Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Переддипломно-виробнича практика Ткачук В.В. Ор...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

15.2 Декомпозиція бази даних на декілька нормалізованих

Одним з основних принципів організації БД є мінімізація дублювання збереженої інформації. Причому зв'язано це не лише з очевидним завданням економії пам'яті, але і з ще важливішим завданням несуперечності БД. Дублювання даних треба по можливості уникати. Робиться це с допомогою декомпозиції, чи розбивки “широких” таблиць на “вузькі” таблиці. При складанні найдоцільніше продумувати всі варіанти використання інформації, щоб зменшити ймовірність використання декомпозиції в майбутньому.

Запит – найважливіший інструмент будь-якої СУБД. Вони служать для вибірки певних записів з бази, відновлення таблиць і включення в них нових записів. Найчастіше запити використовують для фільтрації конкретних груп записів, які задовольняють певній умові. Крім того, вони ще і дозволяють комбінувати інформацію, яка зберігається в різних таблицях, забезпечуючи уніфікований вигляд, зв'язаним елементам даних.

Наприклад для розмежування прав, доступу до базових таблиць закривають, і створюють набір запитів, для кожної групи користувачів. Для однієї і тієї ж таблиці можна створити декілька різних запитів, кожен з яких відбиратиме з таблиці лише деяку частину інформації.

Слід окремо відзначити, що однією з важливих властивостей запиту є те, що при створенні тимчасової таблиці, можливо не лише відбирати необхідну інформацію з бази, але і робити її обробку. Наприклад, сортування в порядку зростання або убування, фільтрацію по діапазону значень, об'єднання і зміну. При цьому базових таблиць всі ці дії можуть не стосуватися. Це забезпечує збереження інформації в БД.

Другою не менш важливою властивістю запиту, можна назвати здатність виконувати підсумкові обчислення. Це означає, що до підсумкової таблиці можливе вживання математичного апарату. Наприклад, розрахувати середнє значення, суму, знайти тригонометричну функцію для значення і т.п..

При роботі з базою даних дуже часто виникає необхідність вичленувати зі всієї маси збереженої інформації, лише те, що цікавить. У таких випадках створюється запит на вибірку. Цей засіб формує результуючу таблицю, яка містить лише необхідні по умові запиту дані з вказаних базових таблиць. Його створення в Access, як і для всіх інших об'єктів, можливо в автоматичному режимі, в ручному режимі і за допомогою майстра.

15.3 Створення таблиць бази даних

Процес розробки таблиці – це створення набору полів і визначення їх властивостей. Для активізації процесу створення таблиці необхідно натискувати кнопку “Створити” у вікні “База даних” на закладці “Таблиці”. При цьому буде запропоновано декілька варіантів роботи:

  • режим таблиці – відкриває таблицю-заготівку, в якій вже автоматично створені поля, які спочатку мають формальні імена Поле1, Поле2, Поле3 і так далі Всі вони визначені як текстові поля і вже відразу готові для заповнення інформацією. Це задоволено простою, але не найкращий спосіб для створення таблиць;

  • режим конструктора – це найбільш професійний спосіб створення нової таблиці. У цьому режимі надається можливість самостійно задавати імена полів, визначати їх типа і налагоджувати властивості. Зазвичай в цьому режимі працюють спеціалісти баз даних;

  • майстер таблиць – це спеціальна програма, яка дозволяє значно прискорити процес створення таблиці. Робота майстра полягає в тому, що задається набір питань, відповідаючи на яких ви даєте СЬКБД керівництво для автоматичного створення необхідної структури. Велику частину роботи програма робить сама, але при цьому початкуючим розробникам, користуватися майстром не рекомендується. Не знаючи термінології, дуже легко заплутатися у вмісті питань, які задають, і у виборі можливих варіантів відповідей. Тому перші таблиці краще створювати у ручну;

  • імпорт таблиць – повністю автоматичний спосіб створення таблиці в базі даних. Він полягає в імпорті вже готової таблиці з іншої бази, яка навіть працює в іншій системі (іншій СУБД). Залежно від конкретних умов, з імпортованої таблиці може бути запозичена структура полів, їх назви і основні властивості, і найголовніше сам вміст бази. Якщо ж імпортування відбулося не зовсім так, як треба, то будуть необхідні виправлення які вносяться у ручну;

  • зв'язок з таблицями – уживеться коли існує чужа таблиця, яку неможливо імпортувати повністю, але необхідні дані для роботи доступні, цей зв'язок відповідає за підключенню до таблиці в іншій базі, для загального використання наявних в ній даних.

При роботі з таблицями, для переходу в режим конструктора необхідно натискувати кнопку “Вигляд”. Для зворотного переходу використовується все та ж кнопка, яка просто змінила свій зовнішній вигляд. Якщо при цьому натискувати на маленький трикутник біля кнопки, то відкриється меню вибору режиму відображення. Аналогічні дії можна виконати через меню “Вигляд”, у верхній частині вікна програми. Матеріал взятий з даних, що наведені в джерелі [8].