Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Призначення і роль АСУЗТ для вирішення завдань...doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать
  1. Забезпечуюча частина асузт.

Забезпечуюча частина АСУЗТ - складається з комплексу технічних засобів, програмного і інформаційного забезпечення, а також включає організаційні основи, що регламентують функції окремих олениць. З метою ефективних, економічної розробки і використання системи передбачається уніфікація технічних засобів, математичного, програмного і інформаційного забезпечення. Це дозволяє також найбільш простими методами добитися сполучення АСУЗТ з АСУ інших транспортних міністерств і загальнодержавної системи.

Основна вимога до комплексу технічних засобів, що є сукупністю пристроїв, призначених для реалізації процесів збору, передачі, обробки, зберігання і відображення інформації, — забезпечувати надійне рішення завдань системи у встановлені терміни.

Номенклатура і сфера застосування на залізничному транспорті технічних засобів — ЕОМ, мультиплексорів, облаштувань підготовки інформації, елементів мережі передачі даних(СПД). Вибір ЕОМ для того або іншого рівня АСУЗТ здійснюється поклад від досягнутого промисловістю рівня розвитку обчислювальної техніки і фактичної споживи обчислювальних потужностей. При цьому важливою умовою є спадкоємність технічних засобів при зміні поколінні.

Вибір структури СПД визначається технологічною потребою, інформаційною базою. У умовах АСУЗТ СПД створюється для конкретного об' єкту — дороги, відділення, станції — і повинна забезпечити рішення усього комплексу завдань. Проте для елементів СПД можуть бути визначальні завдання. У більшості випадків визначальними будуть завдання оперативного управління перевезеннями, оскільки саме ці завдання пред'являють найбільш високі вимоги до розвитку СПД, термінів передачі даних і достовірності інформації. У тій же година необхідно задовольнити вимоги передачі великих об' ємів інформації з місць її зародження(розрахункові товарні контори, локомотивні депо і т. д.). Враховуючи складність і високу вартість СПД при створенні і розвитку підсистем АСУЗТ, необхідно визначати етапність створення СПД.

Програмне забезпечення складає основний потенціал автоматизованої системи. У програмному забезпеченні(ПО) прийнято виділяти його системну і прикладну частині. Системна частина також має свою ієрархію. До загальносистемної частини відносяться операційна система, система телеобробки і т. д. У тій же година кожна автоматизована система, комплекс завдань і навіть окремі завдання містять в собі елементи системного програмного забезпечення, що виконує стандартні функції для цієї системи. Іншою частиною ПО є пакети застосовних програм(ППП), які і повинні кінець кінцем забезпечити рішення конкретних функціональних завдань. Створення, впровадження і експлуатація автоматизованих систем здійснюються спільне тими підрозділами, які є користувачами цих систем. При цьому до обов'язків підрозділів обчислювальної техніки відносяться : будівництво будівель обчислювальних центрів і розвиток ятерів передачі даних; придбання, монтаж, наладка і введення в експлуатацію технічних засобів обчислювальної техніки; забезпечення їх надійної експлуатації;

розробка, відладка, впровадження і поширення програмного забезпечення для автоматизованих систем і надійна його експлуатація; прийом, введення в ЕОМ і контроль початкової інформації; своєчасне і якісне рішення завдань і видача результатів користувачеві; навчання і підготовка усіх працівників, що беруть доля в експлуатації автоматизованих систем. Користувач зобов'язаний:

— забезпечити підготовку приміщень для розміщення технічних засобів обчислювальної техніки і передачі даних, що встановлюються за межами ВЦ;

— забезпечити їх електропостачання;

— визначити і спільно з підрозділами обчислювальної техніки чітко сформулювати завдання і вимоги до автоматизованих систем;

— представити техніко - економічне обгрунтування на необхідність автоматизації;

— визначити порядок отримання інформації для вирішення завдань і забезпечити його виконання;

— організувати ефективне використання видаваних ЕОМ даних.

Для організації збору, підготовки і передачі інформації на лінійних підприємствах, в підрозділах доріг організовують відповідні інформаційні підрозділи. До них відносяться інформаційні пункти(ИП), пункти концентрації інформації(ПКИ), інформаційні центри(ИЦ). Інформаційні підрозділи створюють на основі системи інформаційного забезпечення, що склалася, шляхом зміни функцій операторів і впровадження технічних засобів підготовки і передачі даних. Інформаційні підрозділи призначаються для збору, підготовки і передачі первинних даних безпосередньо з місць їх зародження і для накопичення, підготовки і передачі даних в пункти концентрації, обслуговуючі декілька пунктів зародження інформації. Розрізняють їх по мірі автоматизації поклад від наявних технічних засобів підготовки і передачі даних. Методичне і технологічне керівництво інформаційними підрозділами здійснює ДВЦ.