках, які взяті на відстані 10 м справа і зліва від осей крайніх колій у заданому перетині, керуючись планшетом місцевості;

  3. на лінію землі наноситься проектна лінія земельного полотна з водовідводними спорудами;

  4. на лінію земляного полотна наноситься верхня будівля колії – баластний шар і рейково-шпальна решітка.

Потім розраховуються відмітки головок рейок по кожній колії. Для цього приймаємо вид баласту і товщину його шару на головних і приймально-відправних коліях: для головних колій щебіночний баласт товщиною 30 см на піщаній подушці товщиною 20 см; для приймально-відправних колій - щебіночний баласт товщиною 30 см без піщаної подушки. Висота рейок Р65 з кріпленнями приймається 0,19 м, Р50 - 0,16 м; товщина шпал першого типу, що укладаються на головних коліях – 0,18 м, шпал другого типу, що укладаються на приймально-відправних коліях – 0,16 м. При розрахунку відміток рівнів голівок рейок (РГР) необхідно врахувати, що різниця відміток головок рейок суміжних колій не повинна перевищувати 0,15 м; також треба враховувати наявність у міжколійї низької пасажирської платформи з уклоном 0,01.

Поперечний профіль земляного полотна, побудований в заданому перетині приведений на рисунку 5.1.

Список використаних джерел

  1. Строительные нормы и правила. Часть 2, гл. 39/СНИП П-39-76.

  1. Инструкция по проектированию железнодорожных зданий и узлов. – М.: Транспорт,1978.

  1. Акулиничев В.М. Железнодорожные станции и узлы. – М.: Транспорт,1992.

4. Завдання на розрахунково-графічні роботи з дисципліни “Залізничні станції і вузли” для студентів III курсу спеціальності ОПУТ. – Харків, ХарДАЗТ, 1997.