Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління трудовим потенціалом Ден. 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Міністерство фінансів України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

Управління трудовим потенціалом

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2011

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

ФАКУЛЬТЕТ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ТА ЕКОНОМІКИ ПРАЦІ

КАФЕДРА УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ТА ЕКОНОМІКИ ПРАЦІ

Управління трудовим потенціалом

Навчально-методичний посібник

для студентів денної форми навчання,

які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавр

за галуззю знань 0305 "Економіка та підприємництво"

за напрямом підготовки 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці»

Дніпропетровськ – 2011

Індекс ББК 65.240

УДК 331.102.1

Т93 Управління трудовим потенціалом: Навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалаврза галуззю знань 0305 «Економіка та підприємство» за напрямом підготовки 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці» – Дніпропетровська державна фінансова академія, 2011. – 170 с.

Навчально-методичний посібник призначений для надання допомоги студентам денної форми навчання у вивченні програмного матеріалу з дисципліни «Управління трудовим потенціалом». Посібник містить програму курсу, загальні методичні вказівки до самостійної роботи, до практичних занять, список рекомендованої літератури для засвоєння дисципліни, зміст контрольних завдань, підсумковий контроль.

Автор(укладач):

О.Л. Тичина

- к.е.н., доцент кафедри управління персоналом та економіки праці Дніпропетровської державної фінансової академії

Т.В. Мороз

- ст.викладач кафедри управління персоналом та економіки праці Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

Р.М. Безус

- к.е.н., доцент кафедри фінансів Дніпропетровського державного аграрного університету

О.О. Гетьман

- к.е.н., доцент кафедри управління персоналом та економіки праці Дніпропетровської державної фінансової академії

Відповідальний за випуск:

А. Г. Бабенко

-д.е.н, професор завідувач кафедри управління персоналом та економіки праці Дніпропетровської державної фінансової академії

Обговорено і схвалено

Вченою радою факультету

управління персоналом та

економіки праці

Протокол № 2 від _______ р.

Розглянуто та схвалено

на засіданні кафедри

управління персоналом

та економіки праці

Протокол № 2 від 12.09.2011р.

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………….

4

1. Програма навчальної дисципліни..........................................

8

2. Методичні рекомендації до самостійної роботи…………...

18

3. Методичні рекомендації до семінарських занять…………

89

4. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань………………………………………………………….

151

5. Підсумковий контроль……………………………………….

155

6. Список рекомендованої літератури………………………...

167

Вступ

Дисципліна «Управління трудовим потенціалом» є нормативною для студентів денної форми навчання за галуззю знань 0305 «Економіка та підприємство» за напрямом підготовки 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці».

Навчально-методичний посібник розроблений згідно з програмою навчальної дисципліни «Управління трудовим потенціалом», затвердженої ректором академії в 2011 р.

Вивчення дисципліни «Управління трудовим потенціалом» передбачає опанування знаннями сучасної демографічної ситуації, системи управління трудовим потенціалом, нормативно-правової бази, що забезпечує правові методи управління трудовим потенціалом, регулює розподільні відносини в умовах ринкової економіки, правових документів, що регламентують діяльність державних структур, які здійснюють соціальну політику, тощо.

Важливим напрямком прискорення соціально-економічного розвитку держави є перебудова суспільної організації праці, вдосконалення політики зайнятості, розвиток різних організаційних форм залучення населення до суспільно корисної діяльності.

В зв’язку з цим важливого значення набуває формування і розвиток сукупних здібностей членів суспільства до праці, аналіз стану, соціально-економічних передумов та закономірностей формування трудового потенціалу, умови залучення та повного використання можливостей людського фактору, їх вплив на інтенсифікації, на ефективність діяльності сібєктів господарювання всіх форм власності та видів діяльності.

Ефективність функціонування економічної системи визначається, в першу чергу, якістю наявних трудових ресурсів праці, способом їх включення в суспільне виробництво, рівнем використання наявного трудового потенціалу.

