Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktikum_strategichne_upravlinnya_pid-om.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
8.9 Mб
Скачать

Виробництво шайб

Не залишала хлопців також мрія займатися справжнім «дорос­лим» бізнесом — виробництвом. Ґрунтовна обізнаність щодо асор­тименту кріплення, що виробляється та реалізується як вітчизня­ними, так і закордонними виробниками й трейдерами, для початку зумовила вибір на користь виробництва технологічно простих шайб. Досконало прораховані технологічні параметри дозволяли виробляти продукцію на рівні світових стандартів. Було закуплено

та встановлено імпортне обладнання. Все було майже підготовле­но, не вистачало лише одного — металу. Чотири місяці з ранку до вечора (як «на роботі») Ігор провів у приймальні директора «Запо-ріжсталі», спочатку переконуючи в своєму бажанні організувати саме виробництво продукції, а не продаж металу за кордон, а по­тім у «необхідності» співпраці з єдиним дрібним клієнтом («Запо-ріжсталь» співпрацює лише з крупними оптовими покупцями, і навіть тих не більше десятка) та ще й з необхідністю переналаго­дження технологічного процесу під таке дрібне замовлення. Після дійсно тривалого спілкування справжніх патріотів своєї держави результат може бути лише позитивним, і у 2001 р. після двох років підготовчих робіт «Солди й К°» розпочинають у Запоріжжі вироб­ництво власних шайб, яке забезпечує до 10 % обороту компанії.

Таким чином, починаючи з 2001 р. фірма стала не просто про­давцем, а й виробником високоякісних кріпильних деталей, що не забарилося відбитися на іміджі та статусі компанії серед орга­нізацій даного профілю у світі. На міжнародних виставках ком­панія стала сприйматися саме як виробник і, що особливо важливо, як виробник саме якісних деталей, відповідаючих світовим стан­дартам. Попередня спеціалізація на реалізації імпортного кріп­лення поширюється також на реалізацію власних деталей, що ма­ло позитивні наслідки і на національному ринку, а саме:

— посилення та закріплення іміджу «серйозної» компанії пе­ред вітчизняним споживачем;

— статус вітчизняного виробника кріпильних деталей автома­тично перетворив фірму на клієнта компаній — оптових реаліза-торів українського кріплення, що дало змогу вклинитися до їх сек­тора, поступово витісняючи застарілу неякісну вітчизняну про­дукцію якісними іноземними аналогами.

Економічна доцільність виробництва шайб базувалася на різниці в ціні на метал в Україні та на світовому ринку. Але за останні роки ціна на метал на внутрішньому ринку майже досягла світового рів­ня, що ставить під сумнів подальшу доцільність власного виробни­цтва. Па сьогодні собівартість деяких видів шайб вже на 10—-15 % вища за ціну відповідної імпортної продукції. Однією з альтернатив подальшого розвитку подій є розташування замовлень у Китаї, де за вигідними умовами під маркою «Солди й К°» можуть вироблятися ті ж самі шайби належної якості, яку, до речі, можна засвідчувати у власній лабораторії. Але лише сама думка про цей варіант викликає відчуття марності такої кількості зусиль, що для зваженого аналізу ситуації від хлопців вимагається постійна апеляція до тверезого ін­стинкту бізнесменів.

Літаки

«Скориставшись нагодою» знов-таки в Чехії вигідно придбати два невеличких літака, у 2000 р. компанія «Солди й К°» стає влас­ником двох надлегких літальних апаратів. Так починається тре­тій, «літаючий» напрямок діяльності компанії. Літаки використо­вуються для хімічної обробки сільськогосподарських посівів. Але до роботи підходять, як завжди, творчо: розробляється й випро­бовується ефективна технологія обробки полів, протягом кількох років вивчаються та фіксуються науковцями сільгоспакадемії ре­зультати обробки — підвищення врожайності на ЗО—50 %, удо­сконалюється та патентується пристрій для розпилу добрив.

Використовуючи свої переваги щодо можливості отримання будь-якого якісного кріплення за вигідними цінами, а також за допомогою переманутих з НТК ім. Антонова кваліфікованих спеціалістів розробляється документація і здійснюється збирання першого власного літака. Чи призначено (судилося) надати обо­ротів виробництву власних літаків? Участь у спеціалізованих ви­ставках надає оптимізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]