Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEC02.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
111.22 Кб
Скачать

Суть і характеристика основних принципів аналітичного дослідження

Таблиця 2.1.

Принцип

Суть і характеристика

Системності

Полягає в:

а) логічно обґрунтованій послідовності вивчення діяльності, виявлення і залучення резервів підвищення її ефективності;

б) сприйнятті об’єкта як системи, або впорядкованої сукупності взаємопов’язаних елементів, які організовано взаємодіють для досягнення спільної мети;

в) розгляді кожного об’єкта як складової частини економічної системи вищого порядку, а підсумки його діяльності як наслідки складної взаємодії внутрішніх і зовнішніх причин.

Виявлення взаємозв’язку і взаємозалежності явищ

Встановлення їх форми, причин формування та наслідків зміни. Побудова концептуальної моделі функціонування об’єкта, прогнозування та моделювання його поведінки.

Вивчення явищ в розвитку

Уявлення про предмет дослідження значно розширюється при доповненні статичної картини характеристикою його динаміки розвитку.

Комплексності

Вимагає проведення всеохоплюючих досліджень всіх сторін діяльності. Як відомо, господарську діяльність на сьогодні класифікують на операційну, інвестиційну і фінансову. А у складі операційної діяльності виділяють постачання ресурсами, виробництво і збут продукції, інші пов’язані операції. Тому при вивченні певних сторін діяльності слід враховувати їх внутрішній зв’язок з іншими.

Об’єктивності

Полягає у адекватності аналітичної інформації дійсному стану об’єкта, достовірності даних аналізу.

Побудови системи показників

Діяльність підприємства представляють у вигляді блок-схеми, логічні блоки якої відображають основні вузлові проблеми управління цією системою та основні узагальнюючі показники діяльності за кожною підсистемою (блоком). Охоплює показники плану, обліку, звітності, вибіркових спостережень, іншу доречну інформацію.

Поступової деталізації

Конкретизація, розклад загальних показників на їх складові за місцем, часом і факторами формування. При цьому повинні бути враховані існуючі закономірності, склад, внутрішні рамки, зв’язки, функції. Їх дотримання дозволяє відтворити предмет у наближеному до первісного вигляді. Деталізація обов’язково здійснюється поступово, поетапно.

Визначення провідної ланки

Окремі елементи цілого часто відіграють неоднакову роль у функціонуванні об’єкта. Одна або кілька формують його сутність, провідну якісну ознаку. На дослідженні провідних ланок, поліпшення яких є вирішальним чином вплине на діяльність об’єкта, повинні бути зосереджені переважні аналітичні зусилля.

Виявлення “вузького місця”

В ході розвитку об’єкта трапляються явища або процеси, які гальмують його еволюцію, стримують повне розгортання потенціалу. Завдяки виявленню у процесі аналізу “вузьких місць” та їх “розширенню” вдається усунути диспропорції у діяльності та розвитку об’єкта .

Ефективності проведення

Суть полягає в одержанні оптимального позитивного економічного ефекту від зусиль, пов’язаних із збором, підготовкою, аналітичною обробкою інформації та впровадженням заходів за її результатами.

Періодичності (регулярності)

Дієвість аналізу зростає при перетворення його у постійно діючий фактор підвищення ефективності діяльності.

Оперативності

Означає проведення аналізу у стислі терміни, максимально наближені до моменту здійснення господарських операцій, на піці актуальності його впливу на хід господарського розвитку. Результати аналізу повинні бути належним чином узагальнені (текстово, таблично, графічно) та своєчасно доведені до відома їх користувача.

Рис. 2.6. Типологія прийомів економічного аналізу

Порівняння – загальний прийом, використовується досить широко. Однак, навіть у практиці окремого підприємства часто зустрічаються показники, які порівнювати некоректно. Тому, перш ніж розпочати аналіз показників, потрібно привести їх до співставного виду. Способи приведення інформації до співставного виду:

-нейтралізація вартісного фактора використання єдиних цін при вивченні вартісних показників (співставні ціни).

-нейтралізація кількісного(обємного) фактора. Наприклад, при вивченні собівартості, витрати на виробництво і реалізацію продукції вивчаються в перерахунку на фактичний обсяг.

-нейтралізація дії структурного фактора полягає в усуненні незіставності через наявність структурних зрушень, наприклад, при аналізі динаміки обсягу виробництва продукції.

-нейтралізація фактору часу забезпечується приведенням терміну, за які здійснюються порівняння, до однакової тривалості в днях.

-приведення до єдиної методології розрахунку. Співставляються показники, розраховані за тотожними формулами.

-однотипність обєктів порівняння.

Рис. 2.7. Основні способи вираження результатів застосування прийому порівняння

Результати застосування прийому порівняння можуть бути представлені як в абсолютній формі (абсолютне відхилення), так і через відносні величини.

Вимірники відносних величин

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]