Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
313.18 Кб
Скачать

19. Робота генератора системи незалежного збудження з послідовною підмагнічувальною обмоткою

Генератор призначений для зварювання у вуглекислому газі і являє собою чотириполюсну машину, на полюсах якої намотані намагнічувальна і послідовна обмотки збудження. Послідовна підмагнічувальна обмотка утворює магнітний потік Фп.

Конструкція генератора подібна до конструкції генератора з незалежною обмоткою збудження і послідовною розмагнічувальною обмоткою.

Суттєвою різницею є напрямок магнітних потоків Фн та Фп, які направлені узгоджено (рис. 4.11).

Аналіз роботи генератора проводиться тільки у двох режимах: неробочий хід і навантаження. Режим короткого замикання на жор­стких ВАХ вважається аварійним.

Регулювання напруги неробочого ходу генератора проводить­ся зміною струму намагнічування Іи в незалежній обмотці за допо­могою реостата R.

Оскільки магнітні потоки Фи і Фп направлені узгоджено, а Фя - перпендикулярно до них, то сумарний потік Ф, буде дорівнювати сумі Фн та Фп.

де Wп - число витків послідовної підмагнічувальної обмотки. Напруга UГ відрізняється від ЕРС Ег на величину спаду напруги IДRА за рахунок активного опору генератора.

Генератор розрахований так, що зі зростанням струму наванта­ження підмагнічувальна дія послідовної обмотки компенсує втрату напруги генератора, тобто:

Тоді рівняння зовнішньої характеристики (4.19) має вигляд:

Жорстка ВАХ-1 (рис. 4.12) утворюється за рахунок підмагнічу­вальної дії послідовної незалежної обмотки збудження завдяки компенсації спаду напруги всередині генератора. У випадках, коли спад напруги, який утворюється потоком послідовної обмотки, пе­ревищує, перекомпенсує (Iд*(CWп/Rµ)>IдRа спад напруги в середині

генератора, створюється пологонаростальна ВАХ-1. Коли створю­ються умови недокомпенсації, тобто (Iд*(CWп/Rµ)<IдRа -- ВАХ полого- спадна-3.

У промисловості застосовувались зварювальні генератори із жорсткою ВАХ типу ГСГ-300, ГСГ-500-1 у перетворювачах ПСГ-300, ПСГ-500-1.