Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktikum_strategichne_upravlinnya_pid-om.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
8.9 Mб
Скачать

... Та «дійні корови»

Ще однією надто важливою сферою діяльності підприємства є великогабаритні вантажні повітряні перевезення. Більше того -ринок великогабаритних перевезень фактично створено «руками», а точніше - літаками АНТК ім. О. К. Антонова. Як підкреслює Головний конструктор Д. С. Ківа, «сьогодні цей ринок «заточено» під наші літаки. Устаткування, яке ми часто перевозимо: теплово зи, трейлери, підйомні крани, екскаватори, турбіни, — навіть виго­товляють з урахуванням габаритів вантажного відсіку «Руслана»... Крім того, у світі, як і раніше, неспокійно, тож перевезення ванта­жів військового призначення, бойової техніки також не втрачають актуальності. Нині в тендері НАТО на вантажоперевезення пере­можцем є літак АН-124-100. І не важливо, чи наших «Авіаліній Антонова», що мусили частково згорнути перевезення, чи російсь­кої компанії «Волга-Днепр» — усе одно це літак нашої розробки» .

Фактично на сьогодні саме «Руслани» формують світовий ринок авіаперевезень великогабаритних, нестандартних та унікальних ван­тажів. За даними «Російської групи "Волга-Днепр"», у 2002 р. обсяг цього ринку сягнув $ 342 млн, причому майже 55 % перевезень прийшлося власне на «Волга-Днепр» (на той момент вона володіла дев'ятьма «Русланами», у 2004 р. поповнила свій парк ще одним, збудованим на Ульяновському авіаційному заводі «Авіастар -СП»), 40 % ринку контролювалися «Авіалініями Антонова» (вісім «Русланів» та «Мрія»), а ще 4 % — воронізькою компанією «Полет» (станом на 2002 р. ця компанія мала у своєму розпорядженні чотири АН-124). До того ж на привабливий ринок рветься ще один конку­рент — авіакомпанія «Атлант-Союз», що є підконтрольною москов­ській мерії. Ця компанія планує поповнити свій парк одразу шістьма «Русланами», п'ять з яких належать Міноборони Росії і, можливо, будуть передані «Атлант-Союзу» в оперативне управління. Інвесто­ром проекту має виступити московський уряд, котрий має намір відновити та переобладнати військово-транспортні літаки у міжна­родний варіант АН-124-100 (при цьому модернізація кожної маши­ни оцінюється у $12 млн і буде здійснена протягом року).

У 2004 р. через гучні арешти українських лайнерів, що мали місце у Канаді та Бельгії, співвідношення ринкових часток дещо змінилося.

Брюссельський «сюрприз»

17 серпня 2004 р. о 1730 за місцевим часом у брюссельському міжнародному аеропорт! приземлився літак АН-124, що належить компанії «Авіалінії Антонова». Пілот «зарулив» на стоянку військо­вого сектора, щоб забрати вантаж, який за контрактом з НАТО необхідно було доставити до Кабулу. Приблизно через 10 хв від­повідальний за навантажування агент НАТО повідомив командиру екіпажа, що біля воріт аеропорту чергують судовий пристав і по-ціція, щоб заарештувати український літак за позовом кіпрської компанії ТМК Епег§у Псі.

Український «Руслан» спіткала доля його тезки, заарештова­ного за тим самим позовом на рік раніше в канадському аеропорту. І Іри цьому кіпрська компанія ТМR Energy Ltd має претензії до держави Україна і, зокрема, до Фонду держмайна, а накладання арешту на майно «Авіаліній Антонова» викликано лише тим, що останнє є держпідприємством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]