Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції МІПП_верстка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
744.45 Кб
Скачать

9.2. Класифікація конкуренції

Існують різні методи визначення конкуренції на ринку. Більш того, за видом конкуренції можна класифікувати і самі ринки: ринок вільної конкуренції, монополістичної конкуренції, олігополії (олігопсонії), монопсонії (чистої монополії).

Розглянемо конкуренцію в області маркетингу. Вона класифікується за способом задоволення потреб і за методами конкуренції.

У першому випадку вона поділяється на:

  • Функціональну, коли продукція інформаційного виробництва конкурує з продукцією фірм інших галузей по задоволенню однієї тієї самої потреби, але різними засобами (радіо, телебачення, печатка і т. і.);

  • Видову, коли продукція має одне й те саме призначення, але існують суттєво важливі відмінності у параметрах;

  • Предметну, коли пропонується ідентична продукція різними інформаційними структурами. Продукція може мати різну або однакову якість.

В іншому випадку виділяють цінову та нецінову конкуренцію. Конкуренція на основі ціни припускає одержання більш вигідних умов реалізації за рахунок маніпуляції цінами (зниження або втримання на колишньому рівні). Розрізняють пряму цінову конкуренцію при зниженні ціни на запропоновану продукцію, а також приховану, коли ціни на новий або з поліпшеними властивостями товар зростають незначно.

Нецінова конкуренція (на основі якості) передбачає більш високу, ніж у суперників, надійність, меншу “ціну споживання”, надання більшого комплексу послуг і т. і. До нецінових методів конкуренції відносять рекламу, за допомогою якої виробники формують довіру до своєї товарної, цінової та збутової політики. В економічній літературі до нецінових методів конкуренції відносять також маркетингові методи управління фірмою.

9.3. Фактори успіху на інформаційному ринку

Обов”язковою умовою успішної роботи на ринку для будь-якої інформаційної структури є оцінка стратегії основних конкурентів. Найбільш важливими є наступні фактори: частка конкурентів на ринку по видах ІПП; частка готових виробів, периферійних технічних засобів, комплектуючих і запасних частин, затратних матеріалів; обсяг товарообігу конкурентів; фірмовий знак і назва їх продукції; системи і канали збуту; чисельність сфери збуту конкурента; способи доставки продукції конкурентів; види і засоби реклами; використання виставок, презентацій; рівень сервісного обслуговування; дизайн продукції конкурента; експортний потенціал; фірми, організації, що підтримують конкурента, переваги конкуруючих інформаційних продуктів.

Доцільно розглядати стратегію кожного конкурента окремо, визначаючи ключові фактори успіху кожної стратегії. Знайдені їх слабкі сторони повинні бути враховані інформаційною структурою при визначенні власних ключових факторів успіху. Слід враховувати, що конкурентоспроможність залежить від конкретного ринку та часу продажу (для товару сезонного попиту).

Діапазон можливостей збуту кінцевих продуктів інформаційного виробництва залежить від багатьох факторів. Так, для успішної реалізації інформаційного продукту інформаційна структура повинна враховувати те, що споживача завжди цікавлять лише ті властивості продукту, що необхідні для задоволення його потреб. Перевищення таких вимог тягне за собою збільшення ціни продукту, а отже, зниження конкурентоспроможності.

Інформаційна структура не повинна ототожнювати якість інформаційного продукту та його конкурентоспроможність, бо якість - це корисність продукту, а конкурентоспроможність визначає цю корисність у конкретних умовах застосування.

Конкурентоспроможність значною мірою залежить від комплексності пов'язаних з цим продуктом послуг.

Щоб забезпечити належний рівень продажу, виробник зобов'язаний підтримувати більш високий, ніж у конкурентів, показник конкурентоспроможності товару. При однаковому рівні конкурентоспроможності, коли ринок захоплений конкурентами, споживач віддає перевагу “старим” товарам. У цьому випадку рівень продажу буде відставати від даного показника конкурентів.

Поява на ринку нових інформаційних продуктів конкурентів (з високою конкурентоспроможністю) змінює тривалість стадій життєвого циклу товару. Він здатний змінювати зростання продажу кінцевого продукту даної інформаційної структури, зупинити його вихід на стадію насичення та одразу перейти до стадії спаду.