Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Невропатологія.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
448 Кб
Скачать

1. Струс головного мозку.

2-4. Забій головного мозку легкого, середнього та тяжкого ступеня тяжкості.

5. Дифузне аксональне ушкодження.

6. Стиснення мозку ( внаслідок гематом, вдавлених переломів, пневмоцефалії, набряку та набубнявіння мозку, вогнищрозміжження мозку).

За типом ушкодження ЧМТ поділяють на вогнищеві та дифузні.

Вогнищеві ураження характерні для локального імпресійного механізму травми, а також ударно-протиударного. Вони характеризуються локальними макроструктур ними ушкодженнями мозкової речовини різного ступеня на місці удару. На протилежному боці по ходу ударної хвилі.

Дифузні ушкодження, в основному, виникають внаслідок травми прискорення-гальмування (зміщення та ротація півкуль мозку відносно черепа та стовбура мозку) і характеризуються розривами, натяжінням аксонів та дрібними крововиливами в підкірку та мозолясте тіло.

Симптоми:

Струс – порушення свідомості (часткове) та амнезії (конградна амнезія). Відразу після травми – нудота і блювання. Головний біль, запаморочення, слабкість, шум у вухах, порушення сну, вегетативні розлади (підвищення АД, пітливість). Окорухові порушення – нестійкий дрібно розмашистий ністагм, нетривалий парез погляду доверху та в боки.

Особливості ЧМТ у дітей.

Вогнищева симптоматика менш виражена. Загально мозкова та вегетативна більш. Порушення життєво важливих функцій спостерігається рідше і компенсується повніше. Вогнищева неврологічна симптоматика проявляється короткочасно. ЧМТ у дітей може спричинити загострення існуючої патології.

Пухлини.

Пухлини мозку розділяють на внутрішньомозкові та позамозкові (оболонок).

За характером росту злоякісні та доброякісні.

За морфологічною структурою – залежно від виду тканини та клітин, з яких пухлина розвинулася. Є пухлини первинні та метастатичні (занесені з інших органів, вони повторюють їх структуру).