Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичны Техныка.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
299.53 Кб
Скачать

Завдання 1

З’ясувати, чи логічно побудовані наведені конструкції, чи можливі вони граматично. Записати правильні варіанти.

Трохи синюватий, дещо звичайнісінький, дуже здоровенний, сильно зеленуватий, дещо дорогуватий, дуже білесенький, трохи задовгий, сильно довгуватий, занадто добрий, трохи солодкуватий, солодкувато-кислий, суха вода, сухий спирт, мокра вода.

Завдання 2

Знайти зайві слова і вилучити їх, перебудувавши, де потрібно, речення. Встановити, в якому випадку допущено тавтологію, а в якому – плеоназм.

1. У палаючому будинку було чути крик людських голосів. 2. Багато років тому назад жив на світі мірошник Панько.3. Він тут перебував понад два роки і знову повернувся назад на Україну. 4. Його успіхи  наслідок величезної повсякденної допомоги з боку колективу. 5. У човні сиділи, позвішувавши ноги вниз, два кирпаті хлопчики. 6. Вперше ми познайомилися в експедиції на Чорне море. 7. Сьогодні передбачається +4° тепла. 8. Під час років Вітчизняної війни мільйони людей вершили свій священний подвиг. 9. З маленького малечку треба вчити дітей добре ставитись до тварин, звірят. 10. Вона йде попереду, а маленькі ведмежата йдуть за нею позаду. 11. Стає боляче, коли зустрічаєшся з явищами знищення дерев-красенів. 12. Після закінчення опрацювання теоретичного матеріалу учні поширюють записані на дошці речення шляхом підбору другорядних членів речення. 13. Таке ж логічне питання ставилося і на обласній конференції. 14. Місяць березень був теплий. 15. Це дуже здібний і перспективний на майбутнє шахіст. 16. На його житті і прикладі відданості служінню народові виховуються молоді воїни. 17. Під час погідної години косовиця була у повному розпалі.

Завдання 3

Побудувати речення з однорідними підметами, однорідними присудками, однорідними обставинами, однорідними означеннями, однорідними додатками. Пояснити, які логіко-граматичні помилки можуть трапитись у таких конструкціях і як можна цих помилок уникнути.

Завдання 4

Побудувати два логічних докази-обґрунтування якогось вчинку (власного або чийогось), в одному застосувати індуктивний метод доведення істини, а в другому — дедуктивний.

ІІІ. Блок самоконтролю

1.     Назвіть рівні мовленнєвої діяльності.

2.     Дайте визначення поняттю «логічний» згідно з тлумачним словником.

3.     Що таке предметна логічність? Понятійна логічність?

4.     На якій основі формується логічне мовлення?

5.     Яким шляхом можна ліквідувати екстралінгвічні причини логічних помилок?

Яке мовлення вважається логічним?

Самостійне заняття №14

Тема. Точність мовлення. Мовні штампи і канцеляризми.

Мета: навчити працювати над виробленням нормативного, інтонаційно виразного, точного і логічного мовлення. Допомогти студентам організувати самостійну роботу над засвоєнням теоретичного матеріалу. На основі вивченого теоретичного матеріалу практично закріпити професійні знання та вміння у сфері освіти. Вміти аналізувати своє і чуже мовлення, виявляти відхилення від норм, застосовувати різні засоби для їх подолання. Виховувати мовленнєву культуру.

Методи: практичні, контролю і самоконтролю.

Форми контролю: опитування на індивідуальному занятті за допомогою тестів.

Студенти повинні знати:

-   що таке точність мовлення;

-   критерії досягнення точності.

Студенти повинні вміти:

-   правильно наголошувати слова;

-   правильно вживати слова;

-   визначати стилі текстів, виправляти речення;

-   робити усі можливі логічні перестановки слів у реченнях.

Література: №2, № 3, № 8, № 11, № 13, № 15, № 18, № 20, № 26, № 28, № 32, № 40