Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНО-ПРАКТИЧНА РОБОТА №6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
13.41 Mб
Скачать

Вивчення ознак та визначення представників роду Бруслина родини Бруслинові

Бруслина європейська - Деревце до 4-6 м заввишки чи кущ з темно-зеленими, чотиригранними, завдяки формуванню коркових наростів, пагонами і гілками.

Листки супротивні, яйцеподібні чи еліптичні.

Плоди — коробочки, 4-лопатеві.

Насінини буро-коричневі, повністю покриті оранжевим принасінником.

Розмножується насінням, відводками, живцями. У корі коріння бруслини міститься близько 8-12% гутаперчі.

Бруслина бородавчаста — кущ до півтора-двох метрів заввишки. Пагони і гілки, на відміну від попереднього виду, без граней.

Листки яйцеподібні чи ланцетні, Цвіте пізніше від бруслини європейської.

Плоди — коробочки, 4-лопатеві.

Насінини чорні. Область поширення та біоекологічні особливості подібні до бруслини європейської. Розмножується насінням і вегетативно.

Вивчення ознак та визначення представників родини Крушинові, роду Крушина та Жостір.

родина крушинові (rhamnaceae) нараховує близько 60 родів і понад 900 видів. В Україні ростуть вісім видів з чотирьох родів.

Серед видів родини майже всі деревні рослини, листопадні чи вічнозелені — від великих дерев і ліан до сланких і подушкоподібних кущиків. Крушинові не відіграють визначної ролі в формуванні рослинного покриву. Вони, зазвичай, належать до складу нижніх ярусів світлих і галерейних лісів, узлісь.

Листки цілісні, прості, супротивні чи почергові, цілокраї чи зубчасті,

Плоди різноманітні: сухі, зібрані в розпадних чи не розпадних супліддях, чи соковиті — ягодоподібні з розміщеними у м'якуші насінинами.

Рід Жостір {Rhamnus l.)

Рід Жостір (Rhamnus L.), що налічує близько 150 видів з широким ареалом, є найбільшим в родині. Раніше з кори двох східноазіатських видів — жостера корисного (Rhamnus utilis) і жостера кулястого {Rhamnus globosa) виготовляли фарбу китайська зелень, яку використовували для фарбування шовкових тканин.

Жостір проносний (крушина проносна) Деревце висотою до 5-7 м чи кущ.

Багаточисельні вкорочені пагони закінчуються колючками.

Листки супротивні чи кососупротивні, яйцеподібні чи еліптичні.

Плоди — кістянки, блискучі, кулясті,

Кора і кістянки мають проносну дію (звідси і видова назва).

Рід Крушина (Frangula Mill.)

Рід Крушина нараховує 50 видів.

Крушина ламка (к. вільхоподібна) кущ чи деревце до 3-5 (7) м заввишки з гладкою, сірою корою, тонкими гілками, блискучими, червонувато-коричневими, покритими світлими сочевичками пагонами. Гілки і пагони ламкі (звідси і видова назва). При їх розтиранні виділяється неприємний запах.

Листки почергові, еліптичні чи овальні, рідше оберненояйцеподібні,

Плоди — соковиті, кулясті, кістянкоподібні.

Насінини тверді, дрібні, гладкі/

Розмножується насінням.

Вивчення ознак та визначення представників родини Маслинкові Роду Маслинка та Обліпиха.

РОДИНА МАСЛИНКОВІ налічує три роди і близько 55 видів, що ростуть в Євразії та Північній Америці. В Україні представлені чотири види з трьох родів. Маслинкові — дерева і кущі, вічнозелені чи листопадні, з характерним опушенням гілок із зірчастих ворсинок і щиткоподібних лусок.

У видів родини на коренях розвиваються бульбочки з азотофіксуючими бактеріями, завдяки чому вони можуть рости на досить бідних грунтах і є грунтопокращуючими рослинами.

Плоди поширюються птахами та тваринами, а у обліпихи — також водою.

Рід Маслинка (EJaeagnusL.)

Рід Маслинка є найбільшим в родині. Він налічує 40-50 видів, які ростуть, здебільшого, у Східній, Південно-Східній та Середній Азії, Південній Європі, Північній Америці. В Україні ростуть два види. П'ять видів роду поширені на Кавказі і в Середній Азії. Маслинки — невисокі дерева чи кущі, вічнозелені, з шкірястими листками, рідше листопадні, часто з колючками.


Найвідоміший серед них вид Маслинка вузьколиста — кущ чи невелике деревце до 6-8 (10) м заввишки з гострими колючками. Наявність сріблястого опушення від зірчастих ворсинок і щиткоподібних лусок характерне для молодих гілочок, листків і плодів.

Листки продовгуваті чи ланцетні, м'які. Маслинка має здатність регулювати інтенсивність транспірації залежно від наявності вологи. За інтенсивністю транспірації в сприятливих умовах водного режиму вона перевищує такі

вологолюбні породи як береза і вільха. Надзвичайно жаростійка рослина — молоді листочки навесні витримують температуру до +40°С, а влітку до +50°С.


Плоди псевдокістянки, овальні чи продовгуваті. У сирому і сушеному вигляді їх використовують для отримання борошна, спирту та в медицині як закріплювальний засіб при розладах кишково-шлункового тракту. Насінини продовгуваті.

З кори і листків маслинки отримують чорну і коричневу фарби, а з квіток — ефірну коричневу олію, що має сильний запах спецій. Листки і плоди містять дубильні речовини та алкалоїд елеагнін.

Стійку у воді деревину маслинки використовують для будівництва мостів. У тріщинах кори, на пнях, в місцях пошкодження гілок маслинка виділяє камедь, яку використовують для виготовлення високоякісних лаків. Вони потрібні для отримання художніх фарб, клею, згущення фарб в текстильній промисловості.