Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Переддипломно-виробнича практика Ткачук В.В. Ор...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

9.1 Особливості механізму ole

Будь-яка інформація, введена за допомогою OLE, будь то карта, графік, електронна таблиця, звуковий кліп або текст. В разі Mapinfo механізм OLE забезпечує впровадження вікна карти як об'єкту.

Вставка об'єкту OLE, створеного сервером (тобто Mapinfo), в документ-одержувач (наприклад, Microsoft Word) із збереженням можливостей редагування і виводу поряд з “рідною” інформацією документа-одержувача. Ідеологія впровадження має в увазі, що об'єкт переноситься з однієї програми в іншу без збереження зв'язку.

Введений об'єкт є частиною документа, в якому він зберігається. Зв'язаний об'єкт пов'язаний з вмістом окремого файлу. Mapinfo підтримує лише OLE впровадження.

Прикладна програма або документ, який служить сховищем введеного об'єкту. Прикладами програм одержувачів є текстові процесори, електронні таблиці, бази даних і презентаційні пакети.

Програма, в якій створюється OLE об'єкт, який поміщається потім в документ одержувач. Mapinfo є сервером, який створює об'єкт Mapinfo Map, що потім передається клієнтам типа Microsoft Word або Excel.

Впровадження об'єкту за допомогою механізму OLE означає, що об'єкт “живе і діє”, тобто він може певною мірою оброблятися так само, як і в програмі сервері. Документ одержувач зазвичай отримує об'єкт, що діє. Якщо з якоїсь причини це йому не удається, то вставляється статична картинка (растр або метафайл).

Для того, щоб редагувати об'єкт, потрібно спочатку зробити його активним. При цьому програма сервер фактично працює “за сценою”, підтримуючи редагування. Для активізації об'єкту необхідно помістити на нього стрілку мишки і двічі натискувати на кнопку. У відповідь на це одні програми замінюють свій рядок меню на рядок меню сервера, а інші відкривають для редагування окреме вікно.

9.2 Опис технології вбудованого картографування

Механізм OLE вирішує Mapinfo упроваджувати в документи інших програм об'єкт по назві Mapinfo Map, що може показувати всі дані, а також Графіки і Списки.

Підтримка Mapinfo протоколів OLE дозволяє створювати карти безпосередньо в програмах, які можуть бути клієнтами OLE; також можна створити карту в Mapinfo і перемістити мишкою в документ одержувач, де продовжити роботу над нею вже в контексті документа. Оскільки об'єкт Mapinfo Map є об'єктом, що діє, OLE, то фактично він таємно підтримується Mapinfo. Якщо в документі-одержувачі вікно карти активізоване, то з'являється нова система меню і нова інструментальна панель, які містять команди і кнопки Mapinfo. Карта-об'єкт і набір команд і кнопок і представляють об'єкт Mapinfo Map. Таким чином, для доступу до Mapinfo з документа-одержувача досить виконати команду меню або вибрати його мишкою.

Об'єкт Mapinfo Map дозволяє виконувати наступні операції з картами:

  • відкриття відразу декількох таблиць;

  • управління порядком, показом і підпискою пластів;

  • створення і настроювання тематичних карт;

  • зміна представлення вікна карти;

  • пошук інформації;

  • зміна проекції і одиниць виміру.

Оскільки об'єкт Mapinfo Map прямо використовує частину функцій Mapinfo, створення тематичних карт в документі одержувачі нічим не відрізняється від тієї ж процедури в рамках Mapinfo. Тому знань про те, як управляти пластами і виділяти інформацію з умови буде задоволене, щоб працювати з картою в текстовому процесорі.

Об'єкт Mapinfo Map дозволяє створювати карти в документі одержувачі, проте не підтримує всі команди і процедури Mapinfo. Як вказується в [5].