Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Переддипломно-виробнича практика Ткачук В.В. Ор...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

14 Можливості застосування unix-систем та виявлення задач, які більш ефектівно можуть бути вирушенні за допомогою таких ос

При проходженні переддипломно-виробничої практики я не виявив задачі які можуть більш ефективно вирішуватися за допомогою UNIX-сис-тем. Це зумовлено тим що Крижопільське УПСЗН використовує спеціалізоване програмне забезпечення, таке як:

  • ІАССЗН – інформаційно-аналітична система соціального захисту населення;

  • ЄДАРП – єдиний державний автоматичний реєстр осіб, що мають право на пільгу;

  • Наш дім – по субсидіях;

  • MonitorVB – моніторинг стану соціального захисту населення, програма для формування звітів.

Всі вище перечисленні програми були розробленні для використання на операційній системі Windows. При установці цих програм на UNIX подібні системи вони не будуть працювати, що зумовить не працездатність УПСЗН.

15 Робота з реляційною субд access

15.1 Структура і вміст даних, необхідних для створення бази даних

Продумана база даних – це, перш за все, набір іменованих таблиць, кожна з яких містить ряд полів, які володіють певними властивостями. Поля утворюють структуру бази даних – її основу. Від властивостей поля залежить які дані можна у нього вносити і які операції можна робити над полем. Наприклад, дані в полі з порядковими номерами, можна відсортувати по зростанню або спаданню, але підсумувати їх зовсім марно. Тоді як в полі з інформацією про зарплати, дані можна підсумувати.

Наповнення бази даних інформацією відбувається шляхом створення записів. Запис – це рядок в таблиці, яка містить в собі значення всіх необхідних для заповнення полів. При цьому, щоб створюваний файл можна було зарахувати до бази даних, інформацію в нім необхідно представити у вигляді полів. Тобто він має бути відформатованим так, щоб вміст сусідніх полів можна було легко розрізнити.

Для текстових баз даних існують два основні формати: із заданим роздільником і з фіксованою довжиною поля.

База в Microsoft Excel – це аркуш таблиці, в якій стовпці відповідають тим або іншим характеристикам об'єктів, тобто є полями, а рядки утворюють запис.

Це найбільш низький рівень баз даних, але в тож час потужні СУБД зазвичай дозволяють імпортувати подібні файли і конвертувати їх в необхідні формати. Тому накопичена інформація, не пропаде і не зажадає повної переробки.

Найголовнішою і унікальною властивістю кожного поля є його ім'я. У одній і тій же базі даних не може бути два поля з однаковим ім'ям. Інакше, комп'ютер просто заплутається в їх вмісті. Ім'я – це внутрішня інформація бази даних, не видима для користувача вже готова база. Користувач бачить підпис. Підпис – це те, що відображується в заголовку поля. Різним полям, наприклад, можна задати однакові підписи. Це цілком можливо і не викличе помилки, оскільки поля при цьому як і раніше зберігають свої відмінні один від одного імена. Хоча якщо підпис не вказаний, то в заголовок просто дублюється ім'я поля.

Однією з основних властивостей поля є його довжина. Зазвичай вона виражається в символах або знаках. Визначаючи тим самим, скільки інформації в полі може вміститься. При спробі ввести більше символів, чим максимально можлива довжина – відбувається обмеження довжини, яка блокує подальше введення.

Також поля діляться на типи. Різні типи полів мають різне призначення:

  • текстове поле – призначене для введення текстової інформації. Розмір зазвичай обмежений 256 символами;

  • числове поле – служить для введення числових даних. Може приймати, наприклад, лише цілі числа або дійсні;

  • дата/час – може зберігати число дня місяця і час;

  • логічне поле – може зберігати лише одне значення (Так чи ні, 0 або 1, Істина або Неправда);

  • грошовий – зберігаються числа разом з грошовими одиницями, в яких вони виражені. Наприклад, фунти і пенси, долари і центи;

  • лічильник – має властивість автоматичного нарощування свого значення на одиницю, при введенні кожного нового запису. В основному застосовується для нумерації записів в базі;

  • довгий текст – на відміну від текстового поля, може зберігати до 65535 символів. Насправді ця інформація зберігається не в полі, а у іншому місці. У полі міститься лише покажчик на місце розташування тексту.

У сучасній базі даних можна зберігати не лише текстові і цифрові дані, але і зображення, музику, відеозаписи і будь-які інші мультимедійні об'єкти. Таке поле називається полем об'єкту OLE.

Таблиця – це основний об'єкт будь-якої бази даних (БД). Сучасні БД містять безліч таблиць зв'язаних між собою. Без форм, запитів і звітів, при створенні бази можна обійтися. Але якщо немає жодної таблиці, то дані просто нікуди заносити. А це означає лише одне, що в цьому випадку, взагалі немає бази як такий. Тому створення будь-якої БД починається із створення таблиць.