Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
313.18 Кб
Скачать

68. Кліматичні умови експлуатації джерел

У процесі експлуатації на джерела живлення впливають кліма­тичні і механічні фактори зовнішнього середовища.

Кліматичні умови експлуатації, транспортування і зберігання машин, механізмів, приладів, у тому числі електрозварювального устаткування, визначені ГОСТ 15150-69.

Відповідно до ГОСТ 15150-69 основними характеристиками кліматичних умов експлуатації електротехнічних виробів (а отже, і джерел живлення) є: температура навколишнього середовища, відносна вологість повітря, інтенсивність сонячної радіації, атмос­ферний тиск, вміст корозійно-активних агентів в атмосфері навко­лишнього середовища. Виконання виробів для експлуатації у визначених кліматичних районах позначається літерами, а категорії розм­іщення виробів, що визначають температуру, вологість, наявність чи відсутність прямого впливу сонячної радіації, атмосферних опадів і т. п.- арабськими цифрами. За вмістом в атмосфері корозійно-ак­тивних агентів встановлюються типи атмосфер І, II, III і IV. Електроз­варювальне устаткування, в тому числі джерела живлення, виготов­ляються для експлуатації, в основному, в атмосфері типу II - про­мисловій.

До кліматичного району з помірним кліматом (У), для якого, як правило, виготовляється електрозварювальне устаткування загаль­ного призначення, належать райони, де середня із щорічних абсо­лютних максимальних температур повітря нижче +40 °С, а середня із щорічних абсолютних мінімальних температур повітря вище -45 °С. У ряді випадків допускається звуження діапазону температур, при яких експлуатується виріб.

До кліматичного району з холодним кліматом (УХЛ) для яких можуть виготовлятися деякі типи зварювальних агрегатів, відносять­ся райони, у яких середня із щорічних абсолютних мінімальних темпе­ратур повітря нижча -45 °С.

Крім виконань У і УХЛ, за спеціальними замовленнями джерела живлення можуть виготовлятися в кліматичних виконаннях Т (тропі­чне), М (морське) і деяких інших.

69. Категорії розміщення джерел

Електрозварювальне устаткування виготовляється за чотирма категоріями розміщення. За категорією 1 - устаткування може експ­луатуватися на відкритому повітрі. За категорією 2-у приміщеннях, де коливання температури і вологості повітря не суттєво відрізня­ються від коливань температури і вологості відкритого повітря. За ка­тегорією 3 - устаткування повинне експлуатуватися в закритих при­міщеннях, але з природною вентиляцією, без штучно регульованих кліматичних умов (неопалювані приміщення). Категорія 4 передба­чає експлуатацію устаткування в закритих приміщеннях зі штучно регульованими кліматичними умовами.

70. Система класів за способом захисту від ураження електричним струмом

ГОСТ 12.2.007.8-75 встановлює п'ять класів електротехнічних ви­робів за способом захисту людини від ураження електричним струмом: 0; 0І; І; II; III.

До класу 0 належать вироби, що мають, принаймні, робочу ізо­ляцію і не мають елементів для заземлення, якщо ці вироби не на­лежать до класу II чи III. Так, до класу 0 належать усі пересувні елек­трозварювальні агрегати з двигунами внутрішнього згоряння.

До класу 0І належать вироби, що мають, принаймні, робочу ізоля­цію, елемент для заземлення і провід без жили, що заземлюється.

До класу І належать вироби, що мають, принаймні, робочу ізо­ляцію й елемент для заземлення. У випадку, якщо виріб класу І має провід для приєднання до мережі живлення, у цього проводу повин­на бути жила і роз'єм з контактом, що заземлюють.

До класу II належать вироби, що мають подвійну чи посилену ізоляцію і не мають елементів для заземлення.

До класу III належать вироби, що не мають ні внутрішніх, ні зовнішніх електричних кіл з напругою вище 42 В.

Трансформатори для ручного дугового зварювання, шлакового зварювання, зварювання під флюсом, випрямлячі для ручного, півавтоматичного й автоматичного зварювання, джерела живлення для зварювання неплавким (вольфрамовим) електродом у середовищі інертних газів, джерела живлення для плазмового зварювання, різан­ня, наплавлення і напилення виготовляються як за класом 0І, так і за класом І. За класом II виготовляються побутові зварювальні пристрої, оскільки побутова мережа, як правило, не має лінії заземлення. За класом III електрозварювальне устаткування не виготовляється.

З рівень.