Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mezhdunarodnyy_menedzhment.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
322.05 Кб
Скачать

1.Сутність міжнародного менеджменту.

Міжнародний менеджмент - особливий вид менеджменту, головними цілями якого є формування, розвиток і використання конкурентних переваг фірми за рахунок можливостей ведення бізнесу в різних країнах..

Міжнародний бізнес - це підприємницька діяльність того або іншого економічного суб’єкта (компанії, підприємства, банку і т.д.) у двох і більше країнах.

Основні причини здійснення міжнародного бізнесу: 1) Вихід до нових джерел корисних копалин і сировини; 2) Доступ до нових ринків робочої сили; 3) Прагнення до нових ринків збуту. 

Основні форми міжнародної підприємницької діяльності : експорт, імпорт, закордонні інвестиції, ліцензування, франчайзинг, управлінський контракт.

Завдання міжнародного менеджменту:

1. Комплексне вивчення, аналіз і оцінка зовнішнього середовища міжнародного бізнесу в інтересах пошуку і реалізації джерел конкурентних переваг фірми.

2. Поглиблений аналіз і оцінка культурного фонду в кожній країні перебування і використання його можливостей (урахування обмежень) при виробітку стратегічних, тактичних і оперативних рішень по функціонуванню і розвитку фірми як у даній країні, так і в цілому.

3. Оцінка, вибір і практичне використання організаційних форм, у рамках яких здійснюються закордонні операції фірми, із тим щоб максимізувати ефект використання економічного потенціалу і правових можливостей країн перебування.

4. Формування і розвиток мультинаціонального колективу фірми і її підрозділів у країні базування й у країнах перебування в інтересах максимального використання особистого потенціалу робітників, можливостей окремих колективів і крос - національних ефектів від їхньої взаємодії усередині фірми.

У міжнародному менеджменті виділяють п'ять видів суб'єктів:

1. Фізичні особи - мають правоздатність і дієздатність. Це індивідуальні комерсанти.

2. Юридичні особи:

3. Об'єднання:

4. Групи держав - інтеграційні угруповання країн (ЄС, ЕАСТ, НАФТА - інтеграційні угруповання країн Північної Америки ЛААИ - Латиноамериканська асоціація держав, що інтегруються,).

5. Міжнародні організації, міжнародні економічні організації, міжнародні валютно-фінансові організації, міжнародні господарські об'єднання, міжнародні товариства і т.д.

Об'єкти міжнародного менеджменту - конкретні види, форми міжнародного бізнесу:

1. Експорт - імпорт товарів:

2. Експорт-імпорт послуг:

3. Здійснення господарської діяльності за рубежем:

4. Використання активів за рубежем:

6. Інвестиції:

7. Спільні підприємства - це об'єднання господарських зусиль двох або декількох фірм із метою спільного створення і розвитку господарського об'єкта й одержання прибутку.

8. Змішані підприємства - це об'єднання господарських зусиль державних і приватних компаній із метою спільного створення господарського об'єкта й одержання прибутку.

9. Багатонаціональні (або транснаціональні) компанії. Вони функціонують усередині країни і за рубежем, де володіють і управляють підприємствами.