Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Переддипломно-виробнича практика Ткачук В.В. Ор...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

10 Реалізація систем обєктно-оріентованого програмування (ооп), застосування нових мов: self, oberon, java, perl

Об'єктно-орієнтована технологія залучає користувача підвищеною продуктивністю впродовж всього життєвого циклу ПЗ, що приводить до реальної віддачі капіталовкладень. Підвищена продуктивність досягається за наявності чотирьох основних властивостей об'єктно-орієнтованих систем і переваг, які витікають з них:

  • використання об'єктів як основних моделей дозволяє користувачеві моделювати складні системи реального світу;

  • гнучкість об'єктно-орієнтованих текстів виливає на швидке реагування при зміні вимоги користувача;

  • повторне використання стандартних компонентів знижує як час розробок нових прикладних завдань, так і об'єм коди, що генерується;

  • простота ПЗ робить його гнучкішим і знижує витрати на експлуатацію.

Поряд з цими явними перевагами, використання об'єктно-орієнтованих мов і серед програмування сприяє покроковій розробці ПЗ. Швидке створення прототипів інтерфейсів дозволяє тестувати відповіді користувача незалежно від основного тіла прикладного завдання. Значення такого підходу понад усе виявляється в проектах, прикладні завдання яких задані нечітко або важкі для розуміння.

В цей час існує мало об'єктивних оцінок зростання продуктивності. Етап розробок об'єктно-орієнтованого проекту займає часу в два рази менше, ніж аналогічне завдання в традиційній системі і вимагає четвертую частина витрат людино-годин.

10.1 Відомості про мову ооп Self

З 1987 р. Sun вела проект по створенню віртуальної системи програмування Self, і його досягнення також активно використовувалися в проекті Green. Система Self розвивалася під девізом "Self – це щось схоже на Smalltalk, лише трохи більше". ВМ, покладена в її основу, була створена фірмою Anamorphic, що випускала швидкі комерційні оболонки Smalltalk. Реалізовані в них ідеї з часом увійшли до технології прискорення java-програм Hotspotjava. У мові Self немає виділеного поняття класів. Розробник має справу лише з прототипами і може не описувати клас, якщо для роботи потрібний єдиний об'єкт. Не робить Self і розбіжність між полями класу і методами. Програмістові доступна універсальний слот (дана ідея втілена в Javascript), здатний містити дані або код. Об'єкти в ході виконання програми можуть безперервно змінювати свою структуру, тому в Self немає також поняття стану об'єктів. Створення додатка ведеться, спираючись лише на засоби взаємодії об'єктів, які відчужують традиційний для масових мов програмування розривши між методами і даними. Self надає розробникові універсальне графічне середовище маніпулювання об'єктами (Morphic User Interface), розраховану на швидке прототіпірованіє. Ця система розвивається до цих пір.

10.2 Відомості про мову ооп Oberon

Спочатку Оберон виник в рамках проекту створення операційної системи для розрахованої на одного користувача робочої станції Ceres. Ця ОС, яка також носить ім'я Оберон, була написана Н.Віртом. З часом ця Оберон-система була перенесена на безліч платформ: Amiga, Linux, Macintosh, Unix (Decstation, HP station, Rs600, Silicon Graphics, Sparcstation), Powermac, Windows. Зараз це сімейство оригінальних Оберон-систем відомі по назві Oberon V4.

Окрім канонічної реалізації в складі Оберон-системи існує більше 20 компіляторів мови і конверторів з Оберон в Си. Можна відзначити Blackbox Component Builder (колишній Oberon/f) – інтегрована компонентно-орієнтова -на система програмування на Оберон-2, що має традиційний windows-інтерфейс (Oberon V4 має інтерфейс нетрадиційний). Містить елементи візуального програмування. Працює на Windows 3.1/95/nt, Macintosh. Розробка Oberon Microsystems. У основі систем – оригінальний 32-оптімітізованій розрядний компілятор. Отримуваний машинний код виявляється швидшим за коду, що створюється багатьма відомими компіляторами Паскаля та С++.

Другою частиною є доповнення (plug-in) до інтернет-браузерів, які забезпечує компіляцію отримуваної juice-коді в рідний код, його завантаження і виконання. Його переваги:

  • заснований на простішій і досконалішій мові;

  • забезпечує істотним чином велику швидкість виконання аплетів;

  • код Juice-аплет компактніший байта-кода Java.