За цих умов до числа найбільш актуальних соціально-економічних проблем відноситься формування. розподіл і використання трудового потенціалу – головної продуктивної сили суспільства.

Метою дисципліни - «Управління трудовим потенціалом» є вивчення студентами теорії та практики регулювання процесів відтворення і використання трудового потенціалу на макроекономічному рівні.

Предметом дисципліни є:

  • теоретичні засади формування та використання трудового потенціалу (закони, закономірності, принципи, механізми, моделі тощо);

  • практика управління трудовим потенціалом;

  • система регулювання процесів відтворення, що включає формування, розподіл, перерозподіл, обмін, використання та захист трудового потенціалу на макроекономічному ритмі.

Компетенції, які необхідно сформувати в результаті вивчення дисципліни:

Системні:

здатність до аналізу та систематизації теоретичних і практичних знань про категорії, поняття, процеси формування, відтворити і використати трудовий потенціал;

здатність організовувати і планувати свій робочий час.

здатність опрацьовувати різні джерела інформації з питань управління трудовим потенціалом;

уміння відокремити необхідну інформацію з різних джерел;

здатність логічно і послідовно викладати засвоєні знання.

Інструментальні:

уміння оцінювати сучасну демографічну ситуацію в Україні її демографічну політику;

знання нормативно-правової бази з питань формування, розподілу і використання трудового потенціалу;

уміння розкрити завдання формування трудового потенціалу та регулювання демографічних і міграційних процесів;

здатність аналізувати і характеризувати місце і роль різних соціально-демографічних груп населення в трудовому потенціалі суспільства;

здатність аналізувати, оцінювати і ефективно використовувати людські ресурси: населення, трудові ресурси, трудовий потенціал;

здатність застосовувати здобуті знання в конкретних процесах управління трудовим потенціалом та забезпечення його високої ефективності на всіх рівнях.

Міжособистісні:

здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації;

здатність до постійного удосконалення емоційних здібностей як інструменту розвитку у майбутніх фахівців з управління персоналом і економіки праці навичок управління на індивідуальному, міжособистісному та груповому рівнях;

вміння нарощувати і ефективно використовувати свій людський капітал та забезпечувати власну конкурентоспроможність на ринку праці.

Спеціальні:

уміння характеризувати рівні управління трудовим потенціалом, суб'єктів, об'єктів і методів управління трудовим потенціалом;

здатність характеризувати якісні зміни праці в ринкових умовах та вимоги до якості трудового потенціалу;

уміння опрацювати завдання управління формування загальноосвітнього та професійного рівня трудового потенціалу;

здатність оцінювати і аналізувати систему управління трудовим потенціалом;

здатність розуміти і аналізувати практику підготовки і перепідготовки робочої сили;

уміння оцінювати роль міжнародної організації праці(МОП) як координатора міжнародного співробітництва;

здійснювати розробку пропозицій щодо вирішення проблем управління трудовим потенціалом в контексті міжнародного досвіду;

уміння творчо і професійно оцінювати показники і критерії, економічної та соціальної ефективності використання трудового потенціалу, використовувати основні класифікації ефективності використання трудового потенціалу в Україні.

Дана дисципліна поєднана міжпредметними зв’язками з дисциплінами: «Демографія», «Соціологія», «Статистика», «Ринок праці», «Економіка праці та соціально трудові відносини».

Основними формами організації навчального процесу є аудиторні заняття, самостійна робота та виконання індивідуальних завдань.

Самостійна робота студентів націлена на засвоєння визначених питань тем дисципліни «Управління трудовим потенціалом», які спрямованні на оволодіння теоретичними знаннями і практичними навичками, необхідними для застосування у практичній діяльності. За результатами самостійного вивчення дисципліни проводиться поточний контроль у формі тестування на практичних заняттях.

Однією з форм організації навчання з дисципліни «Управління трудовим потенціалом» є виконання індивідуального завдання. До індивідуальних завдань відноситься підготовка доповідей та рефератів за визначеними темами.