Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вуглеводи.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
344.46 Кб
Скачать

Висновок

Вуглеводи є важливим субстратом переробки рослинної сировини і харчових продуктів, мікробіологічних синтезів.

Так, D-глюкоза (виноградний цукор, декстроза) зброджується пивними, пекарськими і винними дріжджами. У вільній формі глюкоза міститься в ягодах і плодах. Це сировина і одержувані з нього соки використовують на підприємствах виноробної і спиртогорільчаної промисловості як джерело цукру, що зброджується. У зв'язаній формі глюкоза присутня в крохмалі, целюлозі, геміцелюлозі, декстринах, сахарозі, мальтозі, рафінозі та ін.

Для ферментації цих субстратів необхідний їх попередній гідроліз із відщіпленням глюкози.

D-фруктоза (плодовий, фруктовий цукор, левулеза) входить разом із глюкозою до складу бджолиного меду, плодів, фруктів і одержуваних з них соків і вин. Її використовують як субстрат бродіння при готуванні плодово-ягідних вин. У складі сахарози вона міститься в мелясі бурячного і очеретяного цукрів, що є основною сировиною при проведенні ферментативних реакцій у промислових масштабах.

Сахарозу широко застосовують у технології виробництва харчових продуктів і при різних ферментаціях. Цей дисахарид, поряд зі спиртом, – єдиний харчовий продукт, що одержують у великій кількості в чистому виді.

Лактоза міститься в молоці, молочній сироватці, стоках молочних заводів. Частково її використовують для виготовлення кормових дріжджів, а також для одержання молочної кислоти у ферментаційному процесі.

Список використаної літератури

1.П.П.Пивоваров , О.О. Гринченко «Теоритичні основи технології громадського харчування».

2.А.Р.Сапрнов , А.Л.Жушман ,В.А. Лосева «Общая технология сахара и сахаристіх веществ».

3.Пивоваров П.П Теоритична технологія продукції громадського харчування : навч.посіб.Ч. ІІ. Вуглеводи в технологічному процесі виробництва продукції громадського харчування.

4.Пищевая химия / А.П. Ничаев.и др.. Под.ред. А.П.Нечаева .- СПб.:ГИОРД , 2001