Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Переддипломно-виробнича практика Ткачук В.В. Ор...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

10.4 Відомості про мову ооп Perl

Перл (Perl) є абревіатурою від “Мова для витягання даних і складання звітів” (Practical Extract and Report Language).

Перл добре використовується в обробці тексту, а також для інтеграції в єдине ціле різних компонентів (написання скриптів).

На Перлі пишуться програми по одного рядки, швидко працюючі застосування, величезні проекти, а також величезна кількість швидких програм, які виконують широкий спектр завдань. Перл цілком може емулювати велику кількість традиційних unix-утиліт.

Як і всі сучасні мови програмування, Перл є об'єктно-орієнтованим. Також можливе мережеве програмування. Програми на Перлі працюють в різних операційних системах (Linux, BSD, Solaris, DOS, Win9x, NT, MACOS, Os/2, AMIGAOS, VMS і інших платформах без необхідності модифікації вихідної коди). Програми швидкі у відладці, оскільки не вимагають компіляції. Існує величезна кількість додаткових модулів, які дозволять виконувати будь-яке завдання. При всьому цьому Перл мало личить для роботи з графікою. Як вказується в [7].

11 Перспективи розвитку та впровадження обектно-орієнтованого программування в установі

Міністерство праці та соціальної політики України активно впроваджує програми написані на об'єктно-орієнтованих мовах програмування. Так в листопаді 2011 року усіх управліннях Вінницької області було встановлено нову програму ІАССЗН – інформаційно-аналітична система соціального захисту населення. Це клієт-серверна програма написана на об’єктно-орієнтованій мові програмування Java. Програма працює з базою даних реалізованій на oracle 9, і вводиться в дію з 1 січня 2012 року.

12 Які операційні системи (крім windows) використовуються у комп’ютерних підрозділах організації

В Крижопільське Управління праці та соціального захисту населення все обладнання поступає в централізованому порядку від Міністерства праці та соціальної політики України. Комп’ютери які приходять в комп’ютерні підрозділи управління мають пред-установлену операційну систему Windo-ws XP SP2. На серверах Крижопільського УПСЗН централізовано встановлено операційну систему Windows Server 2008. Оскільки Крижопільське УПСЗН тісно взаємодіє з Головним управлінням праці та соціального захисту населення Вінницької обласної державної адміністрації, Крижопільською районною державною адміністрацією, а також з управлінням Державної казначейської служби України у Крижопільському районі, то для простоти обміну даними в усіх вище вказаних управліннях повинна бути встановлена однотипна операційна система.

13 Описати застосування на комп’ютерах організації unix- подібних операційних систем, властиві їм переваги та недоліки

Найпоширенішою ОС є MS Windows, яка складається з трьох компонентів:

  • kernel (серцевина ядра, низькорівнева частина);

  • user (контрольні елементи користувача);

  • GDI (інтерфейс графічних пристроїв).

Вони завантажують операційну систему, виконують функції вводу-виводу та управління пам'яттю і процесами, підтри­мують мережну і файлову системи.

Поширеність MS Windows зумовлена доступністю прикладного програмного забезпечення для цієї ОС та простотою інсталяції. Починаючи з версії Windows'95 підтримуються інтегровані сервіси підключення до глобальних комп'ютерних мереж, а з версії Windows'98 – організація однорангових локальних комп'ютерних мереж, а також доступ до сервісів глобальних мереж з практично всіх прикладних програм.

Слід відзначити, що однією з умов, які сприяють вибору MS Windows користувачами є її орієнтація на кінцевого користувача і доступність неліцензійних копій як самої MS Windows так Windows-орієнтованого прикладного програмного забезпечення.

З негативних характеристик Windows можна вказати її вразливість з боку хакерських і вірусних атак.

Іншою ОС, яка на сьогодні широко використовується в інформаційних технологіях є ОС UNIX, яка застосовується як основна ОС глобальних комп’ютерних мереж.

Під управлінням Unix працюють більшість хостів та серверів Internet. Це потужна ОС, яка дозволяє повністю контролювати як апаратні, так і інформаційні ресурси комп'ютерних мереж. Можна констатувати, що на сьогодні це найзахищеніша ОС на яку неможливо здійснити вірусну атаку. Файлова система ОС Unix забезпечую захист файлів від несанкціонованого доступу на рівні користувача та групи користувачів .

Проте слід зазначити, що Unix поки що не набула широкого розповсюдження серед користувачів, оскільки вимагає від користувача знання командного інтерфейсу за допомогою якого здійснюється інсталяція ОС Unix, а також точних знань технічних характеристик всіх компонентів апаратної частини комп’ютера. Крім цього більшість прикладних програм, з якими працюють користувачі Windows, безпосередньо не можуть бути використані при роботі ПК під управлінням ОС UNIX.

Прикладне програмне забезпечення на відміну від системного, яке є сферою професійної діяльності системного адміністратора, використовується безпосередньо кінцевим користувачем інформаційної системи для реалізації інформаційно-технологічних процедур.

Для виконання більшості процедур інформаційно-професійної діяльності державних службовців традиційно використовують програмні продукти пакету MS Office, які працюють під управлінням ОС MS Windows. Але це не стосується задач створення та ведення великих за обсягом розподілених баз даних, для яких використовується спеціальне програмне забезпечення: системи управління базами даних Informix, Oracle, тощо.

Розвиток вітчизняного ринку програмного забезпечення може створити таку ситуацію, коли у персональних комп’ютерах використовуватимуться UNIX-подібні ОС типу Linux та відкрите програмне забезпечення Open Ofice.

Такий розвиток може викликати незаплановані витрати коштів і часу на освоєння персоналом нового системного ПЗ, однак в зв’язку з цим слід звернути увагу на наступне:

  • робота ОС – це завдання спеціальної служби підрозділу, а кінцевому користувачеві практично немає різниці під управлінням якої ОС працює використовуване ним прикладне ПЗ;

  • освоювати нове (вільне) прикладне ПЗ можна вже зараз, використовуючи ту обставину, що нові програмні продукти – є кросплатформовими, тобто придатними для використання під управлінням більшості використовуваних зараз операційних систем, зокрема Windows.

У практиці роботи державних службовців дедалі ширше використовуються спеціальні програмні продукти для реалізації сучасних інформаційних технологій: підтримки прийняття управлінських рішень, електронного документообігу, електронний переклад, підготовки інформаційних мультимедійних матеріалів тощо.

Програмне забезпечення для цих технологій випускається багатьма фірмами серійно, але складності у його використанні зумовлені необхідністю його адаптації та налаштування для потреб кожної конкретної організації чи установи та вирішуваних ними задач окремо у кожному випадку.