Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост.роботи 15-17.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
167.94 Кб
Скачать
  1. Патентування підприємницької діяльності.

Для провадження деяких видів господарської діяльності крім придбання ліцензії необхідно придбавати і патент.

Патент - державне свідоцтво, яке засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності на здійснення її певних видів. Відповідно до Закону України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" патентуванню підлягають такі види підприємницької діяльності:

  • торговельна діяльність за готівкові кошти та з використанням інших форм розрахунків і кредитних карток;

  • обмін готівкових валютних цінностей;

  • надання послуг у сфері грального бізнесу;

  • надання побутових послуг.

Законом передбачені кілька видів патентів:

  • торгівельний – для здійснення торговельної діяльності, обміну готівкових коштів, послуги у сфері грального бізнесу, надання побутових послуг;

  • пільговий – для здійснення торговельної діяльності;

  • короткотерміновий – для здійснення торговельної діяльності;

  • спеціальний – для здійснення торговельної діяльності, надання побутових послуг.

Торговельну діяльність слід розуміти як роздрібну та оптову торгівлю, діяльність у торговельно-виробничій сфері за готівку, інші платіжні засоби та з використанням кредитних карток.

Патентуванню підлягає кожен вид діяльності (якщо це передбачено законом) і кожен пункт продажу товару або обміну валюти, відокремлений структурний підрозділ підприємства побутового обслуговування.

У разі здійснення декількох видів торговельної діяльності (оптова, роздрібна торгівля, громадське харчування), в одному пункті продажу придбавається один торговий патент за максимальною вартістю, встановленою органом місцевого самоврядування.

Без придбання торговельного патенту можна торгувати товарами лише вітчизняного виробництва, а саме: хліб і хлібобулочні вироби, борошно пшеничне та житнє, сіль, цукор, олія соняшникова і кукурудзяна, молоко і молочна продукція, продукти дитячого харчування, безалкогольні напої, яйця, риба, ягоди і фрукти тощо.

Не потребує патентування реалізація суб'єктом підприємницької діяльності продукції власного виробництва фізичними особами, що перебувають з ним у трудових відносинах, через пункти продажу товарів, вбудовані у виробничі або адміністративні приміщення цього суб'єкта.

Підстава для придбання торгового патенту – заявка за формою, встановленою актами чинного законодавства. Вона повинна містити обов'язкові реквізити:

  • найменування суб'єкта підприємницької діяльності;

  • витяг з установчих документів щодо юридичної адреси суб'єкта підприємницької діяльності;

  • вид підприємницької діяльності, здійснення якої вимагає патентування;

  • найменування документа про повну або часткову сплату вартості торгового патенту.

Вартість торговельного патенту встановлюють органи місцевого самоврядування на календарний місяць у межах граничних рівнів: від 60 до 320 грн. - для обласних центрів та м. Києва; від ЗО до 160 грн. – для районних центрів і міст обласного підпорядкування; до 80 грн. – для інших населених пунктів.

Оплату вартості торговельного патенту на провадження торговельної діяльності суб'єкт підприємницької діяльності здійснює щомісяця, до 15 числа місяця, що передує звітному.

Термін дії торговельного патенту становить 12 календарних місяців.

Закон дозволяє придбати короткотерміновий патент від 1 до 15 днів, оплатою вартості за кожен день у фіксованому розмірі 10 грн. Оплату вартості короткотермінового патенту проводять не пізніше ніж за один день до початку здійснення торговельної діяльності.

Пільговий торговий патент видають суб'єктам підприємницької діяльності або їх структурним підрозділам, які здійснюють торговельну діяльність винятково з використанням таких товарів: