Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Призначення і роль АСУЗТ для вирішення завдань...doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать
  1. МікроЕом та мікропроцесори в системах та пристроях автоматизації управління.

У АСУ на станціях МІКРОЕОМ використовуються для реалізації сполучення АСУ з облаштуваннями централізації стрілок і сигналів, з датчиками інформації. Утворюється дворівнева обчислювальна система, в якій на верхньому рівні МІНІ-ЕОМ виконує функції прийому і обробки алфавітно-цифрової інформації, рішення завдань організаційного управління, а на нижньому рівні застосовані МІКРОЕОМ. Вони забезпечують сполучення АСУ з облаштуваннями релейної автоматики, відстежування переміщень потягів і маневрових, передачу на верхній рівень даних про виконані переміщення. При реалізації на МІКРОЕОМ функцій горочной автоматики інформаційне сполучення верхнього і нижнього рівнів системи здійснюється формуванням -и передачею фактично виконаного сортувального листка.

Мікропроцесори і МІКРОЕОМ повинні знайти широке застосування в системах автоматизації ведення потягу, в системах інформаційного обслуговування(управління роботою великих інформаційних табло, мнемосхем і т. д.). Новий перспективний напрям використання мікропроцесорів — робототехника. На транспорті промислові роботи знайдуть широке застосування для виконання навантажувально-розвантажувальних, підйомно-транспортних і складських робіт, в ремонтному виробництві. Робот-автомат є поєднанням мікропроцесорних пристроїв з програмою реалізації процесу, що автоматизується, виконавчих механізмів і приводних пристроїв, керованих мікропроцесором. Сучасні промислові роботи відрізняються високою точністю роботи, погрішність операцій переміщення не перевищує 1 мм. У вантажній роботі роботи успішно можна застосовувати для штабелювання, пакетування, упаковки, перевантаження вантажів з конвеєра на конвеєр.

Можливості мікропроцесорів дозволяють створювати засоби робототехники з адаптивним управлінням. Такі пристрої можуть здійснювати упізнання, захоплення і переміщення неорієнтованих вантажів. Система управління роботом розраховує і реалізує траєкторію переміщення вантажів. Застосування засобів робототехники сприятиме істотному підвищенню продуктивності праці.

Торкнемося ще двох сфер, де визначилися широкі перспективи застосування МІКРОЕОМ. У системах збору і передачі даних на базі МІКРОЕОМ здійснюється комутація повідомлень на низовій ланці. Мікропроцесор здійснює прийом інформації від низькошвидкісних терміналів АСУ з подальшою передачею інформації в ЕОМ по швидкісних каналах. Так, використовуваний в АСУЗТ концентратор на МІКРОЕОМ СМ-1800 обслуговує до 16 терміналів на базі телетайпу із швидкістю роботи 50 біт/з, передаючи збирану інформацію у ВЦ дороги по каналу із швидкістю 1200 біт/с.

У складі автоматизованих робітників місць МІКРОЕОМ виконують функції інтелектуальних терміналів, компонують і обоб щают інформацію, що надається операторові автоматизованою системою. На базі МІКРОЕОМ СМ-1800 розроблено АРМ працівника технічної контори, що дозволяє готувати натурні листи і інші документи потягів. АРМ працівників товарної контори створені на основі МІКРОЕОМ ТАП-34 і СМ-1800. Основне їх призначення — підготовка і . видача комплектів перевізних документів, включаючи розрахунок провізної плати, передача в обчислювальний центр інформації про оформлені перевезення.

  1. Характеристика системи зчитування інформації з рухомого складу.

  1. Мікропроцесорна система електричної централізації, структурна схема.

У даний час актуальним питанням є впровадження інформа­ційно-керуючих систем диспетчерського керування, які дозволя­ють під контролем людини безпосередньо впливати на перевізний процес. Однією з таких систем є мікропроцесорна система диспет­черської централізації «Каскад» (МСДЦ «Каскад»)(рис. 4.1)[12].

Дана система дозволяє забезпечити підвищення пропускної спроможності дільниць та рівня безпеки руху завдяки автомати­зації керування рухом поїздів, зменшенню завантаження диспет­черського персоналу, забезпеченню доступу до оперативної інформації користувачам диспетчерського центру управління, а також інформаційному забезпеченню інших систем через ло­кальну та глобальну мережі.

