Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_PRAKTIKA_ukr.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
608.77 Кб
Скачать

Практичні завдання за темою „Соціальне партнерство”

Модуль 3. Розв’язання трудових конфліктів в організаціях

Завдання 3.1 (3.ПФ.Е.01). Співробітник кредитного відділу Ощадбанку, член профспілки Сідоров, був звільнений за порушення правил внутрішнього трудового розпорядку організації, і на його місце був прийнятий інший працівник. Профспілкова організація відділення Ощадбанку, що поєднує у своєму складі 10 осіб при загальній чисельності працівників 45 осіб, звернулася до адміністрації відділення з вимогою представити у профком правила внутрішнього трудового розпорядку з метою перевірки обґрунтованості звільнення Сідорова. Адміністрація відмовилася виконати вимоги профкому, посилаючись на те, що первинна профспілкова організація поєднує менш половини працівників.

Дайте оцінку діям адміністрації й профкому. Хто має право представляти інтереси працівників у відносинах соціального партнерства? Які нормативні документи закріплюють права сторін у соціальному партнерстві? Чи завжди профспілки мають право брати участь у відносинах соціального партнерства?

Завдання 3.2 (3.ПФ.Е.02). Працівникові Петрову була оголошена догана за порушення трудової дисципліни. Оскільки, на його погляд, до нього незаконно застосували дисциплінарні санкції, він звернувся письмово в профспілковий комітет організації із проханням розібратися в конфліктній ситуації. Роботодавець, посилаючись на те, що Петров не є членом профспілки, відмовив профкому в проведенні консультацій по спірному питанню.

Чи прав роботодавець? Які права мають у даній ситуації працівник і профспілковий комітет? Дайте мотивовану відповідь державного інспектора з праці.

Завдання 3.3 (3.ПФ.Е.03). У процесі переговорів з метою висновку колективного договору сторони (роботодавець і профспілка) не дійшли згоди. Первинна профспілкова організація оголосила страйк у зв'язку з відмовою роботодавця включити в колективний договір умови про індексацію заробітної плати.

Ви – правовий інспектор. Дайте відповіді на питання: чи вправі первинна профспілкова організація відразу прибігати до страйку при проведенні колективних переговорів? Чи існують процедури оформлення розбіжностей у ході проведення колективних переговорів? Якщо так, то яким нормативним актом вони регламентуються?

Завдання 3.4 (3.ПФ.Е.04). У колективному договорі ВАТ «Гірський металург» є умова про щорічну індексацію заробітної плати працівників у розмірі індексу цін. Роботодавець, посилаючись на економічні труднощі, що виникли в організації, відмовився від виконання відповідних умов колективного договору. Голова профспілкового органу за роз'ясненнями звернувся до державного інспектора праці.

Підготуйте листовну відповідь інспектора заявникові, у якому вкажіть: які дії може почати профспілковий комітет підприємства? Чи вправі він заперечити відмову роботодавця в судовому порядку? Який суд повинен розглядати цю суперечку? Чи є виникла трудова суперечка колективною трудовою суперечкою? Яка відповідальність сторін за порушення умов колективного договору передбачена чинним законодавством?

Практичні завдання за темою Організація праці”