Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
313.18 Кб
Скачать

1 рівень. 69. А) 70. В) 71. Б) 72. В) 73. Б) 74. Б)

2 Рівень.

65. Технічне обслуговування джерел живлення. Вимоги до введення в експлуатацію та нормативне використання джерел

Строк служби зварювального обладнання, неперервність його роботи значною мірою залежать від технічного обслуговування і своє­часного ремонту. За технічний стан і експлуатацію електрозварю­вального обладнання відповідає на виробництві той працівник, у ведення якого наказом по підприємству воно передається. В його обов'язки входять: перевірка технічного стану, порядок запуску і на­строювання устаткування, порядок міжремонтного обслуговування, планово-профілактичного огляду і планового ремонту, інструктаж об­слуговуючого персоналу.

Відповідальність за введення джерела живлення в експлуатацію, за його подальшу безперервну і правильну роботу несе наладчик електрозварювального устаткування, який призначений відповідним розпорядженням. Він виконує на робочому місті тільки дрібний ре­монт. При неможливості усунення несправностей шляхом дрібного ремонту наладчик вимикає джерело живлення від мережі і передає його в ремонт.

Зварник-оператор несе відповідальність за правильну експлуа­тацію джерела та іншого устаткування, призначеного для зварюван­ня. Він повинен технічно грамотно використовувати устаткування, строго підтримувати задані режими, утримувати в чистоті робоче місце, дотримуватись усіх вимог охорони праці. До самостійної ро­боти із джерелами живлення чи комплексом пристроїв допускають­ся зварники, які склали іспити з курсу технічного навчання з ручного, півавтоматичного та автоматичного зварювання і пройшли інструк­таж з охорони праці.

Налагодження, експлуатація джерела та догляд за ним повинні виконуватись у суворій відповідності до вимог, які викладені в його пас­порті.

66. Порядок введення джерела в експлуатацію

Перед запуском нового джерела живлення чи запуском джере­ла, яке тривалий час не було в експлуатації, після розконсервації та очистки від пилу слід перевірити опір ізоляції обмоток трансформатора відносно корпусу. У випадку зниження опору ізоляції нижче норми, яка вказана у паспорті, джерело слід просушити теп­лим повітрям. Також потрібно перевірити стан приладів, електрич­них дротів, контактів і т. д. Необхідно провести надійне заземлення джерела з допомогою гнучких проводів з міді або іншого електро­провідного металу в суворій відповідності до діючих правил.

Для забезпечення безперервної та тривалої роботи джерел необхідно проводити щоденні і періодичні огляди.

Усі роботи з догляду і ремонту мають фіксуватись у журналі технічного стану.

67. Система огляду та планово-попереджувального ремонту джерел

При щоденному догляді слід звертати увагу на надійність заземлення, міцність кріплення проводів, опір ізоляції.

При періодичному огляді один раз на місяць слід очистити дже­рело від забруднень і пилу, перевірити стан електричних контактів. Один раз на три місяці необхідно перевірити стан апаратури керу­вання, опір ізоляції, наявність мастила у підшипниках електродвигу­на вентилятора або ротора генератора.

Система планово-попереджувального ремонту передбачає по­ряд з роботами з технічного обслуговування ремонт джерел за зазда­легідь складеним планом. Визначаються види робіт і виконується їх опис, плануються профілактичні огляди і виконання дрібного, серед­нього і капітального ремонтів, передбачається постачання готових деталей та комплектуючих, виготовлення запасних деталей, їх облік і зберігання.