МСДЦ «КАСКАД» розроблено на основі сучасних технологій, побудовано за модульним принципом та є максимально уніфіко­ваною. Програмне забезпечення має високу ступінь супроводжен­ня та максимальну незалежність від апаратної платформи.

Структура програмно-апаратного комплексу МСДЦ «Каскад» включає два рівні:

• рівень центру керування;

Програмно-апаратний комплекс «ЛП КАСКАД» здійснює з'єд нання з діючими системами електричної централізації (ЕЦ) і авто матичного блокування (АВ) по телесигналізації і телекеруванню підтримку локальної мережі зв'язку лінійних пунктів з централь­ним пунктом, як показано на рис. 4.1. Локальна мережа лінійних пунктів здійснюють забезпечення зв'язку лінійних пунктів з цент­ральним пунктом. Програмно-апаратний комплекс «ЦП КАСКАД» здійснює обробку, збереження, формування, захист інформації, взаємозв'язок «людина — обчислювальна система», підтримку глобальних і локальних мереж зв'язку.

Інформація відображається на трьох або більше моніторах у вигляді: загальної схеми дільниці, детальної мнемосхеми однієї зі станцій керованої дільниці, графіку руху на дільниці.

  1. Автоматизоване робоче місце чергового по станції.

  1. Автоматизація диспетчерського управління рухом поїздів.

У даний час актуальним питанням є впровадження інформаційно-керуючих систем диспетчерського керування, які дозволяють під контролем людини безпосередньо впливати на перевізний процес. Однією з таких систем є мікропроцесорна система диспетчерської централізації «Каскад» (МСДЦ «Каскад»)(рис. 4.1).

Дана система дозволяє забезпечити підвищення пропускної спроможності дільниць та рівня безпеки руху завдяки автомати­зації керування рухом поїздів, зменшенню завантаження диспет­черського персоналу, забезпеченню доступу до оперативної інформації користувачам диспетчерського центру управління, а також інформаційному забезпеченню інших систем через ло­кальну та глобальну мережі.

МСДЦ «КАСКАД» розроблено на основі сучасних технологій,

побудовано за модульним принципом та є максимально уніфікованою. Програмне забезпечення має високу ступінь супроводження та максимальну незалежність від апаратної платформи.

Структура програмно-апаратного комплексу МСДЦ «Каскад» включає два рівні: ,

• рівень центру керування;

• рівень лінійного пункту.

Географічне розташування лінійних пунктів відповідає розта­шуванню роздільних пунктів дільниці.

ЦП керування МСДЦ «Каскад» розміщений у будинках залізничних дирекцій.

Програмно-апаратний комплекс «ЛП КАСКАД» здійснює з’єд­нання з діючими системами електричної централізації (ЕЦ) і автоматичного блокування (АБ) по телесигналізації і телекеруванню, підтримку локальної мережі зв’язку лінійних пунктів з центральним пунктом, як показано на рис. 4,1. Локальні мережі лінійних пунктів здійснюють забезпечення зв’язку лінійних пунктів з центральним пунктом. Програмно-апаратний комплекс «ЦП КАСКАД» здійснює обробку, збереження, формування, захист інформації, взаємозв’язок «людина — обчислювальна система», підтримку глобальних і локальних мереж зв’язку.

До складу програмно-апаратного комплексу «ЦП КАСКАД», розташованого в центрі керування перевезеннями, включені:

  • каналоутворююча апаратура зв’язку (сервер віддалених стан­цій, модеми);

  • резервний сервер бази даних;

  • АРМ дорожнього диспетчера, поїзних диспетчерів, енерго- диспетчерів, інженерів систем СЦБ та зв’язку та ін.

У МСДЦ «КАСКАД» відображається детальний стан об'єктів СЦБ підпорядкованих станцій та перегонів у вигляді мнемосхем. Якщо об’єкт передбачає управління, то поруч з ним розташовано кнопку управління, натиснення на яку викличе діалогове вікно управління. Приклади умовних позначень світлофорів на мнемосхемі станції наведено у табл. 4.1.