Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГРОШОВА_СИСТЕМА_США_лекц.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Грошова система сша

Грошова одиниця Сполучених Штатів Америки – долар США ($) = 100 центам, тобто американський долар підкоряється десятеричній системі. Слово «цент» має на увазі «сотню» або «сотий» латинською.

За іншим визначенням в доларі міститься 1 000 міллз (тисячна частка) або десять даймів. Крім того, термін «ігл» (eagle) використовувався в Монетному акті 1792 р., де мова йшла про деномінацію десяти доларів, а потім служив у якості назви золотих монет.

Етимологія слова «долар» походить від одного із двох можливих слів – «tolar» – одиниці валюти Словенії й «taler» – назви срібної монети, уперше викарбуваної в 1518 р. у Богемії, яка використовувалася у середньовіччя в декількох європейських країнах, а саме: на території сучасної Німеччини, Чехії, Словаччини та інших прилеглих держав. Монета була, такою що широко оберталася, й називалася далдер у Голландії, далер у Скандинавії й долар в Англії. Після здобуття незалежності й створення свого Казначейства грошову одиницю в США почали йменувати саме долар.

Зазвичай у тексті позначення долара США скорочують до значка $, або US $, щоб відрізнити від валют, у назві яких також є присутнім найменування «долар» і символ $.

Згідно з найбільш поширеною версією, першим сучасний доларовий знак у 1773 р. застосував багатий торговець і плантатор емігрант-ірландець Олівер Поллок. Він був постачальником армії американських патріотів під час війни проти англійців, купував зброю в іспанців, вів торгівлю в песо і заносив суми виторгу в бухгалтерські книги зі значком, поєднувавши P і S. Таким чином, О. Поллок продовжував сталу іспанську колоніальну традицію. З часом цей знак став виглядати як S, перекреслене однією або двома вертикальними лініями.

Свої рахунки О. Поллок надавав американському конгресменові Роберту Морісу, який став першим високопоставленим чиновником, що почав офіційно застосовувати такий знак долара в документах.

У квітні 1797 р. даний символ вперше був надрукований в книзі Ч. Лі «Американський бухгалтер», і саме ця дата вважається днем ​​його народження.

Загальноприйнятий порядок написання знака долара перед грошовою сумою ($ 5, а не 5 $) - це традиція, перейнята в англійців, які здавна ставлять значок фунта перед числом.

Крім США доларом зветься валюта в Австралії, Канаді, Бермудах, Гонконгу, Багамах, Барбадосі, Белізі, Кайманових островах, Домініканській республіці, Фіджі, Ямайці, Нової Зеландії, Сінгапурі, Соломонових островах, Зімбабве, а також на островах Св. Лусії та Св. Вінсента,.

Згідно з федеральним законодавством тільки Міністерство фінансів США та центральний банк країни – Федеральна резервна система (ФРС) – можуть виготовляти валюту США.

Гроші в США випускають у формі монет і паперових купюр. Міністерство фінансів карбує монети, а Федеральна резервна система разом з Міністерством фінансів випускають в обіг паперові гроші – купюри США та купюри ФРС.

Грошові знаки, що знаходяться в обігу:

  • банкноти номінальною вартістю 1, 2, 5, 10, 20, 50, і 100 доларів, які виконують роль міжнародного платіжного засобу і мають обіг у всіх країнах світу, а також банкноти номіналом 500, 1000, 5000, 10 000 та 100 000 доларів, вивіз яких за межі країни заборонений валютним законодавством США;

  • монети 50, 25, 10, 5, 1 цент, а також 0,5 долари та 1 долар.

Раніше навпаки паперові гроші випускалися вартістю до 1 долара (дрібна валюта), а от золоті монети могли бути номіналом до 20 доларів.

Монети в США мають ще й неофіційну назву:

  • 1 цент – «пенні»;

  • 5 центів – «нікель»;

  • 10 центів – «дайм»;

  • 25 центів – «чвертка», тобто четверта частина долара.

Американські монети виробляються Монетним двором Сполучених Штатів.

Банкноти американських доларів друкуються у спеціальній типографії – Бюро гравіювання й печаті. Кожна банкнота коштує 2,5 центи за штуку, незалежно від номіналу, й за цією ціною викуповується відповідним Федеральним резервним банком, який планує проводити емісію грошів.

До 60-х рр. ХХ ст. американські банкноти називалися Cрібними або Золотими сертифікатами.

Наприкінці 1963 р. вперше долар був надрукований як Федеральний резервний білет, щоб замінити в перспективі застарілий Срібний сертифікат.

Паперові гроші, що друкуються в США, складаються майже виключно з купюр ФРС, що випускають 12 Федеральних резервних банків, які виконують роль регіональних підрозділів ФРС.

Сьогодні в США в обігу перебувають наступні категорії грошових знаків:

1. Білети Сполучених Штатів з написом «United States Note» у верхній частині рамки лицевої сторони, купюрами в 2 і 5 доларів із серійним номером і печаткою Казначейства червоного кольору.

2. Федеральні резервні білети з позначенням «Federal Reserve Note» у верхній частині рамки лицевої сторони, купюрами 1, 5, 10, 20, 50, 100 доларів. Печатка казначейства й серійний номер надруковані фарбою зеленого кольору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]